viktorka_od splavu 3 z te rady mame ![]()
Jídlo a vaření
Já zas sbírám bazarové tyto, pro mě ideální velikost, střídám je na ranní kafe.

viktorka_od splavu Je u nas to jedni lidi taky maj, vyblejsku. Ti uz to maji ale I s pekne zelenou patinou:-D
Karja uka![]()
viktorka_od splavu Jojo, ukazu, ale je to vedlejsi vesnice, takovej zapadakov, ale obcas tam jedem Jako vubec nevim, kde se ten zvyk vzal. My jsme meli takove hezoucke (fakt musim pouzit toto pridavne jmeno jine nejde) u babicky a ja si je po ni nevzala:-(((. Nejak me to nenapadlo, ale segra ma dva a hrozne ji je zavidim, jednak u ni dobre vypadaji a druhak vzdycky si u ni delam do nich kafe, vzpomenu si, ze ten s holcickou mel deda a proste me to dozere, ze ty hrnky nemam! Jako ja si furt rikam, ze na vecech nezalezi, ani nefotim moc, maloco si schovovam, ze jako vzpominky jsou jinde ze jo....Jenze to neni pravda, ted uz vim, ze se hrozne zapomina, jak uz jsem taky nejakej rok na svete!
dynda to jsou úplně obyc sídlištní domácí potřeby (Praha 8) Jinak ceskej porcelán z Dubí mival obchod v Perlovce, Thun je nekde na Vinohradský.
Karja tak čím je člověk starší, tím vzpomíná radši, zvlášť když už třeba některý lidi, se kterejma má ty veci spojeny, nejsou na světě ![]()
ale ze se vratej ty hnusny osmdesátky, tak to mě teda ani ve snu
Potrefenáhusa Ja nevim moc, co jsou osmdesatky, ale verim, ze s nostalgii se ti treba nektere veci zacnou libit:-D.
Jinak já mám teď nějak nostalgickou náladu typu “nutne potrebuju nejakej porcelán”, ze jsem si ještě na aukru koupila starou cukrenku s chrpama a psenicnyma klasama :-)
Potrefenáhusa Ja snad doma prohledam krabice:-D Takze mam hledat neco romantickyho s dekorem?
Karja no mne přijdou vtipny lidi, co to nezažili občas, třeba tuhle někdo pod 30 doporučoval na instagramu: běžte do ikey, maj tam tu cervenou gumovou stěrku s dřevěnou rukojeti, co měla vaše babička....pritom já to mám normálně v kuchyni celou dobu, mivaj to prave v těch klasických domácích potřebách za par korun
a v těch našich maj dokonce i megaobrovskou
a je lepší než ta z tescomy, ta asi po roce praskla
Karja hlavně ty rurální motivy!

Sis, ty ranní diskuze: já chci kakao do svestkyyyy... Neber mi hrusku, tvoje je jabkooo....
Nastesti jen u babičky na chalupě, doma měli všichni jednotne se sluníčkem. Jsem to milosrdne vytesnila už.
Som robila marhulove gulky z tvarohoveho cesta. Nie su moc esteticke ale aspon boli chutne

Díky, já takhle chodila kolem jedný výlohy v HK, samozřejmě jsem žádný z těch hrnků nepotřebovala a teď ho nutně musím mít, no...
Nechcete sem někdo naspat recept na ty knedlíky z tvarohovýho těsta? Ale jako žádný tvaroh a mouku, jen aby to bylo akorát, ale něco neprůstřelnýho pro nás blbý a nešikovný.
Množství je větší, pro 4 osoby postačí poloviční porce (z 1/2 kg tvarohu). • 4 vaničky měkkého tvarohu (1 kg)
• 500 gramů polohrubé mouky a další mouku na podsypávání
• krystal cukr
• švestky nebo jiné ovoce
• horké mléko cca 1dcl
• může být ještě 1 lžíce rozpuštěného másla na 1/2 kg tvarohu
Na vál dáme mouku, vyklepeme tvaroh a maličko rukama propracujeme. Mléko ohřejeme k varu a vlejeme do těsta, pěkně tvaroh spaříme. Těsto maličko osolíme. Pořádně rukama propracujeme, dokud nevytvoříme pěknou hroudu - která se ještě trošku matlá.
Těsto rozdělíme na tři díly. Rozválíme, z každého by mělo být asi 10-12 knedlíčků. Tedy nejdříve čtverečků:) Pod dílem bohatě podsypeme moukou (polohrubou) a vyválíme placku. Nebojíme se mouky, ale zase to s ní nepřeháníme, prostě přiměřeně, z každého by mělo být asi 10-12 knedlíčků. Tedy nejdříve čtverečků:) Nakrájíme placku na přibližně stejně veliké čtverečky. Naklademe švestky a do každé vsypeme asi půl lžičky cukru (nebojíme se, těsto samotné je nesladké).
Tady vidíte v jakém poměru k švestce asi čtvereček těsta je.
... a pak rukama jemně od mouky vytvoříme co nejlepší kuličku. Takhle pokračujeme, dokud nezabalíme všechny švestky a pozor, kuličky dáváme zase na mouku, těsto je hodně tvarohové a má tendence se lepit kamkoliv a na cokoliv.
Mezitím na plotně už nám bublá velký hrnec s vodou. Do vroucí vody vhodíme první várku a měříme čas. Nelekněte se, když voda přestane vřít. Od tohoto okamžiku naměřte přesně 6 minut a pak knedlíky vyndejte. Po minutě vaření maličko pomozte některým kuličkám od dna a promíchejte. Nestahujte plyn nebo elektřinu, vařte naplno. Ať to co nejdřív bublá.
Když si nejste jisté, tak jeden knedlík vyndejte po těch šesti minutách a rozřízněte. Pokud náááhodou bude ještě vevnitř maličko syrový (to poznáte lehce, bude se tam na vás culit jakobytvaroh), tak ještě přidejte minutku. Záleží právě i hodně na druhu tvarohu a i na tom, jak málo nebo hodně přidáte mouku u válení.
Když jsou hotové, vyndejte a propíchejte vidličkou, unikne zbytečná pára.
No a v těch minutách co to bublalo si připravte mák nebo nastrouhaný tvrdý tvaroh, cukr a rozpuštěné máslo... prostě posypání na knedlíky.
-uplne pro blby (i pro me:-) akorat to foto se mi nezkopirovalo. delam je pravidelne
Nemáta někdo recept na švédské skořicové šneky? Mám vyhlídnutý jeden od děvčete u plotny, ale kdyby měl někdo nějaký osvěčený, tak beru.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY