Garfie Japonske deti se v tajfunu chovaji stejne nebo jsou opatrnejsi?![]()
Postřehy z Japonska
razorblade
Asi jsou opatrnější, žádné jsem venku neviděla...
Garfie český dítě si holt musí tajfun užít, když už má tu možnost! ![]()
Nevím úplně kam to dát, ale mám potřebu to s vámi sdílet, asi protože jste tady se mnou zažívaly všechny radost a strasti (spíš v opačném pořadí, strasti a radosti) našeho přesunu....včera jsme měli nějakou oslavu konce roku ve škole a asi poprvé se podařilo dostat na jednu fotku moje nejbližší spolumatky, co se s nimi vídám i mimo školu. Shodou okolností jsme všechny i krásně oblečené, vypadáme dobře, zkrátka tuhle fotku si asi nechám na vždycky. Jo a teď jsem si uvědomila, že jsme každá jiné národnosti, to je vtipné! ![]()

A když mě jímá nostalgie, tak si sem ještě přidám jednu z víkendové pařby, kde je moje nejbližší zdejší parta, ale děti máme každá v jiné třídě, takže vlastně o to vzácnější. Je to taková nepovedená momentka, ale srší z ní dobrá nálada. :-)

Garfie Trošku to připomíná fotky z Erasmu, jen v jiné životní fázi
a dobrá nálada z toho opravdu srší. Přeji ať vám ta skupinka vydrží i v dalším školním roce.
Garfie Obě fotky jsou super :-). A na té druhé, to jsi celá ty :-).
Garfie to je úplne úžasné, jak si zapadla. Já bych to asi neuměla, tak hlavně, ať vám to dlouho vydrží.
Jimik Děkuju, s tím Erasmem je to dost trefné!
Jen bohužel zažívám poprvé stinnou stránku takového života, stěhování. Celkem pět holek z mého nejbližšího okruhu odchází, vlastně tři z nich jsou moje úplně nejoblíbenější tady. ![]()
999
Mimochodem, ta co stojí vedle mě se jmenuje stejně jako já!
(teda svým "fake" jménem, které tu Korejky a Číňanky používají)
continuity Víš co, asi uměla, já ti věřím! Ono je to tady takové zvláštní, říkala mi to i ta Češka, co tu byla přede mnou. Přátelství vznikají rychle a intenzivně, když si s někým sedneš, není čas ztrácet čas...Já měla štěstí na jednu Rumunku, co bydlí kousek a je se mnou v dramatu. Ona je taková sdružující osobnost, navíc hrozně vtipná, pořád něco organizuje a propojuje lidi....je to hrozně fajn. A odchází, bude mi chybět!
Garfie To jsou krásné fotky i zážitky!
continuity Podle mě uměla, vždyť ty pusobis jako strasne milá a přátelská osoba, taková co k ní lidi samy tíhnou. Myslím, že na tebe by se ty kamarádky jakoby nalepily samy. Že by si šla na nějakou povinnou akci a nemusela vyjet žádný větší úsilí
Garfie no tihle združujúci lidi jsou super. Někde jsem četla, že člověk zná tak 80% svých užších známých jen přes pár téhle konektoru.
Karja děkuji, já nám velký problém s tím, ze mě ta společnost lidi dost vyčerpává, takže ne vždy jsem schopná a ochotná tomu vztahu dát, co potřebuje.
continuity No, tak možná by tohlo bylo dobrý, že je to na určitý čas jen.-)
continuity Karja Tady je fakt dobrá ta směsice kultur, je to hrozně respektující prostředí přijde mi. Fakt jako každej má "něco" a je to strašně dobrý, protože cokoli uděláš/řekneš a tak se dá hodit na kulturní zázemí....a za přátelství je tady každej vděčnej, pokud nemáš nějakou komunitu, jako mají Číňani nebo Korejci, tak jsou ti přátelé prostě jako tvoje rodina, nikdo jinej tu není, žádný sestry, tcháni, nic...
A mimochodem, zítra máme to divadelní představení, moje dcera má před tím Completition ceremony, dopoledne strávím v auditoriu, odpoledne na slavnostním obědě se studenty a učiteli, potom padám rovnou na představení, masakr to bude!!!
Celou hru jsme zatím zkusili jenom jednou!! (a díky mě i naposledy, protože zítra přijdu hodinu před představením). Strašný to bude. Ale aspoň mě dnes náš drama teacher pochválil před nastoupenou jednotkou, ale jako opravdu pochválil s velkým P, totálně!!
Tak doufám, že to zítra nezvořu, protože se nám to ještě nikdy nepodařilo dát bez chyb a občas je dost těžké z toho vybruslit....Ale zlomili jsme kytaru, kterou zítra potřebujeme, tak při troše štěstí by to mohlo být to nejhorší, co nás potkalo....
Garfie Tak to je super, prostě lidi, který sis vybrala, né ty, které ti přidělil život. To vždycky říkám holkám v práci, ať si partnera vybírají pořádně, že je to jedinej příbuznej, kterého si mají možnost zvolit, jinak jim jsou všichni přiděleni i děti, teda. :D
Kokoska Určitě jo, jen to musíš mít celé posunuté o oktávu níž. :-)
Ono hlavně tě strašně ovlivňuje to okolí, příklady táhnou. Taky jsou zvyklí příkazy respektovat, už jsem kdysi psala, jak mě překvapila japonská volná výchova, myslím malých dětí. Ony fakt řádí a nikdo je neokřikuje, ale je pár zásadních věcí, přes které nejede vlak. V podstatě to znamená, že si dělají co chtějí, ale když rodič vydá povel, tak poslechnou. A rodič zase nevydává milion zbytečných příkazů typu "pozor, nespadni, zvedni to, buď potichu....". Tak možná jim to zůstane, těžko říct.
Ale je to obecně asijská vlastnost, zase tak moc Japonců ve škole nemáme, spíš Korejce, Číňany a pár Indů, Japonců myslím nebude ani polovina.
To je úplně stejný ve Švédsku. Haranti lezou rodičům po hlavě, z restaurace by je u nás vyhodili v tý pikosekundě... venku se válej po chodníku - tady by dostali sekec že budou jak čuně, leč švédskej rodič se zájmem přihlíží... no dělaj si co chtěj, ovšem když rodič jednou za uherskej rok vydá příkaz, je neprodleně uposlechnut. Obecně "ve společnosti" se chovaj velice spořádaně, nikdo nepředbíhá spolužáky ve frontě a nikdo se nepere o hračky, je to v nich...
Začínám mít dojem, že nevycválaný spratky máme jenom my ![]()
Ta druhá fotka je boží!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje