Dělala jsem na večeři salát, pokud vám nevadí fenykl, je to příjemná varianta k obvyklé kombinaci řepa-kozí sýr. Špalda pak v téhle kombinaci zasytí a ladí se zemitostí řepy. Úplně lehký salát s fenyklem je pak pomeranč s fenyklem, máta na drobno, sůl+pepř+oliváč. Nikdo té kombinaci zprvu nevěří, ale nakonec všem chutná. Je dobrý k pečenému lososu, například.
Jídlo a vaření
marieu fenykl mňam moc. U nás nejčastěli s kyselým jablkem, řapíkatým celerem a maracujovým octem. Je vynikající k bůčku pečenému na jablkách (a fenyklu) nebo pálivému asijskému.
TIRAMISU:
Delam to uz roky stejne, je to verze uplne pro blby (a posvecena Italem). Půl kila mascarpone, 3 vajíčka - smichat (robot nebo mixer do ruky), cukr dle chuti, davam i vanilkový. Cukrarske piškoty do dobre kávy. Nahoru kakao.
Z vejce davam jen zloutky, ale muzou se dat cely vajicka.
marieu fenykl cokoliv, anooo! Repu jsem hrozne vybirava ale tohle asi udelam. Fenykl je nej, davam ho na tenko nakrajeny na panev, aby byl charred, skvela priloha i bez salatu!
andulka01 Oooo, nahod recepty na bucek, mela jsem nejaky pozadavky tady, ze bych se odchylila od klasiky kmin, sul, cesnek.
Já miluju tenhle fenyklový salát:
0zero7 hele vykrádám asijské recepty, třeba tady od Marion Grasby. Nebo bretaňský, kdy se celý bůček nejdřív pomalu dusí v jablečném moštu, pak dopéká na jablkách, karamelu a fenyklu a glazuje armagnacem. Akorát na tu kůži je fakt nutný kobercový nůž.
Teď jsem dělala takovou zjednodušeninu - vepřovou kýtu na jablečné omáčce. Doporučuju kvalitní silnostěnný hrnec vhodný do trouby i na fakt horkou plotnu. Ve špalíku libové kýty jsem udělala díru a vycpala ji plátky choriza s nasekanou šalvějí, osolila po celém obvodu. Opekla na sádle tučné odřezky na škvarky. Ve výpeku jsem zatáhla špalík masa do zlatava ze všech stran, hnědé výpečky na dně hrnce jsou více než ok. Maso ven, do výpeku 2 kyselejší jablka na kousky, střední bílou cibuli nadrobno, další šalvěj, orestovat, zase nebát se nechat na dně hrnce zhnědnout. Přidat bílé suché víno/jablečný cider/mošt, odvařit výpečky, přidat lžíci anglické hořčice, sůl pepř, možná trošku chilli. Vrátit maso, do trouby a dopéct/dusit do medium. Vyndat maso, nechat odpočívat a omáčku rozmixovat, přecedit do hladka. My měli s máslovou bramborovou kaší.
999 to vypada skvele, diky!
andulka01 No a tohle taky, musim si to oscreenovat.
A mam tip na snack a nebo kdyz potrebujete hodit neco na tacos/do burita a podobny jidla. Nemela jsem doma zakys, tak jsem smichala nakrajeny avokado a cottage syr, sul, pepr, citron, je ot moc dobry, pritom takova blbost.
Nechala jsem se zlákat na kimchi a úplně mi samotné nechutna, jak se s tím pracuje? Mám osmahnout třeba vepřové nějakou sojivkou zakapnute, zeleninu, pak to kimchi?
Karja je to prasárna, ale já si to někdy míchám do rýže, co zbyde od oběda
brrrJojo, však podle mě do takovýchto směsi to je. No s rýží by mě to asi moc neuspokojilo:D
Karja To je fakt jenom taková likvidace zbytků.
Ale někde jsem viděla z kimchi smažené placky
Karja zrovna jsem koukala na recept na špagety s kimchi. Píše že se chuť uvařením změní, tak by to třeba pomohlo
MaeGandal to mi přijde, že se k sobě vůbec nehodí, že fakt tak jako takovej ten mix ala asie s rýží;-)
Karja Z kimchi se dá dělat okonomiyaki. A já ho míchám s jogurtem, je to asi trochu divný, ale chutná mi to.
Jinak teda kimchi u nás mi taky moc nechutná, kdybych neochutnala v Asii, tak ho taky nejím.
Budu mít teď dost bílků a potřebovat je budu nejdřív za týden. Je lepší je zmrazit nebo nechat v ledničce?
brrr já bych je zmrazila
Garfie Ja si taky myslím, že mi chutnalo v nejake restauraci kdysi, nebo proste melq jsem zafixováno, ze je to dobrý. Ale tohlw dobry neni a mozna to spíš vyhodim a je to;-)
já bych je zmrazila. Mrazim si bílky pokaždé do maličkých krabiček, jinak mi to vždy v lednici seschlo.
Buď si může odseknout kousek nebo to rozmrazit cely.
Karja to je koupený nebo sis ho dělala? Ono pokud si jo nekoupíš v korejským shopu nebo nevyrobíš, tak všechny ty český pokusy o předražený kimchi sou pěkně hnusný (pardon my french, ale zkusila sem jich hodně a fakt je to nedobrý, s jedinou vyjímkou z pekárna praktika, ale ty tam zas cpou děsně mrkve) pokud ti hodně nechutná, tak to mrskni na kompost normálně. Jinak by se z toho dalo vyrobit třeba kimchi jiggae, nebo ta omeleta, obecně, pokud je už hodně překvašený aka kyselý, tak ta tepelná úprava chuťově pomůže..
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my