Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline continuity
43651 příspěvků moje polička 04. března 2019 21:12

Sweet Potato u nas se tam taky davaji, spis babicka davala, ale byly tak 2-3 v celem sirem kastrolu. 

Offline viktorka_od splavu
49468 příspěvků moje polička 04. března 2019 21:14

continuity netuším, ale tak Marge vaří pro dva pokud vim. Chica nepočítám

Sweet Potato ano prosim:-) mně se teda doma tak dokonalá nepovedla, ale kamarádka už ji takových 30 let vaří a je fakt neskutečně dobrá

jo a když jsme u těch nářečních výrazů, tak "možná tři" znamená maximálně tři:-P

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 04. března 2019 21:26

Taky jsem jednou jedla se švestkama a bylo to strašně moc dobré. Ta sladká chuť v té zeleně kyselé. Ale pokud si pamatuju, byly švestky tenkrát nějak nakrájené. Ne vcelku.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 04. března 2019 21:26

Sweet Potato ty sušený švesky se tam dávaj, teda někdo, ostatně viz slezskej bigós. A radí se hodně dát je do vege varianty, že ji to vylepší..já nezkoušela dosud, sem dřív byla hodně rezervovaná vůči sladko slaný kombinaci čehokoli, ale co sem teď měla skvělou vepřovou plumu s šveskovou omáčkou a uzenou brkaší, sem nakloněná tomu to zkusit..

Offline Janulik03
20383 příspěvků moje polička 04. března 2019 21:35

Kapustnica sa u nas vari z kyslej kapusty, klobasa, hriby a susene slivky. Podava sa najviac na vianoce. Este niekto dava udene maso.

Offline continuity
43651 příspěvků moje polička 04. března 2019 21:39

Ounz ono je to hlavne kysle a tam ta sladka chut tolik nevadi. Vzdyt i zeli ke kachne se dela s cukrem ( ja tam teda davam misto cukru karamel ( trosicku) a susene svestky ( hodne). 

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 04. března 2019 21:40

Sweet Potato Díky za doplnění vzdělání. Jak tam dynda a barbucha vtáhly ty botičky, tak mě totálně zmátly. Ale přišlo mi to divný A botyčky jako vtip teda dobrý. Teď ještě sehnat někoho zasvěcenýho, abych ho mohla použít. Jak nenápadně zjistit, jestli člověk vyslovuje Botyč?

Offline continuity
43651 příspěvků moje polička 04. března 2019 21:41

Janulik03 my davame, kupujem aj tri druhy klobas a nejake pekne udene. Ale vegetarianske,ako bola povodna poziadavka, to nie je ani trochu 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 04. března 2019 21:42

continuity no tak v určitý oblasti se dělá červený zelí ke kachně se skořicí a hřebíčkem, ale za sladký ho nepovažuju. A jinak lžíci cukru na dochucení jakýhokoli jídla nepovažuju za sladkoslanou kombinaci (a ani když je to do zelňačky), myslela sem tim ty kombinace ovoce či ovocná omáčka s masem, a ano i ovoce v jinak slané polívce. 

Offline Janulik03
20383 příspěvků moje polička 04. března 2019 21:44

continuity vegetariansku verziu robim pre dceru. Dam vela vela hribov a slivky. 

Online Karja
44933 příspěvků moje polička 04. března 2019 22:10

Tak ja si rikam, jak se tu zas nezere a on pravopis. A ja mam doma tri brokolice, co z toho krom polevky? Zapecena mi nechutna, na obalenou jako kvetak drzim dietu, fakt me zadny chutny recept krome polevky nenapada....

Offline Josefa
příspěvků moje polička 04. března 2019 22:13

Karja ja jsem ji ted nahazela na slane kolace z listového těsta. Nějak boží to nebylo ale je pryc :) tak možná nějaký quiche.. Ja mam stejně nejraději jen tak rychle uvarenou. 

Offline continuity
43651 příspěvků moje polička 04. března 2019 22:14

Karja predvarit, obalit, postrikat okejem a upect? Delam tam kvetak a,je to fajn, ale brokolice ma mene vody. 

Nebo zapect s brambory, uvarejnym vajickem. Zalejt rozkvedlanym vejcem, syr, trochu smetany.

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 04. března 2019 22:28

A mezitím na facebooku:

Offline DruI
5604 příspěvků moje polička 04. března 2019 22:48

Karja Já ji lehce převařenou a nakrájenou na malé kousky míchám s bulgurem. Dá se to jako příloha, nebo i jen tak. Ale já mám ráda brokolici i samotnou, když není rozvařená.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 04. března 2019 22:57

Karja 

Já ji zrovna dělala na páře jako další přílohu k bramborám a rybě. Jinak mám ráda rychlý salát - brokolice, tvrdý sýr, zakysaná smetana.

