Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 04:43
Reakce na Karja:

Garfie No to nám musíš napsat někdy mnohem víc kolem těch cavyků s dětma! Jedne by řekl, že se tam japonci neustále učej a nemají ani čas chodit na ta krásná hřiště a pěkné parky

​O výchově bych něco napsat mohla, však myslím, že kdysi už jsem tady i nějaké příklady dávala. Ale teď jsem nemyslela jen Japonce, ale celkově tady tu atmosféru ve škole. :-) Třeba většina japonských dětí má fakt nabitý diář, spoustu kroužků, i o víkendu, dělají třeba tři různé sporty, k tomu obvykle nějaký hudební nástroj. 

Nebo třeba teď, jeli na ten lyžák, byly to jen dvě noci-a všichni to furt probírali, jaké je to dobrodružství a tak. Jela pátá, šestá a sedmá třida a většina z těch dětí byla poprvé na noc, nebo poprvé na "tak dlouho".  Nejen Japonci, ale třeba i jedna matka z Ekvádoru, je moc fajn, taková pohodářka, syn je v7. třídě a když jsme v době lyžáku byly na obědě, vytáhla na mobilu jeho fotku a prý, jak se jí hrozně stýská, že je poprvé tak dlouho pryč!!! Když jsem jim řekla, že syn jezdí v Česku v létě na dva týdny na tábor do lesa bez elektřiny, tak na mě hleděli úplně šokovaně. Jakože dobrý, že jsme oba odvážní a musí to být super, ale jako!!!! 

A podobné to bylo dokonce i s dcerou v osmé třídě, ti byli na podzim na výletě, taky na jednu nebo dvě noci a všichni to hrozně prožívali. 

Teď mi říkala jedna Japonka, prý že syn byl na basket campu, na víkend, poprvé tak dlouho pryč, je mu 12! 

Jednou se se mnou radila moje "česká" Japonka, že by chtěla koupit myčku, protože ji prudí věčné umývání nádobí a já na to, že umývání nádobí je typická dětská práce, proč to dělá? A ona úplně šokovaně, že v Japonsku děti nedělají žádné domácí práce, ale že česká výchova je daleko lepší!

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 02. února 2023 06:46

Garfie ty ulice jsiu krasne na kochani, ale asi horsi, kdyz clovek neco tezsiho vlece :)

Existuje v Japonsku neco jako socialka? Nechat umyvat seti nadobi a posilat je do pustiny bez elektriny, to je napovazenou!

Na domaci prace ti chudacci japonecci asi ani nemaji cas, kdyz jdou z jednoho do druheho. Pak clovek cte, jak jsou dospeli frustrovani silenym tempem v praci, neberou si dovolenou, nechodi na schuzky a nemaji sex. Hrouti se a pachaji sebevrazdy. Aby ne, kdyz jsou jak veverky v kolecku od casneho detstvi!

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 07:02

Kokoska No mně stačí i ten náš kopec, nejsou to schody, ale jak jsem říkala, na podpatcích to nedám!  Děcka se to bojí sjet na kole! 

Sociálka tady je, ale nemyslím, že by to bylo nějak mimo normu, oni spíš nejsou zvyklí. A jak jsou matky často doma, prostě ty práce udělají, naopak děti bývají dlouho ve škole. Zase třeba ve škole se děti podílí na úklidu třídy, nebo pracují na školní zahradě, to je normální. Ale to je asi zase v rámci toho začlenění do společnosti, oni prostě musí být především prospěšní svému okolí a zapadnout do toho soukolí. 

Chodí i dřív spát, celkově tak nějak mají ten režim přísnější než u nás, zdá se mi. 

A mimo téma, dneska jsme měli pravidelné ranní kafe pro rodiče, o občerstvení se postaraly Indky, bylo to luxusní, ale přišlo jen asi deset, maximálně patnáct lidí!!! Jsem úplně přecpaná a ještě jsem si něco odnesla domů! 

Offline rozarka
4199 příspěvků moje polička 02. února 2023 07:16

Garfie můžeš aspoň nějaké to občerstvení popsat? To vepředu tipuju na zákusky...

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 02. února 2023 07:33

Garfie vypada to paradne. Jen se cpi, v tech kopcich to vybehas razdva. A chozeni po schodech je prej vyborny na zadek

ja i moje deti jsme jezdili na tabor na 3 tydny. Nejlepsi cast prazdnin, at uz z pozice ditete nebo pak rodice :))

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 07:53

moora No že jo, já si tu připadám jako krkavčí matka (i když mám pocit, že mi to místní starostlivé trochu závidí )

rozarka To vepředu v pravo jsou obyčený cookies, nic speciálního, vlevo něco jako turecký med, ale měkčí a víc kořeněné, výborné! Zadní řada vlevo sendviče se zeleninou a chutney, dobré, vpravo asi největší objev, moučník z kokosu, jogurtu, ghí a kardamomu, mohla jsem se zbláznit a sežrala bych to všechno, kdyby mi to nebylo blbý!!! 

Slaná část vlevo pod banánama kořeněné tyčinky, hodně podobný takovým těm domácím z listového těsta, pod tím jakoby salát nebo příloha z tapioky, když si to zvětšíš, je tam vidět složení. Dva druhy, oba moc dobré, zajímavé, nikdy jsem nic podobného nejedla. Vedle toho uprostřed pikantní salát z cizrny, dole pak smažené kuličky, trochu jako zavářka do polívky. :-) Vpravo nahoře vedle banánů obyčejné bonbony s příchutí manga + nějaké mandlové tyčinky, ale ty jsem neměla. Ty koule vpravo byly takové pálivé koule z čočky, něco jako falafel, jedly se omáčkou vedle, ta byla sladká a zmírnila pálivost. A pod tím dole rýžové krekry. 

