Garfie No to nám musíš napsat někdy mnohem víc kolem těch cavyků s dětma! Jedne by řekl, že se tam japonci neustále učej a nemají ani čas chodit na ta krásná hřiště a pěkné parky
O výchově bych něco napsat mohla, však myslím, že kdysi už jsem tady i nějaké příklady dávala. Ale teď jsem nemyslela jen Japonce, ale celkově tady tu atmosféru ve škole. :-) Třeba většina japonských dětí má fakt nabitý diář, spoustu kroužků, i o víkendu, dělají třeba tři různé sporty, k tomu obvykle nějaký hudební nástroj.
Nebo třeba teď, jeli na ten lyžák, byly to jen dvě noci-a všichni to furt probírali, jaké je to dobrodružství a tak. Jela pátá, šestá a sedmá třida a většina z těch dětí byla poprvé na noc, nebo poprvé na "tak dlouho".
Nejen Japonci, ale třeba i jedna matka z Ekvádoru, je moc fajn, taková pohodářka, syn je v7. třídě a když jsme v době lyžáku byly na obědě, vytáhla na mobilu jeho fotku a prý, jak se jí hrozně stýská, že je poprvé tak dlouho pryč!!! Když jsem jim řekla, že syn jezdí v Česku v létě na dva týdny na tábor do lesa bez elektřiny, tak na mě hleděli úplně šokovaně. Jakože dobrý, že jsme oba odvážní a musí to být super, ale jako!!!!
A podobné to bylo dokonce i s dcerou v osmé třídě, ti byli na podzim na výletě, taky na jednu nebo dvě noci a všichni to hrozně prožívali.
Teď mi říkala jedna Japonka, prý že syn byl na basket campu, na víkend, poprvé tak dlouho pryč, je mu 12!
Jednou se se mnou radila moje "česká" Japonka, že by chtěla koupit myčku, protože ji prudí věčné umývání nádobí a já na to, že umývání nádobí je typická dětská práce, proč to dělá? A ona úplně šokovaně, že v Japonsku děti nedělají žádné domácí práce, ale že česká výchova je daleko lepší! ![]()