Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 07:38

continuity Jojo, monorail, jsou to sedačky přímo v tom vlaku.

Fleur Asi ano, i když pochopitelně to sociální rozvrstvení a stav kimono taky reflektuje. Ono je to možná i tím, že tady opravdu dlouho nebyl téměř žádný vliv okolního světa a Japonsko se vyvíjelo jako uzavřená společnost. Kimono jako slovo (to tě bude jako lingvistku zajímat) vlastně původně znamená jen "oblečení", bez ohledu na to, jak vypadá, našemu oblečení se nejdřív říkalo "západní kimono", až později se začal výraz "kimono" používat pro tradiční oděv. 

A možná se dnes nosí snáz i kvůli té variabilitě, můžeš si vybrat barvu, vzor, který se ti líbí nebo ti sluší a ještě marnivě zkombinovat obi a další doplňky. 

Offline Fleur blogger
6816 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 07:44

Garfie Dík za rozšíření obzorů!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 11:53

Byli jsme se podívat ve svatyni, ve které se shromažďují Darumy, ty jednooké tváře, které se pálí na konci roku. Fotky už jsem sem kdysi dávala, tak jen takové podzimní náladovky. :-)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 11:58

A bylo tam i muzeum Darum :-)

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 17:04

Garfie vy mate ale krasnej podzim jeste

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 18:02

Garfie vy máte teda ještě podzim? Krásný fotky ale!

Pamatuju si, jak si tady psala o japonské zimě.  Snih a sluníčko. Tady je to tak vzácný, skoro pořád je zataženo.

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 19:35

To je nádhera!

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 19:49

Garfie proc se vlastne ty darumy tvari tak nevlidne? Nemeli by plnit prani s usmevem?

Online Mini
příspěvků moje polička 05. prosince 2023 21:53

Garfie zase jsem ted koukala na Ztraceno v prekladu A uplne se tam vidim jako Scarlett :) asi by mi dlouho trvalo se zabydlet

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 00:11

Mini Vidíš a mně se ten film moc nelíbil. :-) Přišlo mi, že ona se tam tak podivně nudí, vůbec nechápu, jak se někdo může nudit v Tokyu!

I když teď tady byla ta kamarádka a byla úplně vyčerpaná z množství lidí, přitom teda vlastně musím říc "a to ještě nic není", protože jsem si dávala pozor, abychom se vyhýbaly davům. 

Mulen Jo, tady se to začíná lámat až tak v polovině prosince. A ta zima je opravdu nádherná, ale v Jokohamě nebývá sníh, ten jsme měli jen na severu. Včera jsem mluvila s nějakou matkou z Thajska, v životě neviděla sníh, ale je úplně natěšená, na vánoční prázdniny jedou lyžovat!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 00:20

Kokoska Ta historie Darumy je dost zajímavá, vlastně je to jen takový reklamní trik.  ale už starý. 

Zpodobňuje indického budhistického mnicha Bodhidharmu, takže zhruba odpovídá jeho podobě, jak ji známe. On to byl asi dost svérázný týpek, proslavil se hlavně koukáním do zdi. Podle legendy strávil čučením na zeď v meditaci devět let, až mu z atrofie upadly ruce i nohy. Další legenda praví, že při té devítileté meditaci usnul a vzteky si potom odřezal víčka, aby se mu to už nikdy nestalo...

Daruma jako taková vznikla právě v tom chrámu, odkud jsou ty podzimní fotky. Jeden mnich tam kreslil k novému roku různá novoroční kouzla a rozdával je farníkům, ti si je ale schovávali a na Nový rok požadovali pořád nová a nová. Už mu to trochu přerůstalo přes hlavu, tak vymyslel darumu, vytvořil i formu na její výrobu a legenda byla na světě, stalo se to někdy v druhé polovině 18. století. Popularita Darumy pak rostla raketovou rychlostí a rozšířila se do celého Japonska, hlavně proto, že pěstitelé hedvábí potřebovali spoustu štěstí a tak se chytali kde čeho. :-)

Ta podoba odkazuje i na jeřába a želvu, symboly dlouhověkosti. Existuje ještě spousta spřízněných hraček a postav, odvozených od Darumy, i ty oči mají speciální symboliku, je to velmi komplexní problematika!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 01:04

Nemám moc času tak je v rychlosti nějaké jídlo z poslední doby...:-)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 01:08

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 01:09

Moučník z kaštanové pěny ve Snoopy kavárně. :-)

A konečně taky jedny podzimní nudle.....:-)

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 01:28

Garfie neco vypada teda jen pro odvazny, ale vsechno krasny a zajimavy

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 05:35

Garfie mňam, všechno! Ty rameny! A mořský potvory! 

Online 999
19623 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 06:13

Garfie To je všechno tak krásný ;-).Prosím tě, co je na tom pátém obrázku shora, jak tam jsou ta tři vajíčka? 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 06:52

Garfie dekuju, to je hezka historka!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 09:15

999 Tonkotsu ramen. Vývar se dělá z dušených vepřových kostí. 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 09:18

Dnes jsme byly na obědě s kamarádkama opět v restauraci se super výhledem (jídlo jsem nefotila, obyčejný steak).

ale zato jsem dostala improvizovaný dort, heč!  (gratulace nepřijímám, je to ještě daleko, jen už se asi nepotkáme....)