Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 24. května 2023 12:33

continuity Já mám pocit, že v Anglii to upravuje i nějaká vyhláška, nebo zákon. A zrovna jsme se na podobné téma bavily teď ve škole, protože odjíždí jedna spřátelená rodina zpátky do USA, konkrétně do Neshvillu, takže žádná šílená metropole, a matka mi líčila, jak děti všude vozí, do školy, ze školy, do kroužků, nikam nechodí samy. Je to normální. Děti jsou teď v šesté a osmé třídě. 

Japonské děti jsou dost samostatné, hlavně na ty přesuny. Kolikrát fakt koukám jak malé děti cestují samy těmi příměstskými vlaky, někdy si říkám, jestli už vůbec chodí do školy! 

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 24. května 2023 13:14

Garfie Jasně, no to mě nenapadlo, teď už tomu rozumím! 

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 24. května 2023 16:56

Garfie no mě fascinoval na Netflixu japonský seriál Už jsme velký, kde nechají malinké děti plnit různé úkoly. Jako poslat pětileté dítě nakoupit nebo něco vyřídit a nechat je jít přes několik ulic, to mi přišlo úplně nepochopitelné. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 25. května 2023 00:34

bram To neznám, ale zase je třeba říct, že tady je fakt bezpečno. Děti tady takto chodí běžně, auta jezdí opravdu pomalu, je tu spousta dobrovolníků, kteří bývají u přechodů a křižovatek, u škol...

Teď jsme byly s v divadle s jednou holkou, která žila v Německu a v USA a říkala, že Japonsko je jediná země, kde můžeš chodit jako rodič do školy, že v USA mohli vstoupit do školy přesně jednou v roce na nějakou besídku a předem si vyřizovali povolenky. Tady je to tak, že musíš mít vlastní QR kod, buď jako rodiče, nebo host, takže škola o tobě ví, ale pohybovat se můžeš volně, klidně tu můžeš strávit celý den, třeba v kafeterii nebo knihovně. 

Jako všechny matky, co odchází a jdou do USA jsou otrávený, protože tam prý musí dělat servis dětem a všude je vozit, prý je ani nepouští ven samotné, třeba na hřiště, jako tady. 

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 25. května 2023 09:37

Garfie Jj, to Japonsko má pár much, jako třeba tu ozonovou díru a zemětřesení, ale v mnoha ohledech je to zemí zaslíbenou! A ještě dodám, že bychom to bez tebe ani nevěděly, třeba o té bezpečnosti a dalších drobnostech. 

Offline Gatita
8551 příspěvků moje polička 25. května 2023 09:45

Garfie ja videla par dilu Becoming you, o prvnich 2000 dnech v zivote ditete, o vyvoji atd. A hned v prvnim dile bylo neco o Japonsku, ze rodice daji diteti ve 3 letech nejaky samostatny ukol. Tenhle chlapecek mel dojit v Tokiu pro take away, sam, po rusne ulici, pres x prechodu. Prislo mi to neuveritelne. Hlavne jak to dokazou prezit ti rodice, o detech nemam pochybnost, ze by netrefily

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 25. května 2023 14:47

Gatita Třeba je podceňuješ, moje šly ve věku 9 a 5 let samy nakoupit do japonského obchodu o tři ulice vedle žárovku, lepidlo a rozdvojku!!! Poslal je tam pochopitelně muž, já málem omdlela, ale přinesly všechno!

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 25. května 2023 14:51

Dneska jsem pro vás ulovila v mém oblíbeném koutku se zlevněnou zeleninou a ovocem v supermarketu luxusní bonbonieru....:-)

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 25. května 2023 14:52

Garfie oni jsou neuvěřitelní teda já vím, že všechno ovoce je v jap drahý, ale oni jak to ještě vytůněj...

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 25. května 2023 14:53

andulka01 Škoda, že nevím kolik stálo původně. Ale po slevě jsou to dvě stovky, jak já se těším domů!!!

Offline 711990
18286 příspěvků moje polička 25. května 2023 14:55
Offline moora
8661 příspěvků moje polička 25. května 2023 14:56

Garfie jezis

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 28. května 2023 13:07

Do dnešní procházky jsem netušila, že velmi blízko našeho domu je velmi zajímavý čínský cizinecký hřbitov. Vznikl kvůli velkému počtu Číňanů, pro které už nestačil Cizinecký hřbitov v Jokohamě. Původně byl tento hřbitov jen místem dočasného odpočinku, než byly rakve poslány zpět do Číny, ale postupně se změnil na místo trvalého odpočinku. Je zde krásné mauzoleum Jizoo, které je kulturní památkou, s cennou dřevěnou sochou Ksitigarbha bodhisattva. Pokud jsem se správě poprala s google překladačem, je vytvořená nějakou speciální technikou suchého lakování, která byla běžná v dynastii Ming, ale dnes je v Číně už jen velmi málo soch vyrobených touto technikou.

Krásné místo s atmosférou!

Offline Janulik03
19990 příspěvků moje polička 28. května 2023 19:53

Garfie zaujimave miesto. Ty vždy nájdeš niečo top zaujímavé 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 28. května 2023 23:41

Janulik03 Děkuju, to je hezké, že to píšeš, dávala jsem ty fotky i na FB a hned mi napsala jedna známá, co bydlí v Jokohamě už pět let, že to místo vůbec nezná a jestli bych jí neposlala přesnou lokaci. :-) 

A ještě mám roztomilou historku, muž v práci líčil, jak jsme dělali zelňačku na Food festivalu a jak je německé zelí, které se tady prodává, nedobré a jak jsme si raději naložili vlastní...prostě jen zábavná historka. A teď byl nějaký jeho kolega Japonec na otočku v ČR, doslova na otočku, jen doprovodit nějaký důležitý výrobek nebo dokument, takže tam strávil jedinou noc...a hele, co nám přivezl jako dárek!  Vůbec si nedovedu představit, kolik ho to muselo stát úsilí, navíc ten nápad! :-)

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 29. května 2023 00:04

Garfie to je krasny darek, protoze je z toho videt, ze vas tam maji radi!

Offline Sweet Potato
39929 příspěvků moje polička 29. května 2023 06:45
Reakce na Garfie:

Dneska jsem pro vás ulovila v mém oblíbeném koutku se zlevněnou zeleninou a ovocem v supermarketu luxusní bonbonieru....:-)

​Nejlepší bonboniera ever! 

Offline Janulik03
19990 příspěvků moje polička 29. května 2023 06:51

Garfie ale to je darček uplne super . 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 29. května 2023 08:24

Garfie Kolega je super!

Online brrr
12260 příspěvků moje polička 29. května 2023 18:54

Mi teď říkal brigádník, že asi v červnu odlítá do Japonska na pracovní vízum pro lidi do třiceti let. Ještě nevěděl, co tam bude dělat, zřejmě japonská varianta sběru jablek/jahod/prodej vánočních stromků. Úplně mě to překvapilo, nenapadlo by mě, že to jde i v Japonsku, znám jen ty profláklé země typu Kanada, Zeland, Skotko, atd.