Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 30. zaří 2021 12:45

crazydaisy Díky za recept. Máme doma goliáše, z jedné půlky bude zelí a z druhé kompot. 

Offline Pinot Noir
30022 příspěvků moje polička 30. zaří 2021 12:50

711990 no přesně

Offline Tabea
8246 příspěvků moje polička 30. zaří 2021 15:38
Reakce na tarra:

Nemůžu uvěřit, že ten kompot teď někdo jí opravdu dobrovolně...ale třeba jsou to jen předsudky, co jsem měla u spousty  jídel z dětství a bylo by to teď úplně jiný?

Neměla jsem ho tak 30 let a stejně si tu chuť vybavuju..

Offline rozarka
4225 příspěvků moje polička 30. zaří 2021 19:43

Používá tu někdo z pekařek chleba litinovou desku Lodge?

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 30. zaří 2021 20:06

rozarka mam litinovou desku chef steel a hodnotim ji velice pozitivne.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 30. zaří 2021 20:56

rozarka desku lodge ne, jen pánev mám od nich a používala jsem a teď mám chef steel. Oboje hodnotím pozitivně, na tálu je víc místa.

Offline rozarka
4225 příspěvků moje polička 30. zaří 2021 21:14

711990 Ounz  já přemýšlím nad tím, že bych ji třeba používala i na pečení chleba, ale nevím, s tím zapařováním. Teda, myslím si, že to litině nijak neublíží, ne?

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 30. zaří 2021 21:27

rozarka já normálně zapařovala, a dobrý, litina by se neměla umýt ve vodě s jarem a pak nechat neošetřená (olejem), pokud nemá povrchovou úplravu (což lodge nemívá) detto chef steel, to není litina a taky by se na to neměla dostat voda, aby nerezl, nicméně já zapařuju, kontroluju a jednou za čas očistím naolejuju a vypálím. Ten chef steel mám v troubě trvale a když peču bábovku třeba, tak ji prostě postavím na to. Pokud bys chtěla nejen na pečení, ale i třeba na vaření a dušení, zauvažovala bych ještě nad cocotem od Staub. Větší investice, ale vyplatí se. Pokud chceš vysloveně jen tál, tak je to asi jedno, litina se ale nažhavuje na chleba trochu dýl než ta ocel, jestli má pro tebe tahle info význam..

Offline rozarka
4225 příspěvků moje polička 01. října 2021 14:30

Díky, oni tam píšou, že se nemá mýt ještě teplá a právě mě to trochu zmatlo, jestli je to vůbec vhodné. Zas ale ten chleba taky obsahuje vodu a to dost. Já chci zatím pánev, je to takový univerzální kus nádobí a mám zálusk na ten hrnec s poklicí. Já listinu považuju za dost odolný materiál, když se udržuje správným způsobem a cena mi přijde srovnatelná s jiným materialem. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 01. října 2021 16:50

rozarka horká litina je především křehká, proto je dobré ji pred větší manipulaci nechat vystydnout. 

Offline rozarka
4225 příspěvků moje polička 01. října 2021 16:59

continuity Toho se pravé bojím, že se musí poradně rozpálit, než tam chleba vrznu a pak to zapaření

Offline Karja
44899 příspěvků moje polička 01. října 2021 19:29

andulka01 Dotaz na Andulku nebo další:-D. Když chci dělat demiglass nebo prostě hodně koncentrovaný vývar do mrazáku, kolik muzu dat max zeleniny na dve kila hovězích kosti? Chci to udělat pořádně vitaminovy děcka se mi kazej ve stravovani, tak ať ten vývar má grady až tím budu zalevat k večeři suchej kuskus:-D

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 02. října 2021 08:46

Karja Já vařím podle oka a stavu lednice, odhaduji tak třetinu váhy kostí. Ale dlouhým vařením se vitamíny víceméně znehodnotí, ne? 

Offline Pinot Noir
30022 příspěvků moje polička 02. října 2021 08:51

Karja taky myslím, že z vitamínů nezůstane nic. Dělám to tak, že zeleninu z vývaru  vyhodím a pak nakrájím čerstvou a před podáváním jen tak lehce ve vývaru blanšíruju. Resp. dělala, přestal to jíst, poslední měsíc už jí jen úplně čistý vývar a poslední dobou mu začíná vadit i nesprávná velikost mastných ok.

Offline Karja
44899 příspěvků moje polička 02. října 2021 08:52

andulka01 Tak jo! Takže jde vlastně stejně o ty kosti, co? Tak dobře, ono by pak stejně asi bylo riziko, že to bude kyselé....No musím odmrazit mrazák a dát to trochu do foroty a tyhle kosti tam na mě čekaj! No když nad tím uvažuju, možná je hodim slepicím, ono dělat z mražených kosti vývar do mrazáku je stejně asi takový divný, že. 

Offline Karja
44899 příspěvků moje polička 02. října 2021 08:53

Pinot Noir Jj, já to tak s běžným vývarem na polévku taky dělám. A lituju že! Dcera se zastavila jen u těch vařených jídel, jinak jakoby jogurty, housku namazanou máslem,džemem, ovoce, zeleninu ji. 

Offline Pinot Noir
30022 příspěvků moje polička 02. října 2021 08:54

Karja nebudu zastírat, že závidím Ale chápu, že i u vás je to krok zpět a člověku to radost nedělá.

Offline Karja
44899 příspěvků moje polička 02. října 2021 09:02

Pinot Noir Jj, já to vždycky říkám sambovi o těch dětech pekelnic, že nejedeni vypadá jinak. Já se to spíš snažím udržet, aby tu vybíravost nechytla i mladší. Protože ony hladové jsou, ale prostě čekají že pak odpoledne bude nějakej ten jogurt nebo ovoce, sušenka. My taky dost často nemáme jakoby na stolování klid, mladší kolem poledne spí, takže je to takový celý vosajstlich, že neobedvame v pravidelnou dobu nebo ji třeba nenutím moc to jíst, aby se nerozkricela a nevzbudila menší a tak. Prostě více faktorů k tomu bojkotovat oběd. 

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 02. října 2021 09:16

Karja Jak jako kosti slepicím??? Kosti z mrazáku jsou na vývar do mrazáku naprosto ok Rozmraz, upeč v troubě, dej k tomu větší podíl mrkve a cibuli i se slupkou, vývar bude do sladka a s pěknou barvou. Vařím dlouho, pak všecko vyhodím (slepice nemám) a svařím na požadovanou konsistenci. 

Offline Karja
44899 příspěvků moje polička 02. října 2021 09:44

andulka01 Tak jo! Udělám to ala Andulka!