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 04. března 2019 22:58

coralline 

Dobrý den, 
měl bych dotaz na výslovnost slova Botič, tedy potoku tekoucí skrz Prahu. V Praze je běžně slyšet jeho tvrdá varianta "Botyč", zatímco mimopražští mají tendence říkat "Boťič". Jaká je tedy správná výslovnost? 
A pak takový zvláštní dotaz. Jedná se opět o vyslovování a to sice Jižní město. Zkráceně se v Praze mluví o Jižňáku, mimopražští naopak říkají Jižák. Co je spíše správné zkrácení daného slova? Nebo je to jedno, neboť ani jeden výraz není spisovný? 
Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď

Dobrý den,

v případě slova „Botič“ je správná měkčená výslovnost [Boťič]. Neměkčené [Botič] je nespisovná, regionální varianta.

Co se týče variant Jižňák/ Jižák, je to přesně, jak píšete. Jedná se o projevy nespisovného, nekodifikovaného jazyka, a tak se je nedá posuzovat z hlediska „správnosti“ – pouze z hlediska regionálního či sociálního výskytu.

Zdroje:

http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=boti%C4%8D&Hledej=Hledej

http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7339

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 04. března 2019 23:00

coralline 

"Poradna ASČ: Jak vyslovovat slova Botič, divizna, tis, niva?

Vložil: admin Říj - 6 - 2013 0 Komentářů

Dotaz:

Dobrý den, ptám se na správnou výslovnost podstatných jmen českých, kde se píše „i“, např. Botič, divizna, tis, niva…, kde mnoho lidí tato slova vyslovuje tvrdě, tedy Botyč, dyvizna, tys, nyva (dokonce i v televizi). Děkuji za odpověď. Paní M. Z.

Odpověď ASČ:

Ve slovech domácích (tít – týtskřeti – skřetyoni – onyvody – vodí) se výslovnost souhlásek ve slabikách di/díti/tíni/ní – dy/dýty/týny/ný odráží v psaní těchto slabik: Je-li výslovnost měkká [ď, ť, ň], píšeme měkké i; je-li tvrdá [d, t, n], píšeme ypsilon. Podobně se chovají plně zdomácnělá slova přejatá, např. tygrnimrod. V nezdomácnělých slovech přejatých respektujeme pravopisné i výslovnostní poměry ve zdrojovém jazyce. Výslovnost slabik psaných ditini je tu zpravidla tvrdá (např. diktátinvesticemánie), a tvrdě je tedy vyslovujeme i v českém mluveném textu. U některých slov je však možná výslovnost obojí. Jde např. o slova začínající v písmu slabikou psanou di, jako slovo divan, které je orientálního původu, či slovo dikobraz, přejaté v době národního obrození z ruštiny (pojmenování tu vzniklo ze slova dikij, tj. divoký).

Nejistota uživatelů naší mateřštiny u daného jevu je zcela pochopitelná: dotazovaná slova totiž nepatří v dnešní češtině k běžně užívaným (niva), popřípadě se jedná o součást odborných názvů (diviznatis) nebo o místní pojmenování (Botič). Proto nejsou pociťována jako původem česká – není tedy divu, že je někteří mluvčí vyslovují tvrdě. Tvrdá výslovnost je však v případě dotazovaných slov nespisovná.

Dodejme, že Slovník spisovné češtiny výslovnost u přejatých slov psaných s di, ti, ni označuje (např. diagnóza, tirádanimbus [dyagnóza, tyráda, nymbus]), ale u problematických slov domácích, včetně zde dotazovaných, nikoli. Již opravdu zarážející je skutečnost, že se tímto jevem vůbec nezabývá příručka Česká výslovnostní norma (J. Hůrková, Scientia, 1995), která navíc obsahuje odborné chyby a není spolehlivá. Souhlasíme tak s tazatelkou, že by bylo vhodné tento jev jasně upravit a kodifikovat.

Závěr:

Slova Botičdiviznatisniva se ortoepicky (tj. podle pravidel spisovné výslovnosti) vyslovují měkce, tedy [boťič, ďivizna, ťis, ňiva].

Ivana Pavlišová, Jiří Kostečka"

Offline 999
19902 příspěvků moje polička 04. března 2019 23:19

Karja Já dělám takovou rychlovku, uvařím quinou nebo bulgur nebo pohanku (vyber si ), krátce povařím v osolené vodě brokolici rozebranou na malé růžičky, na pánev olej, česnek na plátky, přidám nějakého dobrého tuňáka z konzervy, krátce restuju, přidám povařenou brokolici  a quinou. Ochutnám, přisolím a posypu chilli :-). Dá se to jíst teplé i studené, já radši teplé.

Offline Kokoska
35176 příspěvků moje polička 04. března 2019 23:37

barbucha neber to tak dramaticky, prostě je to lokální fízlovnosť. Slováci taky Martin vyslovujou Martyn a není to cizí slovo.