Evaeva nevím jak Karja, ale moje deti to maji radi takto: Na cibulku a česnek mleté maso, strouhanku mrkev, když nám, tak řapíkatý celer, protlak, bylinky. Hodně dlouho pomalu dusit, je ta konzistence taková víc kompaktní. Tu mrkev tam vůbec nepoznáš, řapíkatý celer dělá takové svěží krupnuti.
Jídlo a vaření
Evaeva Ty jo, já dávám prostě cibuli na olej, pak mrkev,celer, pak mlete maso, česnek, rajčata z konzervy...ale není to ta co mají děti rady....podle mě mají rády tu jidelnackou a to vůbec nevím jak dělají!
Ty zeleninové věci by se správně měly sterilizovat na 2x, po 24 hodinách. Taky mě to nebaví.
Sušená rajčata budou fajn, já myslím, že to dost zakonzervuje i olej.
EDIT: tak jsme se Karoleena teď domluvily, že botulotoxin hrozí asi i v oleji.
Jinak, kdysi jsem měla nějaké na sicilskem slunci sušená, tak už to chápu.
Karja Rajcata zpracovavam taky podle cuketky, na pulky, upecu, stazene povarim s celou cibuli, tu pak vytahnu, omacku rozmixuju a mrazim. Pak po rozmrazeni jenom provarim s trochou masla a kdyztak nejakym korenim, jime to jako omacku i polevku, je to moc dobre.
Jinak s tim susenim jsem si vzpomnela, jak jsme na dovolene v Chorvatsku dostali od domacich opravdu hodne moc napul ususenych fiku se slovy, ze si to mame doma hodit na 3 dny na plech na slunicko, ony doschnou a pak vydrzi do dalsi sezony. No a tady pak mesic v kuse prselo
takze jsme rozdavali fiky po sirokem pribuzenstvu. Od te doby jsem ty susene nemela, kolik jsme jich tehdy snedli ![]()
Karja jídelna je asi z vepřového masa, bez bylinek a toho celeru. Za mě to není vůbec k jídlu.
continuity Tyjo já vždycky myslela, že právě ty všelijaký zeleniny v oleji jsou pro botulotoxin potenciálně dost líheň, ne že se to nějak extra samo zakonzervuje, takže já když si něco naložím do oleje, tak to pak mám stejně v lednici, kde mám tři stupně. Ale nevim, jestli nejsem zbytečně vynervovaná? A možná se to taky týkalo specificky česneku v oleji? No mám v tom bordel, tak to radši nedělám vůbec prostě. :D
continuity Mně ta jidelnacka právě takhle na změnu chutná, ale taky se to musí umět udělat. Vloni jsem ji měla od maminky moji kamarádky, ale ono i to maso je takové jine, je ho tam málo, je dost na malé kousky. Myslela jsem vždycky že je z konzervy, ale ji jsem se nějak bála zeptat:-D
Karja Já si myslím, že třeba v naší "jídelnové" boloňské nebyla vůbec mrkev ani celer (a rozhodně ani slanina nebo víno :D), prostě mletý vepřový s rajčatama, hlavně dost takový mastný si to vybavuju, no a pak jsem si někdy na druhým stupni základní školy přečetla v Apetitu recept na tu nejopravdovější boloňskou, tak jsem se rozhodla ji vyzkoušet, a přítomnost hlavně té mrkve a celeru v receptu mě docela šokovala, úplně nová věc!
Karoleena ses normalne muj dvojnik. Taky jsem si v Apetitu precetla ten opravdovej recept a byla sem zdesena co se tam vsecko dava![]()
Karja já jí dělám jako ty, akorát místo zeleniny dávám passatu a pak ty konzervované rajčata. Ale to mi jedí jen v lasagních, jen na těstovinách je to pro ně moc kyselé. Asi teda zkusím mrkev, protlak a passatu. Teď ještě vymyslet, jak to uchovat, aby z toho byla rychlá večeře. Asi zmrazit, že jo?
Karoleena Ja si pamatuji, jak jsem poprvé vařila lasagne...no dost piplacka, vsak to znáte, říkala jsem to kamarádce a ona přišla za pár dní, že teda taky vařila doma ty lasagne a že to nebylo tak hrozne, a pointa byla, že místo boloňské dala úplně celou ze sklenky a místo besamelu dala sýr:-D. Je to už dost let, ale strašně často si na to vzpomenu.
Evaeva Jj já to mrazim, zrovna tohle je jídlo, kterému mrazení moc nevadí. A teda občas do podobného receptu dam fazole a máme to s rýží;-). Já tyhlety recepty dělám hrozně ráda, takový to postupný přihazování do pánve, ale velkamala to neji....
No vidíš, na to jsem nepomyslela. Ono je to u zeleniny asi jedno, jestli je to v oleji nebo nalevu, pokud není kyselý. Kyslík tam není ani v jednom případě.
tady je ten česnek, úplně dolů dával cuketa nějaké info. Podstatné je to nízké PH nebo zmrazit.
Karja tak ty susena rajčata nedávej do oleje. Ještě to píšu radši i na tebe, už jsem to nahoře opravila.
Karja to jednou bývalá tchýně u nás jedla vánoční houbovou omáčku. To je z pohledu racionální stravy strašné jídlo: hrouda másla, z toho jíška, hřibky sušené i mražené a zalévá se to šlehačkou.
Tak ona si to udělala na oleji a ze šampionů svoji racionální verzi a představ si, continuity, úplně jiné jídlo to bylo. Skoro mi to řekla až tak vycitavě, že jsem ji ten recept řekla špatně. Ze to zbabicovala do ztracena, vyšlo najevo až po vyslechu. ![]()
Karja já právě dělám maso na cibuli, pak víno, passatu a ten bešamel a stejně je to piplačka. Tohle bych udělala bez masa, jen zeleninu.
Karja Jako je to do priznani, ale mne strasne chutna fejkova bolonska omacka, co delaji ve skolni jidelne, kde je misto mletého masa cervena cocka.
Ja vim noooo, jsem nenarocna.
Luna Mně by to taky chutnalo! Možná to někdy zkusím udělat.
Karja co deti, tym bolonske ragu dokonca chuti ale sambo si do nej raz chcel dat kecup ![]()
. Skoro ma vystrelo. Uz sa to nikdy neodvazil spytat. Asi je tiez tym jedalnova bolonska.
Karoleena kolega se tvaril, ze podstatny je ten akorat teply olej a ten podtlak ve sklenicce, ale prodavam, jak jsem nakoupila
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my