Garfie a teď jsem si představila, co ty kamarádky doma říkají o tvé dceři
Ona jede na celé léto domů, bude se válet na zahradě a na koupáku. A matka řekne, cože vždyť má z aj B+![]()
![]()
Postřehy z Japonska
Tabea Taky jsem slyšela podobné historky. Z těch Číňanů mám tady obecně dost rozporuplné pocity. Pořád přesně nechápu, jakým způsobem jejich pobyt v Japonsku funguje, protože tady často ani nemají práci, třeba je tu jen matka s dětmi a otec v Číně, nebo týden tady, týden tam, takových rodin znám několik. Indové všichni zůstávají ve světě, ale hodně rodičů si tady stěžuje, že starší dítě studuje někde ve světě a rodina nedostane vízum, aby ho mohli navštívit.
Evaeva
Ježiš, to je ale přesný!!
Garfie a teď jsem si představila, co ty kamarádky doma říkají o tvé dceři
Ona jede na celé léto domů, bude se válet na zahradě a na koupáku. A matka řekne, cože vždyť má z aj B+
jo, kde by ta holka mohla bejt, kdyby měla rodiče, co se starají o její rozvoj! ![]()
Garfie Tabea No jako bavíte mě dost:-D. Garfíci jaký jsou volnomyšlenkáři. Jsi popisovala ty letní školy a mně se jen vybavilo, že pak z nich vyrostou ty čínanky z drama clubu a bude jim to uplně k h......-D
Jako je to zajímavý, ale poslední dobou začínám mít pocit, že z těch mladistvých a dětí neudělá díru do světa nebo nedoplyne ke spokojenýmu životu ten, co má nejlepší známky a letní školu, ale ten co má v pořádku psychický zdraví. A myslím, že pro ten asijský svět to platí dvakrát tolik. A jestli k tomu přispěje takováhle příprava, težko říct.-D
Karja Absolutně souhlasím a jsem právě dost zvědavá, jak se to v budoucnu projeví. Ale myslím že na této generaci ještě moc ne, až na té příští. :-)
Garfie A to kdyby ty asijské matky četly zdejší (myslím české) doporučení o tom, jak mají mít děti přes prázdniny volno od všeho organizovaného, tj. dokonce se někdy nudit, že je to prospěšné, tak by je asi porazilo (matky a vlastně asi i jejich děti). ![]()
PS: Já s tím názorem souzním, aby nedošlo k mýlce.
andulka01 Fakt tam byla krásná atmosféra, úplně jsem v duchu litovala ty velvyslance, co ji museli opouštět, protože se tam hned cítíš jako doma!
A když tě vidím
, musím dodat, že hned vedle stojí vila britského velvyslance z druhé poloviny 19. století. Tedy původně to byla soukromá vilka ambasadora, později (až do roku 2008) sloužila celé ambasádě. Takže večírky v kombinaci prosecco-whisky musely být legendární aspoň v mé fantazii to tak je!
Britská vila je taky moc hezká, ale při vší úctě k Britům, myslím, že na mých fotkách vypadá lépe než ve skutečnosti.
Tedy to je nádhera! Štěstí je vlastně blízko a je strašně jednoduché, stačí k němu takovýto dům s takovýmto výhledem:-)
Karja Absolutně souhlasím a jsem právě dost zvědavá, jak se to v budoucnu projeví. Ale myslím že na této generaci ještě moc ne, až na té příští. :-)
Já tedy jestli k tomuto tématu můžu dodat, tak tento způsob výchovy není nějaká novinka, jde v podsatě o tradiční čínskou výchovu vycházející z Konfucia, která má jen dnes tyto rysy, protože možnosti (nejen pro Číňany) a finance, kterými ty možnosti lze ještě rozšířit, se zvětšily. Ta výchova se i v Číně nazývá výchova tygřích matek nebo tygří výchova. Byť je název asi modernější, tak jde opravdu o tradiční čínskou výchovu, kdy se uplatňuje autorita rodičů, na individualitě tolik nezáleží, je třeba být úspěšný a uplatnit se ve společnosti. V dnešním moderním pojetí této výchovy jde o to, že rodiče musí podnítit dítě, aby bylo úspěšné, rozvinout jeho potenciál. Nemá s ním být kamarád, ale myslet na jeho budoucnost a jeho budoucí uplatnění.
Ve světě tento styl výchovy proslavila Američanka čínského původu, která z konceptu tradiční čínské výchovy přistupovala při výchově svých dcer. Napsala o tom knihu, která je dosupná i v češtině - Bojová píseň tygří matky. Takže případné čtení na léto:-)
https://www.kosmas.cz/knihy/222803/bojova-pisen-tygri-matky/
A tento styl výchovy má i svoje heslo na wikipedii, pokud by se chtěl někdo do toho ponořit.
brrr Ta kultura je prostě jiná, no:-) Mě je ten asijský přístup v principu, tedy v tom, o co tomu přístupu jde, celkem blízký:-) Raději tady ani nebudu psát, jaký je můj postoj k dvouměsíčnímu volnu:-)
Malý Garfík je šikula, to už mockrát dokázal. Navíc pohotový, vtipný a s velkým rozhledem (proto taky ta slovní zásoba). A to mu zůstane napořád.
A vysvědčení? Za pár měsíců bude zase další, třeba i jiné, a třeba už víc dle tvé představy.
e pak z nich vyrostou ty čínanky z drama clubu a bude jim to uplně k h......-D
Přesně tohle mě napadlo taky.
Karja tak je hlavně otázka, co chceme meřit a co reálně měříme.
K dvouměsíčnímu volnu mám postoj takový, že jsem měla sabatical už dvakrát jako dospělá. Víc jich nebylo jen kvůli tomu, že to bylo rozdělené mateřskou. A fakt si nemyslím, že to způsobilo, že jsem v práci méně úspěšná.
Moje starší už má program na celé prázdniny, mladší s bídou na 4 týdny a zbytek času se hodlá doma nudit (a takto to přesně prezentuje).
continuity my se o tom tuhle bavili s mužem, nějaký bývalý kolega je půl roku doma, schválně. Právě jsem mu říkala, že to chápu, že my ženy máme aspoň tu mateřskou ![]()
continuity Jj přesně tak.
brrr já mám teprve školkáčky, ale to volno podle mě potřebují nejen děti a učitelé, ale i rodiče![]()
Jinak mi ta výchovná diskuze připomněla historku moji matky, takto první osoby na vysoké škole z celé široké rodiny. volala po dvou týdnech na VS zoufalá mámě, že to je strašný a že to tam nedá. Reakce babičky byla: no tak se vrať domů.
Což matku rozvrkocilo natolik, že to dala. ![]()
continuity tohle máme v rodině. Prý ona ty přijímačky na VŠ nakonec ani nešla zkusit, byla nějaká unavená a ta maturita jí vysílila dost
Neříkám, že musí mít každý vš a že tahle slečna je zrovna adept na vědce, ale když už podám přihlášku, tak to aspoň zkusím.
continuity Mámě, takto slušně vychovanému katolickému děvčeti z hanácké dědiny, se prý naopak na vysoké v prváku na medicíně v našem útulném malém velkoměstě tak zalíbily pařby se spolužáky, že prvák skoro nedala, takže její rodiče jen suše prohlásili, že je to na ní, jestli dá nebo nedá, ale šanci si ho zopakovat nedostane. No, zabrala a taky dala
.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje