Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online Pinot Noir
29745 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 07:30

Karja moje máma rajčata zavařuje, jen je nakrájí, nacpe do sklenic a zavaří, nic nepřidává. Při tom zavaření pustí vlastní šťávu. Je to fajn na omáčky, polévky. Já zas cherry rajčátka mrazím celá, dávám je pak na pizzu, slané koláče, do omáčky na těstoviny...

Offline Karja
44419 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 07:39

notna Pinot Noir Děkuji, to jsem si tak říkala, že to bude desna prace to suseni....Já v životě teda nic nezavarovala, tak nevím jestli to zvládnu...notna Nemáš někde přesně recept abych veděla kolik cibule a tak? Ale jinak vygooglim něco jiného;-)

Já jdu ty rajčata snad sníst ať to nemusím zpracovávat. Škoda že nejedu na sraz, ani sambo nejede do práce, abychom to někomu z města rozdali, tady to nikdo nechce:-D

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 08:07

Karja jednou sem zkoušela sušit v domaci sušičce a to se nedalo, jestli nemśš supervýkonou tak je to spíš takovej disastr, spousta crcani s pochybnym výsledkem. Ale teda jestli se ti to podaří líp, hořim zvědavostí na tipy..

a jedna nevyžádaná, takovou tu línou rajskou podlem.hazan znáš? Je i na cuketkově blogu a tam utopis hodne rajčat, a dal se mrazit..

https://www.cuketka.cz/?p=7283

Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 08:14

Karja zrovna vcera nam to kolega popisoval, ze nakrajet na platky, dat na ramy se sitovinou ven, ze za den je to ve vedru ususene, mozne jeste posypat susenou bazalkou a peprem pri tom suseni, pak doma naskladat do sklenicek, pridat cesneky a zalit teplym olejem a otocit sklenicky jako u marmelady a ze to vydrzi klidne 3 roky a v zime je to vynikajici

Offline Karja
44419 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 08:27

Ounz Děkuji, to nejspíš udělám. Děti milují rajskou, ale poslední dobou mi vůbec nejde uvařit dobrá:-D. Jakože děti spojené ale my se sambem zhnuseni....tak tohle zkusím a pak bych třeba privarila kousek masa, vytáhla z mrazáku línou rajskou, dle potřeby a hustoty smíchala s vývarem...treba by to takhle splacane vyšlo i líp než ta moje;-)

Offline Karja
44419 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 08:30

baltik A nevis jestli to sluší na slunku co ve stínu? Já jsem říkala sambovi, uděláme si sušená rajčata, to je drahá položka to teď po zdražování už nebudeme určitě kupovat:-D:-D. 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 08:30

Karja já kdysi dělala rajčatový džem. A bylo to úplně strašně dobré. Třeba chleba s pomazankovym a na to džem. 

Recept je třeba tady, já nedávala ten zázvor Rajčatový džem

Oloupané slupky jsem udusila, rozmixovala a pak přidával do jídel na o barvení. 

Online notna
9357 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 08:31

Karja Recept na tu omáčku nemám. Dělám to podle oka. Občas tam přihodím i papriku nebo cuketu. 

Offline Karja
44419 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 08:41

Dadoo Ty jo ses šikovná. No to už je na mě velkej projekt! Já tyhlety džemy a zavařování...mně to prostě moc nejde, jakmile to není hrnec jídla na snedeni, mně to prostě nejde uvařit! 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 08:56

Karja ale ono to nic není. Krájet nemusíš, stačí rozmackat a pak trochu projet tyčákem.

Povaříš, nalijes do sklenic a jen otocis.

Žádné další vaření.

Takže nejhorší je to loupání. Ale po spatření to jde snadno.

Ale chápu

Online notna
9357 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 09:14

Dadoo Ani loupat se nemusí. Výkonnější mixér ty slupky zvládne. Já už rajčata neloupu.

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 09:19

Karja tohle je fakt hodně rajčatový, sladký. Na těstoviny super :) ale není to úplně klasická rajská (z protlaku haha) 

Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 09:22

Karja na slunku

Offline Karja
44419 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 10:06

Ounz No, uvidím. Zkusím to! Třeba to pak necim poladim jen tak v hrnci rychle a vyjde mi z toho jako rajská pro děti akceptovatelná:-D

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 10:09

Karja určitě jo :)

Offline Karja
44419 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 10:11

baltik Tak jo, jdu si vyškemrat na máme ta síta, to bude asi nejtěžší na celém projektu:-D 

Offline viktorka_od splavu
49172 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 11:15

Karja mne i ta zavarena omacka zplesnivela, uz bych to nedelala. kdyz nestiham snist, strcim to do mrazaku

Offline Karja
44419 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 11:45

viktorka_od splavu Já tu omáčku dám do mrazáku. Já mám právě z toho zavařování respekt, že se mi to nepovede/nechytne/špinavý víčko....a tisíc dalších věcí. Ta rajčata v oleji snad nebudou tak náhlá, už to suším na balkoně:-D 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 02. srpna 2022 11:47

Karja jak děláš dětem boloňskou? Ukázalo se, že syn ji má rád, ale ne tu moji:) Tak že by nemusel jíst těstoviny akorát se sýrem.

Offline brrr
12298 příspěvků moje polička 02. srpna 2022 11:55

Karja Sušená rajčata jsem dělala v sušičce a v poho. Jo a v tom tvém receptu na polívku z fazolových lusků je fajn vychytávka na loupání rajčat. U bubáka odkrojit kolečko a pak nastrouhat. Šlupka ti zůstane, dužnina "vyleze" tím odkrojeným kolečkem.

Já teď chci zavařit tu kombinaci cuketa, rajčata, cibule, paprika, česnek. Cukety mě asi sežerou, ale rajčata ne a ne dozrát, tak pořád čekám.