Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Myrtila
5185 příspěvků moje polička 01. prosince 2022 23:12
Reakce na Garfie:

Jo a musím se pochlubit (dnes podruhé, haha), měli jsme ve škole předvánoční rodičovské kafe, dobrovolné příspěvky na párty vítány, donesla jsem vinné cukroví a čokoládové crincles a byla za hvězdu dne!! Jako bez přehánění to zmizelo během chvilky, událost dne!  Dostala jsem tolik pochval jako nikdy, výzvu, ať uspořádám kurz a rozdávala recepty. 

Jeste jeden, dva vecirky, a i kurz bude

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 01. prosince 2022 23:18

Janulik03 Ona nám ten recept říkala, ale nenapsala a moc si to nepamatuju, navíc mi to přišlo dost složité. Ani nevím, jestli se u nás sežene mochi rýže, je to speciální druh, kulatozrnná, extrémně lepivá a sladká. V principu se míchá ta rýžová mouka, cukr a voda a postupně se přidává bílá fazolová pasta. Ta fazolová pasta se vaří z bílých fazolí (taky speciální druh), namáčí se před tím 12 hodin a vyhazují se slupky. Tak to mi tak utkvělo. :-) No a k tomu se pak dělá pasta z tmavých fazolí, slouží jako náplň, ale ta se dá běžně koupit. 

Z marcipánu to bude pochopitelně něco úplně jiného, ale ty zdobící techniky tam použít určitě půjdou, jsem zvědavá, jak se s tím Kokoska popere, pak dej vědět! 

Kan Myslím, že to bude rýžová sláma, jestli je pak nějak upravená, to netuším, ale asi ano. Ono je to jinak dost takové variabilní, třeba jako u nás adventní věnec. Taky to má nějaké tradice, ale už se moc nedodržují. :-) V principu by to měl být ten kroucený věnec, papírové ozdoby, většinou ve tvaru vějíře a mandarinky. Říká se, že to jsou dočasná obydlí duchů kami a po 15. lednu se spálí, takže něco spalitelného. :-) Vypadají většinou spíš nějak takhle. Toho jsou teď plné obchody a dají se koupit v nejrůznějších velikostech, od pidi až po megavěnce. 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 01. prosince 2022 23:29

Myrtila  Já jsem říkala, že to bych musela dovést maminku, chvíli vypadaly, že se jí složí na letenku!

Kan Ano, hanko. Taky jedno mám. :-) Dají se koupit i hotová, ale většinou se dělají na zakázku, je to i docela byznis, můžeš mít pochopitelně různě drahá, zdobená, potřebuješ na ně pouzdro...Jinak je to naopak bráno jako významnější podpis. Podle mě je to proto, že nemají psací písmo a ta kandži se dají snadno napodobit. Zatímco razítko si můžeš udělat jakkoli, může tam být jakýkoli osobní znak, cokoli, nemusí to být v principu ani tvoje jméno. A hanko, abys ho mohla používat jako podpis, musíš před tím registrovat na radnici. 

Offline Janulik03
19996 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 03:35

Kokoska ja poviem ze to robili deti

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 07:57

Garfie nevedela jsem, ze Japonci taky razitkujou, setkali jsme se s tim v Cine. Tam to razitko podpisu jeste vetsinou melo cervenou barvu. Ale nevim, jestli to nebylo spis kvuli estetickemu dojmu, mam treba obrazek ryb, cervena a cerna ryba a tam je cerny text (pry prani uspechu, ale kdovi ) a cervene razitko jako podpis. A na hodne mistech to taky prodavali, dokonce si to mohl nekdo i nechat vybrousit treba z malachitu za drahy penize apod. V Japonsku jsem si toho nejak nevsimla.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 08:10

Kokoska Jojo, razítkujou. :-)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 09:36

Garfie Super, díky.

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 09:38

Garfie Perfektní! Ty první dvě placičky jsou ze stejného?

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 09:40
Reakce na Garfie:

Jo a musím se pochlubit (dnes podruhé, haha), měli jsme ve škole předvánoční rodičovské kafe, dobrovolné příspěvky na párty vítány, donesla jsem vinné cukroví a čokoládové crincles a byla za hvězdu dne!! Jako bez přehánění to zmizelo během chvilky, událost dne!  Dostala jsem tolik pochval jako nikdy, výzvu, ať uspořádám kurz a rozdávala recepty. 

​No vidíš! My ti to říkáme pořád.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 12:49

Sweet Potato Já bych do toho i šla, ale já jsem fakt špatná kuchařka i pekařka, nemůžu se na sebe stopro spolehnout a kurz zvrznout nemůžu!

Jinak ano, placičky jsou ze stejného, do té vnitřní přidáš barvivo, uděláš kuličku, zapracuješ do větší placky a pak tím obalíš tu náplň. 

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 12:58

Garfie Tak teď už to vůbec nechápu, ale to je fuk.

Offline Lenka22
2602 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 13:01

Garfie ty věnce jsou nádherné, hlavně ten první mě úplně pohladil. Nedivím se, že to přitahuje dobré duchy.

Offline Lenka22
2602 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 13:13

Tohle jsou ty crincles, o nichž je řeč? Chci je vyzkoušet....

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 13:46

Sweet Potato  vysvětluje se to špatně takhle na dálku, ale stejně to nikdy nebudeš dělat. 

Lenka22 Ano, to jsou ony. Já měla jiný recept, ale jsou to jen variace. :-)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 15:02

Garfie Rýžová sláma, no mají to moc pěkný. Díky za info u těch razítek.

Offline slniecko admin
19461 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 17:29

Sweet Potato mne sa zdá, aj podľa obrázku, že je to trochu na tému mozartových guličiek...akurát teda tie dve vrchné vrstvy sú to isté, len inej farby. ale možno som to zle pochopila.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 21:12

slniecko Děkuju! :-) Ano, prostě jedno těsto+náplň. 

Offline slniecko admin
19461 příspěvků moje polička 02. prosince 2022 23:09

Garfie fuuu, som rada, že som to dobre pochopila!!!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 10:03

Dnes jsme byli v Kamakuře a mám spoustu krásný fotek, ale musím se tím prohrabat, zítra vás určitě zase zahltím, ale teď jen malé radosti nasbírané minulý týden. Syn měl v pátek vánoční koncert, musím teda říct, že na to, že děti vzaly nástroj poprvé do ruky v září, tak teda všechna čest. Bylo to fajn, ale nejvíc mě pobavilo protější škola, kombinace panny Marie, vánončích světýlek a palem mě dostala. :-)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 04. prosince 2022 10:06

Taky mě potšilo, že jsem v papírnictví objvila své oblíbené vánoční přání, Santové na kaiten sushi (to jezdí dokolečka, když ho zavíráte a otevíráte. 

Nejlepší je ovšem titulka, na které se Santové hrnou na sushi a ten chudák v pravo prodává rámen a má prázdnou restauraci.