A v dubnu hostí Evropa, tak přijímám nápady. :-)

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 02. února 2023 07:59

Garfie makovy kolace!

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 08:03

moora  Už mi došel mák, ale přiletí neteř!!! 

Offline notna
9255 příspěvků moje polička 02. února 2023 08:07

Garfie Vypadá to báječně. To by se mi taky líbilo. Za Česko bych asi nachystala bábovku, štrůdl a chlebíčky. 

Offline Tabea
7852 příspěvků moje polička 02. února 2023 08:13

moora s makovyma kolacema to bude snídaně, že tam na to budou vzpomínat, ještě až budou grafici dávno pryč. Jak se tenkrát všichni sjeli. Garfie

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 08:17

notna Já umím jenom štrůdl z listového těsta. :-( Ale možná zkusím předem, dobrý tip. Na bábovky jsou tu expertky Američanky. Chlebíčky by byly super, ale něco podobného vece se tu nesežene asi...

Tabea

Offline notna
9255 příspěvků moje polička 02. února 2023 08:25

Garfie Nezávidím ti. Francouzská bageta se taky nedá koupit? Veka je na upečení snadná a je u hladké mouky

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 08:40

notna Dá, ale taky ne úplně snadno. Na pečení kašlu!  Naštěstí to nebude jenom na mě, ale moc Evropanek tady není, když nepočítám Francouzsky. A ty na tyhle společné akce většinou srdečně kašlou. 

Offline Sweet Potato
39929 příspěvků moje polička 02. února 2023 08:43

Jaký je v té vaší škole tak poměr expati:místní?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 02. února 2023 08:53

Ty uličky a stežníky jsou super, já bych teda měla strach, že přijdu k někomu na dvůr. Občerstvení je teda nádherné! A co jednohubky? Pokud neseženeš housku, můžeš vykrajovat kolečka z toustového chleba.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 08:55

Sweet Potato Těžko říct, na nějakém vyhledávači všech místních škol jsem četla, že nepřijímá místní Japonce, jen pokud máš jednoho rodiče cizince, nebo pokud rodina pobývala v zámoří. V reálu to tak přísné není, zvlášť teď po covidu a na stránkách školy jsem nikde tuhle podmínku neobjevila. Fakt ale je, že čistokrevných Japonců tam moc není. U dcery ve třídě myslím snad nikdo, u syna jich pár je. Nejvíc je tu Číňanů (etnicky, ale z různých zemí) a Korejců. Následují Francouzi, protože školu založily francouzské jeptišky a pořád máme i francouzskou sekci. Pak asi Američani a Indové no a zbytek je takový mix, hodně americko (britsko)-japonských párů. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 08:55

Kan Jo, to se mi už taky párkrát stalo!  Tady na těch schodech do poslední chvíle nevíš, často to navíc ani nebývá v mapách! 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 10:21

Kokoska K tomu líčení, ta historie je tu velmi dávná, už primitivní národy si barvily tvář pigmentem, z toho se potom pravděpodobně vyvinulo moderní líčení. První pudr se začal v Japonsku používat někdy v sedmém století. Existují kroniky ze 14.-16., ze kterých je patrné, že líčení v tu dobu bylo vcelku běžné a to nejen mezi šlechtou. Úplné zprávy pak jsou z Edo období, tedy zhruba 17.-19. století, kdy bylo líčení pevnou součástí etikety a zůstat nenalíčená bylo nezdvořilé. Důležitý byl bílý pudr a černé zuby, to bylo považováno za krásné. Dokonce se říkalo, že bílá pleť skryje i sedm problémů-takže pokud žena měla jakýkoli nedostatek, bílá pleť to "vyřešila". 

Bohaté ženy používaly na pudr rtuť, chudé olovo, takže prašť jak uhoď, z dnešního pohledu. Šógunát později vydal v rámci šetření nařízení, které doporučovalo, že make-up má být jen lehký, ale bohatí lidé v okolí Kjóta a Osaky na to prděli a pořád jeli ve starém stylu velmi silného pudru. 

Období Meidži, tedy zhruba druhá polovina 19. a počátek 20. století, kdy se Japonsko začalo otevírat světu, bylo i v kosmetice velkým přerodem, starý způsob líčení se začal považovat za staromódní a ženy začaly používat západní způsob, vznikalo taky spoustu nových kosmetických firem, mimo jiné Shiseido vzniklo taky touto dobou. 

No a pak už je ten vývoj jasný, pořád víc a víc západním směrem, jen ta bílá pleť je tady pořád považována za nejhezčí, takže cokoli s bělicím účinkem má největší úspěch. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 02. února 2023 10:47

Garfie moc dekuju, je to zajimave. Jak se zda i z roho, cos psala vedle, je pro ne pece o plet zasadni a venujou se tomu dost intenzivne.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. února 2023 10:49

Kokoska To jo, taky místní drogerie, to je ráj (nebo peklo, podle toho ). Zase vůně (když už jsme na Parfumerii) se mi zdá, že až tak moc neprožívají.