Nemáte někdo osvědčený recept na hovězí krk? Jakoby ala líčka, víno, kořenová zelenina....ono to i bude dobrý druhej den, ne a možná i třetí den? Nebo to je už moc? Musím trochu navařit pro navstevu. Spoléhám hlavně na tebe andulka01 ;-)
Jídlo a vaření
A druhej bod do pranice, jak děláte hraskovy krém? Já na másle cibulku, pak osmahnu i trochu celeru, petržel,mrkve, pak hrášek, na kostičky brambory, zaliji vodou, bujón a vařím. Na finále česnek, rozmixují a smetana. Ale mama říkala, že je to moc sladký a ma vlastně pravdu, možná je ta polévka fakt do sladka moc. Delavam ji často, tak by upgrade nevadil.
Karja Mně tvůj recept zní dobře (a dostala jsem chuť na hráškovej krém)
. Určitou nasládlost to má přece v popisu práce, hrášek je sám o sobě sladkej docela dost. Jediný, co mě takhle z fleku napadá, aby se ta sladkost trochu snížila, je vynechat mrkev, ta je z těch ostatních komponent nejsladší.
Karja mrkev i petržel. Ono se to nezdá, ale petržel je na sladkost v polévce úplně nejhorší. Já ji do vývaru tener nedávám.
Karja Já do hráškovýho krému vůbec tolik zeleniny ani nedávám, jen cibulku a pórek do základu, pak ten hrášek teda :D, k tomu nějakou bylinu, mátu nebo tymián, co se mi zrovna chce... Vývar, smetana, sůl a pepř a to je asi všechno? Jo a plátek křupavé slaniny navrch, nebo dva! Že by to pak bylo nějak extra sladký mi nepřijde, resp nemůže to být sladší než ten hrášek samotnej. :)
Karja ja teda davam jen brambory a hrasek, bez smetany a jiny zeleniny:)
Karja máslo, cibulku, lžičku mouky (což může být místo toho ta brambora) a hrášek. vývar a sůl.
česnek a slaninu do hrachové (ze sušeného hrachu)
Karoleena No já to příště asi zkusím jen s tím celerem nebo pórkem. Já právě nějaký zeleninový základ dávám snad do všech polévek. continuity
Karja Najdi Boeuf Bourgignon, nešetři na víně. Ideálně přesnoční pomalé dušení, pak ještě dvě hodiny dušení, pomalé chladnutí. Vydrží i tejden.
andulka01 Ty jo paráda, to noční vaření by mi právě i vyhovovalo. Tak kouknu na to! Děkuji moc;-)
Karja Taky začínám cibulkou. Ale pak hned zaliju vodou a dám mrkev, celer, česnek a dost nějaké natě - petrželové, celerové, z kedluby, co zrovna mám. Z toho udělám zeleninový vývar. Všechno vytáhnu, nasypu hrášek a vařím jen chvíli, aby neztratil svěží barvu. Pak rozmixuji. Z koření dávám jen sůl a pepř. Na talíři zdobím různě podle toho, co je doma. smetanou, opečenou slaninou, krutony, parmazán, kousky opečeného lososa.
Někdy na poslední chvíli vaření přihodím listy nějakého salátu. Hlávkového nebo polníčku nebo rukoly. Po rozmixování má polévka super zelenou barvu. Chuť ovlivní trochu jen rukola. Jinak tam salát není poznat.
Rebarborový koláč do práce
andulka01 ještě ti chybí vino v tom kosicku, Karkulko! ![]()
Das recept, prosím?
eM No recept, když ti bude stačit přibližný? Moc jsem se s tím nepatlala a jela podle oka, je to taková ultimátní litá buchta.
Rebarboru (kilo?) oloupat, nakrájet na kousky a prosypat cukrem s lžící škrobu. 3 vejce ušlehat s 150 g cukru do běla, asi 250 g polohrubá mouka, 1 prášek do pečiva, 170 g roztaveného másla, kefírové mléko, špetka soli, vanilkový extrakt, citronová kůra. Umíchat hodně mokré těsto - já do něj dala i část zbylé šťávy z odleželé rebarbory.
Pekáč vysypat, nalít a rozprostřít těsto, nasypat rebarboru. Pro barvu jsem doplnila trochou mražených malin. Do trouby na 180. Mezitím na másle prohřát lupínky mandlí, v cca půlce pečení rozprostřít na koláč, dopéct.
andulka01 Hmmm, tak ten bych si moc dala!
andulka01 děkuji velice! Doufám, ze nám narostlo dost rebarbory na chalupě
Kdyžtak odlozim pečení na další víkend.
andulka01 haha tak uplne stejnej recept jsem ted strcila do trouby, jen vejce byly 4, jogurt misto kefiru a navrchu drobenka:)
Naložila jsem utopence ze špekáků z Naše maso, přidala jsem tam dva stroužky česneku..doufam, že mi tu teď nenapíšete, že to nebude dobrý ![]()
Ounz
mnam
Ounz sqělý to bude! My nakládali před týdnem. Taky s kouskem česneku.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY