Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 00:28

Sweet Potato  To by byla skvělá funkce!

Včera jsme byly s kamarádkou na návštěvě u Japonky, která nám minule půjčila ta kimona na focení, taky jsme si dvě vyzkoušely a dozvěděly se spoustu zajímavostí. Ona studuje čajový obřad, takže tam pravidelně nosí kimona, tím pádem u ní prý končí všechna rodinná kimona po tetách a sestřenicích, které už je nechtějí nosit. Prý se jedno kimono nosí zhruba sto let a je moc hezké vidět třeba na starých fotkách babičku, která má to samé kimono....taky říkala, že na čajový obřad se nosí co nejjednodušší kimona, neměla by mít celoplošný vzor, aby nic neodvádělo pozornost od čaje. A taky to pochopitelně vypadá luxusněji a dráž.

Mluvila i o těch obi pásech, že pro různé příležitosti se liší nejen způsob vázání, ale taky vzor, takže některá obi jsou vhodná na slavnostní příležitost a některá jsou víc volnočasová. 

A taky prý záleží i na těch předních uzlech, ty se sice vážou stejně, ale musí být symetrické, na správném místě....prý ji její učitelka čajového obřadu zkoro pokaždé zkritizuje!

A takové krásné sladkosti nám nachystala k čaji...

Offline Janulik03
19996 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 03:24

Garfie ja sa teda nestačím kochať. Kimona nádherné, konečne viem, že to na chrbte niecje taška, ale uzol opasku. 

A tie sladkosti sú úžasné, škoda zjesť.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 07:00

Garfie Opravdu krása, jak dezert, tak kimona a to nejsem obdivovatel kimon, já raději patan patola, už kvůli tomu složitému tkaní, náročné na oblékání je to teda taky. 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 07:55

Kan Patan patola je sari? To se mi libi moc! Ono zase kdyz se kimono nosi zhruba sto let, uz se ta narocnost provedeni asi vyplati...

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 08:28

Garfie Ano, hedvábné sárí,které je tkané dvojitě, celý ten proces je strašně náročný a trvá asi rok. Nejdelší je barvení, kde se omotává bavlněnou nití svazek vláken, základ je pět barev,při složitějším vzoru i víc. Tká se na šikmo, aby světlo pronikalo skrz tkaninu, tkalci musí být dva a každých 15 cm kotrolují vzor a upravují napětí nití pomocí hřebínků. 15 cm dělají asi 4 hodiny, sárí má 5,5 metru na délku a něco přes metr na šířku.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 08:44

Garfie krasne vzory a krasne zakusky. Prijde mi, ze Japonci jsou docela hracickove a ty tradice jsou dobry protiklad jejich leckdy pretechnizovanemu svetu. Na jedne strane cajovy obrad a na druhe robot v restauraci (a nejen tam), rovnovaha musi byt

Kan to jsem si musela vyguglit, je to nadhera. Ono i "obycejne" sari je umeni spravne ovinout, tohle je jeste zdobnejsi a narocnejsi. Moc krasne.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 09:42

Kokoska Jo, je to přesně tak! 

Hele, přišlo mi narozeninové přání a 20% sleva od mého kadeřníka! Začínám mít pocit, že s tou výbornou kávou je to nejlepší úlovek, co jsem tady udělala!!

Offline jerry
11037 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 10:15

Garfie 

Tady se člověk dozví takových věcí, to je neskutečné.

Vůbec jsem netušila, že kimona se nosí tak dlouho (a děkuju za vysvětlení toho "batohu" na zádech - myslela jsem, že to je proto, aby Japonky chodily vzpřímeně...a ono je to zatím na skrytí vázání).

Ty dezerty vypadají dokonale bezchybné a už od pohledu "žravé".

A kadeřník je terno - už dřív jsem psala, že se ho máš držet

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 10:20

Garfie je vidět, že kadeřník si hledí svých klientů, toho se drž!

Offline Pinot Noir
29619 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 10:21

Garfie taky děkuju za poučení, myslela jsem taky, že ten "batoh" má tu funkci, jak píše jerry 

Dezerty jsou úžasné.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 10:21

Kokoska Tak oni jsou všechny ty „tradiční" národní kroje pěkný všechny a náročný na výrobu též, jedno jestli je to kimono, sárí, vlčnovský kroj, nebo arnatuut Eskymááka. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 10:22

Kan pravda

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 10:35

Kan Já si právě uvědomila, jaká je škoda, že u nás jsou ty kroje už vlastně jen součástí folkloru, až na malé oblasti v podstatě mrtvá tradice. Třeba já na sobě kroj v životě neměla. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 11:56

Garfie skoda to je, ale tady se myslim nikdy nenosily tak celoplosne jako v Japonsku kimona.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. prosince 2023 13:56

Garfie Já ano a není o co stát, otročina jak blázen, těch 7 našrobených spodnic jsem nedala, jen 3 a nemožnost jít na wc je peklo. 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 05:49

Kan No vidíš, jít na wc v kimonu jsem ještě nezkoušela, to je asi taky docela výzva!  Japonka říkala, že je to skvělá dieta, chodit na večeři v kimonu....(ten pás je tak stáhlý, aby se fakt nic moc nevešlo...). 

Jo a ještě jsem si vzpomněla, že se pod obi zastrkují nejcenější věci, co máte u sebe, třeba peníze...

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 05:52

Víkend jsme s kamarádkou strávily u Fuji, měly jsme opravdu štěstí na skvělé počasí, v sobotu dělala trochu ofrky, ale v neděli jsme ji měly celý den jako na dlani!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 05:55

Jediná chvíle, kdy se nám fakt nezadařilo, bylo to nejikoničtější místo! :-) Na vrcholku hory u slavné pagody, odkud se Fuji nejčastěji fotí....

Ale zato jsme ji viděly v hedvábném provedení

Taky z origami 

A hlavně v onsenu!!!  (kde fotil muž, v dámské části bychom si to nedovolily)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 06:00

A nakonec moje nejoblíbenější  Ráno u jezera Saiko.

Offline 711990
18291 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 06:08

Garfie dokonaly