Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 02. února 2023 11:00

Garfie pokud dbali na hygienu, cemuz verejne lazne a onseny nasvedcuji (asi to nebude vymysl posledniho stoleti), nepotrebovali prekryvat pachy nemytyho tela vonavkama a nemaj k tomu takovy vztah jako Evropa

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 12:31

Kokoska  No jo, to je vlastně pravda!

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 02. února 2023 12:47

Garfie Děkuju za odpověď. No mají prostě taková mimina až do patnácti;-). 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 23:38

Musím vám sem dát osnovu práce, co píše syn do školy, je v páté třídě, přijde mi to docela hustý! 

Offline Jimik
příspěvků moje polička 03. února 2023 00:17

Garfie Ty jo, nad tím bych se tedy zapotila i jako dospělá. Klobouk dolů, že to zvládá. Jen se marně snažím přečíst co je ten magazine topic.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. února 2023 00:24

Jimik Haha, a teď si vem, že jeho učitelka naše psací prakticky nezná! Píše o samurajích, odhaduju, že je to Samurai world. 

Offline Jimik
příspěvků moje polička 03. února 2023 00:26

Garfie Jo, samuraje jsem tipovala, ale spíš pocitově, než, že bych si byla jistá

Edit: Není to Samurai and wariors?

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. února 2023 01:15

Jimik Může být, odpoledne se ho zeptám.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 03. února 2023 04:09

Jimik Garfie jo to and tam vidím

Jako hustý, kolik na to mají času? Zajímalo by mě, jak bych se v téhle škole chytala já. Co se stane, když se nějaké dítě nechytne? Přípravu do budoucna mají teda parádní.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. února 2023 05:43

bublifuk Přesně nevím, myslím, že tak měsíc, napřed hledali zdroje, takže četl nějakou knížku o samurajích, pak psal čtyři velké kapitoly (v jeho případě Co je to samurajství, Den v životě samuraje, Samuraj vs ninja, Samurajství v časové ose) a pak to začali přepisovat na PC, víc členit a přidávat obrázky, odkazy a podobně. Částečně na tom pracují ve škole a částečně doma. 

Jo a každý má jiné téma, měla bych dodat, fakt to není ani vzdáleně kolektivní práce. 

Když se dítě nechytne, asi mu třídní věnuje víc času, případně dostane nějakou podporu, jako třeba doučování. Ale v podmínkách školy je, že dítě bude vyloučeno, pokud bude výrazně zaostávat za průměrem třídy. 

Offline martek01
1439 příspěvků moje polička 03. února 2023 06:35

Garfie zlatej náš "úvod, stať a závěr"

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. února 2023 06:43

martek01  No přesně. S tímhle bych se prala ještě na gymplu! 

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 03. února 2023 07:28

Garfie to je husty! Bavi ho to? Jako tezky, ale prijde mi, ze to muze bejt i zabavny. A jak si to systematicky odskrtava  

taky tam vidim "samurai and ..." a asi ty wariors.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. února 2023 07:35

Jinak v Japonsku se dnes slaví setsubun, doslova to znamená "změna sezony" a slavil se těsně před prvním jarním dnem ve starém kalendáři (to znamená, že v Japonsku bude brzy jaro, jupí! ). Váže se k němu spousta zvyklostí a nejdůležitější ingrediencí jsou sojové boby! 

Existují různé krajové variace, ale v principu nejdůležitějším zvykem je vyhodit ze dveří (domu nebo chrámu) sojové boby (někdy i fazole nebo buráky) s pokřikem "oni wa soto, fuku wa uchi!", což znamená "démoni pryč, štěstí dovnitř" a má za úkol vyhnat zlé duchy a přivolat dobré. Někdy se fazole háží na "čerta", tedy někoho z rodiny převlečeného za démona. Ideálně by to měl být někdo, kdo se darodil ve znamení daného roku. 

Potom se pro štěstí jedí sojové boby, fazole nebo buráky (mohou být i sladké, nebo pražené, to je fuk) za každý rok, kdy jste na světě jeden plus jeden navíc. 

Taky se jí speciální maki sushi, celá dlouhá rolka, bez pokrájení. Měla by obsahovat sedm ingrediencí, které představují sedm bohů štěstí. A aby to nebylo jednoduché, má se jíst ve "šťastném směru", který určuje feng-shui podle symbolu svěrokruhu. Letos je to směrem na jih. :-) Tohle je původně lokální zvyk z okolí Osaky, ale díky marketingu se rozšířil po celém Japonsku. 

Existuje spousta dalších variant a zvyků, chtěla jsem se dnes vypravit někam do chrámu, abych se podívala na oslavy, skoro v každém chrámu mají házení fazolí ze dveří chrámu, někde i tanec šťastných bohů a v jednom z největších tokyjských chrámů praktikují starý rituál, kdy místo fazolí nebo sojových bobů hází okvětní lístky chryzantém.

No, jenomže bohužel jsem to nějak nedomyslela a místo toho se přihlásila na kurz veření, takže smůla, místo fazolí a bohů jsem si užila "healthy mediterranean food", které nás učila Japonka, absolventka havajské univerzity (taková blbina, ale hodně jsme se na tom nasmály, jakože nejlepší místo ke studiu!!), která absolvovala nějaký kurz středomořské kuchyně v Itálii.  S Japonskem to má společného pramálo, fotky hodím do jídla a sem jen speciální bonbony, které se na Setsubun prodávají. :-)

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. února 2023 07:38

moora Právě mi přijde, že ho to i baví a to je co říct, protože to psaní vůbec není jeho silná stránka. Téma si vybral sám (měli něco na výběr) a pracuje na tom úplně samostatně, vůbec netuším, co tam dělá a jak to vypadá! Jen někdy ze začátku jsem četla jednu tu kapitolu a bylo to normálně super zajímavé. :-) 

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 03. února 2023 08:36
Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. února 2023 08:40

Lenka22 Možná to zkusím! Ale mám tu jen malou troubu, abych uhostila celou školu, potřebuju manufakturu!

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 03. února 2023 08:43

Garfie tyjo, napsat takovou praci, aby to splnovalo vsechny ty podminky, to bych nedala ani cesky, natoz v cizim jazyku! Me by fakt zajimalo, cim jednou ty tvoje deti budou, ale to uz se teda bohuzel nedovim. Ale urcite to bude neco superzajimaveho a narocneho.

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 03. února 2023 08:45

Garfie mezitím jsem dočetla, že na pečení kašleš, tak nic :-) Ale je dobrá, dělala jsem ji právě na Silvestra.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. února 2023 08:49

Lenka22 Mě to náhodou začalo docela lákat, ale spíš jen tak pro nás, pohostit tím cizí lidí a ještě "povinně" (to znamená, že to slíbím a musím dodržet), to se trochu bojím.

Kokoska Jak nedozvíš? My se tady nebudeme potkávat na věky věků?