Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 08:14

moora  ty jo, to je asi pravda!!!

Kan Tady se jiný košťata skoro ani nevidí, super je to! 

Offline Janulik03
19996 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 08:49

moora presne, tiez by bol mŕtvy keby nebol tak rozkošný.

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 09:42

Dlouhé japonské vlákno. Minamato.

Já o téhle kauze a tragédii doteď nevěděla.

https://twitter.com/chmee2/status/1409241877816221709?s=46&t=V61k84ZWkSt319DnwOkMLQ

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 10:20

Sweet Potato To je strašná tragédie, myslím, že dodnes probíhají nějaké soudy, nebo aspoň donedávna probíhaly, četla jsem o tom před pár lety, ale už skoro milosrdně zapomněla. Taková velká trojka, s Hiroshimou a Fukushimou, strašné. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 10:36

Sweet Potato víc tady, je strašné, jak dlouho trvalo, než se vůbec něco podniklo proti té společnosti. A stejný případ v r. 65 v Nigatě, tam to díky zkušenostem pokračovalo rychleji, ale i tak, 3 roky!

Offline Fakirka
2224 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 10:41
Reakce na Sweet Potato:

Dlouhé japonské vlákno. Minamato.

Já o téhle kauze a tragédii doteď nevěděla.

https://twitter.com/chmee2/status/1409241877816221709?s=46&t=V61k84ZWkSt319DnwOkMLQ

​Viděla jsem o tom i film... Hrozné to bylo... Chudáci lidé 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 10:45

Garfie dík za fotky, ten podzim je takový malebný :)

Na kamenné zahrady jsem se ptala já, občas jsme na to někde narazili, většinou to bylo teda zasazené do normální zeleně, ale je to zvláštní.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 11:00

Kokoska Ta spodní je myslím Ryoan-ji v Kyotu? Ta je nejznámější. Ony mají symbolizovat přírodu v jednoduchých tvarech, tak aby nic nenarušovalo meditaci. Já je mám ráda, ale jen v chrámech a malinké. :-)

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 11:05

Garfie ani už přesně nevím, odkud to je :(

Maličké jsou docela hezké, ale takové to "pole", jak je nahoře, se mi nelíbí. Ještě v tom byl občas kopec z písku, no divný.

EDIT - jo, bude to Kjoto, pak jsme byli v Kijomizu, ten chrám nad srázem.

To je hrozný, já jsem si tenkrát nedělala poznámky a doma jsem pak byla 3 týdny nemocná a už jsem se k tomu nedostala, abych si to nějak srovnala. Takže teď díky tobě cestuju znovu :)

Offline Lenka22
2602 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 12:28

Garfie fotky jsou kouzelné, ta Fidži top.

Offline 999
19624 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 17:49

Garfie Moje bambusy opět zahradníci pokáceli, ale po letech zkušeností už vím, že si s nimi zase v příštím roce užiju krásných 14 dní, kdy rostou před očima :-). Sedím na terásce, čtu si, za hodinu zvednu oči a jsou zase vyšší :-). A pak přijde zlý zahradník...

Offline continuity
42332 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 18:04

Garfie krásné fotky. Dekuji. Ten podzim je nadherny.

Offline carries
1142 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 19:44

Garfie to sú krásne fotky

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 22:39

Děkuju moc, ten podzim je tady opravdu nádherný, podle mě nejlepší roční období. 

Offline jerry
11037 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 23:09

Garfie 

Nemám ráda podzim (je zima a brzy přijde ještě větší), ale na tvých fotkách je ten podzim vysloveně romantický....a hlavně krásný.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 05. prosince 2022 23:47

jerry Ale on tady opravdu takový je, nejlepší roční období!!! Naučila jsem se ho mít ráda právě tady. :-)

Offline rasaNori
8797 příspěvků moje polička 12. prosince 2022 22:46

Tak na šťastný návrat do ČR:D

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 13. prosince 2022 04:00

rasaNori Děkuju!  Kampai!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 14. prosince 2022 00:32

Malá zajímavost. Japonská nadace pro testování znalostí znaků (cool instituce!) vyhlašuje každý rok soutěž o "znak roku". Tedy znak, který nějakým způsobem charakterizuje uplynulý rok. 

Letos vyhrál znak, který by se dal přeložil jako bitva nebo válka (už podruhé mimochodem). Odkazuje na válku na Ukrajině, intenzivní odpalování střel Severní Koreou, ale také na boj s vysokými cenami a Mistrovství světa ve fotbale. Hlasovala pro něj zhruba pětina zúčastněných, na (těsném) druhém místě se umístil znak "levný", který odkazuje na mimořádně slabý jen. 

"Znak roku" v pondělí vyhlásili v chrámu Kiyomizudera v Kyotu a nakreslil na velký papír, který teď bude vystavený v kjótském Muzeu kanji. 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 14. prosince 2022 11:11

Dnes jsem se byla podívat v chrámu Senkakuji, jednoho ze tří hlavních budhistických chrámů starého Tokya. Chrám sám o sobě není až tak zajímavý, ale je spojený s jednou z nejslavnějších událostí japonských dějin, známou jako Incident Ako, u nás spíš jako příběh 47 róninů. 

Odehrává se na počátku 18. století, kdy byl feudální pán a samuraj Asano požádán, aby hostil císařské vyslance z Kyjota. K tomu měl dostat pokyny od šoguna Kiry Kzukenosuky. Ten ho ale neměl moc v oblibě, choval se k němu dost hnusně a nakonec ho urazil. Asano si to nenechal líbit, vytáhl meč a Kiru poranil. V té době platit přísný zákaz tasit v areálu hradu meč, byl proto okamžitě zatčen. Existoval taky zákon „stejný trest za hádky“, ten ale nebyl uplatněn, odsouzený byl jen Asano a to bez vyšetřování. Musel spáchat seppuku, navíc venku na zahradě, což bylo pro muže jeho postavení nevhodné a ponižující, k tomu všemu bylo zkonfiskováno jeho panství. Asanovi příznivci byli logicky dost rozhořčení a požadovali obnovení panství, ale marně.

Dva roky poté došlo k onomu známému incidentu. 47 samurajů z Ako se rozhodlo pomstít smrt svého pána, zaútočili na Kiru a zabili ho v jeho sídle. Obnovili tak čest svého pána a zachovali se jako praví samurajové. Poté pochodovali asi 10 kilometrů právě do Senkakuji, položili hlavu na Asanův hrob a šli se udat úřadům.

Tento příběh byl mnohokrát zpracován, vedou se také spory o tom, jak se odehrál a kde byla spravedlnost, každopádně v den výročí (právě dnes) se v chrámu každý rok pořádá velká slavnost, která tento čin připomíná.

Dopoledne tudy projde průvod 47 róninů (nebo 46, to nevím, ono jich totiž ve skutečnosti bylo o jednoho míň, protože v průběhu akce to vzdal), pozvednou meč a přísahají věrnost. Potom se do chrámu vrací odpoledne a nesou s sebou hlavu (teda údajně, ve skutečnosti bůhví co) v látkovém sáčku.

Já jsem bohužel průvod nestihla jen o malou chvilku, dokonce jsem neviděla ani hroby samurajů, protože celý dnešní den se jim chodí klanět lidé a byla tam fronta tak na půl hodiny! Ale prošla jsem se okolo a užila si atmosféru. :-)