Karja ja bych rekla ze problem bude spis ta dyne nez kalendar.![]()
Jídlo a vaření
Karja Abych se přiznala, mě chutná dýně snad jedině v té polévce. Dýňové bulky - to nezní zrovna bezpečně
.... Něco jako muffiny?
JankaM Kdysi jsem zkoušela dýňová semena usušit, ale přes fázi loupání jsem se nepřenesla, tudíž bohužel vyhazuji. Ale je mi to takové žinantní, zvlášť když je potom kupuji v obchodě.
Také uvítám návrhy na zpracování.
Hanka H Z dýně je náhodou strašná spousta chutných receptu, je to doma nikdo nejí:-D. Tyhle bulky jsou chlebové bulky s dýní, v podstatě stejnej recept jako na ten dýňový chleb
Karja Spuosta lidí má vůči dýni prostě předsudky - já si vzpomínám, jak kdysi v 70. letech naše mami dělala dýňový kompot ala ananas ....
Nevíte, zda se dá červená řepa zavařit i jinak než v sladkokyselém nálevu? Máme letos velkou úrodu, řepu máme rádi. Bych brala nějaký jen slaný nálev, abych ji pak mohla dát do salátů, pomazánek apod. Zkoušela jsem googlit, ale pořád mi vyskakují jen recepty s nálevem s cukrem a octem.
Karja Spuosta lidí má vůči dýni prostě předsudky - já si vzpomínám, jak kdysi v 70. letech naše mami dělala dýňový kompot ala ananas ....
A co teprve, když člověk vyrostl v rodině s hospodářstvím, kde se dýně pěstovala jen na krmení dobytka. To byla teprve výzva ochutnat dýňovou polévku :-D Z dýní se u nás jedly jen semínka. Ty jsme osolené sušili ve velkém. Člověk se to naučí vyloupnout rychle. Z hokaido je ale vyhazuji, ty se loupou špatně.
Hanka H Bože, ananasový kompot z dýně-noční můra mého dětství! ![]()
notna moje máma ji dělá struhanou s trochou strouhaného křenu a zalitou nějakou olejovou zálivkou. Je to dobré jako příloha k masům i do salátů. Přesný recept ale nevím.
letolet To může být dobré. Asi ji zkusím dát do sklepa jako mrkev do písku, jestli chvíli vydrží a nezvadne.
notna to určitě taky jde, protože rodiče mi ji expedují z jejich 7 stupňového sklepa plynule celou zimu.
notna Vydrží fakt dlouho. Ten křen s řepou znám, u nás se to jedno k bramborákum třeba. Řepu jsem taky sušila v sušičce jako chipsy. Ale to je fakt pro chvíle nudy no:-F
letolet tu s křenem dělám jako štědrovečerní salát, mňam! Olej teda nedávám skoro vůbec, chuť ladím balsamikovým octem.
notna Viď, ono řepa je tak na zavádění, což je hodně práce nebo prostě kdo to ji, tak si koupí jednu dvě a je to. Tchýně teda dělává repovou polévku a je fakt dobrá. Takový repovy krém se smetanou, taky jsem to vloni párkrát zkoušela.
Hanka H Já si ten kompot pamatuji z dětství taky mi nechutnal, máma ho dávala hlavně na jednu buchtu, kterou dělá dodnes, přijde mi hrozně hnusná. Žlutej piškot, ta dýně nebo ananas, nato se dává nějak svařena ta kompotovana stava. Ono asi byla hlavně chyba, že dřív se ta dýně brala hlavně jako surovina do sladkých jídel. Já dělávam z dýně tu polévku, mám hrozně rada dynove rizoto, nebo pečené hranolky z dýně jako chuťovku, pak dělám takové dynove kari s lilky a cizrnou, zapečené těstoviny s dynovou omackou, takovej sladkej kořeněnej chlebíček. A pak taky dynove noky, ale to má špatnej poměr výkon versus výsledek.
Karja Polévku z řepy taky dělám, pak hodně salát s celerem, jako carpaccio se sýrem, pečenou apod. A zatím jsme vypěstovanou vždycky bez problémů snědli. Letos je to ale obr úroda, tak přemýšlím, jak ji uchovat.
notna Jj, tyhle chuťovky jsou taky dobre! Ale to už téměř nevarim, já nevarim teď už nic, co nezaplní hrnec nebo pekáč:-D. Tak snad to v tom písku vydrží!
Karja Ja dělám z dýně tedy kvasový chléb podle Maškrtnice a je úžasnej... dělala jsem z různých typů dýně... přidává se tedy pyré z pečené dýně..
Řekla bych, že i jiný postup a nekvasový chléb by mohl být chuťově dobrý...
Kromě zmíněného z dýně děláme ještě tuhle segedín verzi, když hokaido přebývá a nechce se do ničeho speciálního, vždycky se dá udělat pyré jako příloha, nebo ty pečené hranolky. A červenou řepu krom zmíněných slaných verzí jsem zkusila i do brownies (recept někdo dával sem) a u nás úspěch.
Po výcviku Niki je opäť väčší priestor na kreativitu, posielam vám neskoré leto na tanieri.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY