Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline 999
19616 příspěvků moje polička 03. února 2023 12:19

Garfie To je dobrej přístup :-).

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. února 2023 12:22

999 No zvlášť když jsem ten Food day ještě nikdy nezažila. :-) Uvidím příští rok. 

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 03. února 2023 12:32

Garfie Lázeňské (ty teninké oříškové) budou mít určitě velký úspěch Ještě mě napadly lívanečky s borůvkovou marmeládou (co by ti přivezla neteř) a šlehačkou. Ale je fakt, že zasekat se v kuchni je poslední, co byste chtěly. 

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 03. února 2023 12:47

Garfie Je to hezky ten úkol, já myslím, že to je hodně důležitý a podstatný do budoucnosti, zaryje se mu to pod kůží takhle dělat ty práce a pak to bude mít všechno jednodušší. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. února 2023 14:04

Garfie to bude v době velikonoc, si říkala, že? Co upéct beránka případně mazanec? Nebo vajíčkovou pomazánku.

Offline Malvin
1643 příspěvků moje polička 03. února 2023 16:52

Garfie na různých Erasmech měly vždy největší úspěch bramboraky a perník ( jako buchta) se šlehačkou.  

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 03. února 2023 19:00

Garfie Už zase v Počasí o Japonsku, tentokrát o ledopádech. No toto :-)

Offline žluťásek
8813 příspěvků moje polička 03. února 2023 20:00

Jooo, toho zombie beránka, co sem vždycky o velikonocich Garfie dává

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. února 2023 22:21

žluťásek Ten by měl určitě úspěch!  Musím vám sem někdy napsat něco o japonských strašidlech! 

Offline jerry
11037 příspěvků moje polička 03. února 2023 22:25

Trochu posune období a může ho prezentovat jako typický český halloweenský pokrm 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. února 2023 22:42
Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 04. února 2023 13:24

Lenka22 No vidíš a o ledopádech nemůžu najít nikde zmínku, už mě prostě budeš informovat ty, co se tady děje!

My dnes měli super den, s procházkou po Jokohamě, vzala jsem rodinu do toho krásného domu, který jsem tady nedávno dávala, prohlédli jsme si i sousední a taky jsme zašli do Cup noodles muzea. Jo a jak jsme tady teď mluvili o shirako, teda syrovém rybím mlíčí, tak jsme si je dnes koupili v supermarketu a byly stejně dobré jako v restauraci (za třetinovou cenu). :-)

No a přístav v Jokohamě po stopadesáté, mně se ten pohled prostě nikdy neomrzí! Ta červená budova pochází z počátku 20. století a sloužila jako celnice a námořní sklad. Kupodivu přežila velké zemětřesení v Kanto relativně bez úhony. Po druhé světové válce budovu zabavili Američani, Japonsku ji vrátili v druhé polovině 50. let. Teď jou uvnitř obchody, pořádají se tu akce, je to moc hezké místo. 

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 04. února 2023 13:32

Garfie Jo, ta červená budova vypadá fakt jako krásný příjemný místo. Vy pojedete asi na letní prázdniny zase domů, že? Ale tráví se v Tokiu jaro/ léto nějak u moře poblíž města? Nebo je sluníčko tak silné, že se to prakticky nedá a spíš se před ním schovává? Já vím, že jsi mi to už jednou psala, že to moc není ve zvyku jako u nas, kvůli nepristupnosti pláži a ostrému slunci, ale zajímá mě, jak vypadá léto japonskych děti, mládeže, když jim začnou prázdniny a hlavně takhle všude u té vody...pro nás středoevropany, že jo, bysme tam namáčeli kotníky i v přístavu:-D

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 04. února 2023 13:33
Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 05. února 2023 04:52

Sweet Potato Ty jo, to je tady teď docela téma! :-) Nějaký borec olizoval sojovky během covidu, velká aféra to byla! Ale teda nějak běžný to asi není-  Pravda je, že jsem už viděla kaiten, kde běhaly dokola jen obrázky a musela sis objednávat, ale to jsem zažila jen jednou. A stejně u stolu byla všechna ta dochucovadla, sojovky, zelený čaj, zázvor....

Karja My pojedeme domů, léto už tu nechci zažít, zvlášť s dětmi! Teď si píšu s jednou Češkou, má tříměsíční mimino a sedmiletého syna a mají se stěhovat do Tokya (bydlet budou v úplném centru) v červnu. Tak jí to docela vymlouvám, ať pošle manžela a přijede za ním po prázdninách...

Jinak v Japonsku je zvláštností, že letní prázdniny jsou uprostřed školního roku (začíná tady v dubnu), takže nejsou ani tak dlouhé, ani tak volné. Mají spoustu úkolů, většinou pracují na nějakém projektu, musí číst knihy, cvičit kanji, pěstují nějaké rostliny, starají se o zvířata (většinou nějaké roháče nebo brouky), dělají herbáře a podobně, často chodí do školy i na konzultace. Jinak hodně jezdí na přírody, kempovat a tak, myslím, že to koupání není úplně zábava č. 1. Čas u moře tráví hodně, ale ne přímo koupáním (ne že vůbec, ale není to tohlavní), prostě tam grilují, kempují, sbírají mušle a tak....

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 05. února 2023 04:59

Včera jsem se konečně dostala do Cup noodles muzea, chtěla jsem se tam podívat už leta a nikdy mi to nevyšlo, tak včera jsem si konečně splnila sen! Není to až takový bizár, jak jsem se těšila, ale pořád je to dost ujetý.  O nudlích jsem se moc nedozvěděla, protože až na pár slov jsou všechny popisky jen v japonštině. Ale je tam "nudlový bazar", restaurace s nabídkou nudlí z celého světa, od Itálie přes Kazachstán až po Malaisii...taky si tam můžete sami namíchat vlastní kelímek s příchutí a ingrediencemi, jaké chcete, pomalovat si ho a pak si ho odnést domů. Na místě jde vytvořit víc než pět a půl tisíce kombinací! My bohužel přišli pozdě a takhle atrakce už byla vyprodaná. :-( 

Je tam moc zajímavý film o vynálezci instantních nudlí a krásná instalace, kdy na stěnách probíhají různé výjevy a zajímavosti, to mě bavilo moc, i když jsem tomu vůbec nerozuměla.  A pak tam byly vystavený hromady nudlí od těch prvních z roku 1958 až po současnost...

První nudle

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 05. února 2023 05:01

Tohle je dílna nebo spíš kuchyň, kde vynálezce pracoval a kde byly vytvořené první instantní nudle. 

Přehled spotřeby instantních nudlí na celém světě. :-)

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 05. února 2023 05:03

Krásná instalace

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 05. února 2023 05:04

A super schody!!!