Černá kočka o tom, jak vznikla slovenstina? no, zle jazyky tvrdi, ze k tomu doslo, kdyz opily ludovit stur prekladal z rustiny do cestiny:P
Jídlo a vaření
viktorka_od splavu :-D:-D
Hele my jsme se ucili ve skole, ze slovenstina nebyla do ,,nekdy pozde,, brana za spisovny jazyk, ze aby bylo neco spisovneho ci oficialniho., muselo se to napsat cesky. Budu rada za info, obcas si na to vzpomenu a nevim nic presne!
Dadoo Ja o te beze ctu od tebe ponekolikate, vzdy me zaujme ten nazev. Nevis proc se to jmenuje beze?
Miluju povidla
K tomu byla normálně šlehačka? Nebo něco jinýho? Protože povidla se šlehačkou mi moc nejdou dohromady.
Tipla bych si krém z mascarpone. Byl to povidloň /název je zavádějící, klasický povidloň je jiný/ od Cukrovinky Republika, mají foto na fb. Nejde mi vložit odkaz.
Doma jsem ale dala šlehačku a bylo to taky skvělý.
Karja Pokud si ještě pamatuji, mám dojem, že by to mělo být podle francouzského slova "baiser" čti bezé. Čili lehounké jako polibek. ![]()
tu ciste bilkovou roladu delavam po vanocnim peceni, kdy mi zasadne zustanou bilky, je to teda trosku alchymie chytit presne tu dobu peceni, aby to slo jeste zamotat a pritom to nebylo moc gumove, ale jinak je vyborna
baltik a podle čeho se orientuješ? a zavinout hned, nebo vystydlou?
viktorka_od splavu :-D:-D
Hele my jsme se ucili ve skole, ze slovenstina nebyla do ,,nekdy pozde,, brana za spisovny jazyk, ze aby bylo neco spisovneho ci oficialniho., muselo se to napsat cesky. Budu rada za info, obcas si na to vzpomenu a nevim nic presne!
Je to tak, my jsme se ještě učili, že někdy v polovině 19. století vzali jejich obrozenci středoslovenský (?) nářečí a určili to jako spisovnej jazyk, a hotovo. Eště Kollár psal česky...
Černá kočka o tom, jak vznikla slovenstina? no, zle jazyky tvrdi, ze k tomu doslo, kdyz opily ludovit stur prekladal z rustiny do cestiny:P
Je to tak. Tda nie to s tým Štúrom, ale s tou jednou do nosa
.
Je to tak, my jsme se ještě učili, že někdy v polovině 19. století vzali jejich obrozenci středoslovenský (?) nářečí a určili to jako spisovnej jazyk, a hotovo. Eště Kollár psal česky...
No, tam bolo ešte pred tým X rôznych iných pokusov, a samozrejme sa jednotlivé frakcie medzi sebou mleli, ale v princípe hej, vzdelanci predtým ak písali v "rodnej reči" používali skôr češtinu.
Úradný jazyk to ale nebol, to boli oficiálne - podľa obdobia - latinčina, nemčina, alebo maďarčina, aj keď miestne sa používala slovenčina v rôznych podobách aj v písomnom úradnom styku. Akurát nebola nijako kodifikovaná, tak tá gramatika a výrazové prostriedky boli dosť rôzne.
slniecko tak vona ne že by na tom čeština pár let před tim byla jinak
Potrefenáhusa hej, ale boli ste skôr, preto ste boli jednak čiastočne vzorom a jednak to bolo tým pádom použiteľnejšie. Navrch skutočne aj niektorí slovenskí vzdelanci považovali tie jazyky len za rôzne varianty jedného, konieckoncov, keď si sadneš do krčmy na južnej Morave a potom prejdeš za hranicu a sadneš si do krčmy niekde na slovenskom Záhorí, tak to fakt prechádza pomerne plynulo.
No a teď si představ, že by někdo přišel a určil jako spisovnej českej jazyk třeba hanácký nářečí
Měli bychom okurek a židlu! ![]()
To mě na tom vždycky pobavilo, právě ten výběr z těch tří možností... teda myslím na Slovensku, že to bylo jako rozkazem... teď už je na to každej zvyklej, ale tehdy se jim musely vařit hlavy, když chtěl někdo třeba z východní oblasti psát správně spisovně ![]()
slniecko však jo
já se teď bavím už nějakou dobu zpracováním rodokmenu (teď teda o něco vlažněji) a zjistila jsem, že mám v příbuzenstvu Petera Kellnera-Hostinského (jeho bratr byl můj pra-pra-pradědeček, asi) a vlastně jsem zjistila, že o Slovensku toho vím úplně žalostně málo (o rodinný historii taktéž a už se na to ani nemám koho zeptat)
barbucha no ale dyk u nás to bylo to samý, prostě se nějaký varianty kodifikovaly jako spisovný a šmidravydra
že nemáme okurek a židlu je jen dílo šťastný náhody
MaeGandal děkuji
A pochechtávaly bysme se lidem, který používaj okurku a židli...
barbucha jedině vokurku, samozřejmě
Tak vo tom žádná ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY