Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28716 příspěvků moje polička 26. zaří 2026 13:20

V Japonsku (a Číně) se slaví Tsukimi, moon festival a já jsem dostala od dvou různých lidí moon cake, to bylo moc milé!

A kromě toho jsem zahájila sezónu kurzů, byla jsem opět na kintsuki, tenktokrát jsem si přinesla nějaké zničené nádobí na spravení. :-)

A dva povedené výtvory kolegů...

Offline Garfie
28716 příspěvků moje polička 26. zaří 2026 13:23

No a do toho jsme byli v úterý opět rozdávat jídlo bezdomovcům, protože byl státní svátek, přidal se i muž a protože je drzý, tak mám konečně i nějakou tu fotku "ze života japonských bezdomovců". Jeden z nich nás všechny obešel (bylo nás tam tentokrát mimořádně moc, pět dospělých) a každému zvlášť poděkoval

Offline Karja
45113 příspěvků moje polička 26. zaří 2026 15:31

Garfie Jeden můj známý se tento týden vrátil z Japonska a něco nám vyprávěl, fakt to jen tak shrnul a jakoby tak nejak vedle.... Ale spojení,,fádní kuchyne,, jsme se sambem hrozně rehtali,,:D. Takže díky, že tě máme, člověk ani nikam nemusi;)

Offline Tabea
8439 příspěvků moje polička 26. zaří 2026 16:31

Karja kolegyně máma taky byla tenhle měsíc napřed v Mongolsku a pak v Japonsku. Ještě se známou, původně z Mongolska a s kolegyně sestrou. A taky povídala, jak se v Mongolsku cítila jako doma (paneláky ) a jídlo jí chutnalo. Byli tam právě i rodiny té známé. A pak Japonsko ji neokouzlilo. Že všechno strašně technický, což ona v 70 nedávala a jídlo samý smažený (to teda nevím, kde jedli). Prý byly v nějakém hotelu bez recepce, kam se musely dostávat složitě a pak se l dveře od pokoje zavřely a zarýglovaly a ony je nemohly otevřít. Tak spaly s přivřenýma, protože se bály, že by se při požáru nedostaly ven. A že tam těch pootevřených dveří bylo přes noc víc. Takže mi z toho vychází, že tahle země není pro starý.

Offline Tabea
8439 příspěvků moje polička 26. zaří 2026 16:32

Garfie korejští bezdomovci jedou stejnej styl jako japonští. 

Offline Garfie
28716 příspěvků moje polička 27. zaří 2026 03:36

Tabea Ty jo, to vypadá, že byly v nějakém love hotelu, to je dost častý, tenhle princip. (on to není jen love hotel, využívají ho hodně i chlapi, co paří do noci a musí ráno do práce....hotely tohoto typu bývají dost levné a turista se může nechat snadno nachytat na cenu. 

Karja Teď jsem tu měla jednu vzdálenou sestřenici, už starší dáma, 65 let a ta byla z kuchyně úplně překvapená. Taky moc nemusí mořské plody, takže to byla trochu výzva, ale daly jsme to, každý den něco jiného a když si zvykla na tu "nenápadnou chuť", jak to nazvala, tak byla dost nadšená. Ona to jídlo právě komentovala hodně, jakože miluje čínu (českou, haha) a čekala něco podobného, takže byla napřed zklamaná. Ale pak tomu přišla na chuť a prý si připadala úplně lehce a plná energie, díky jídlu. Asi pro někoho, kdo neví co ochutnat a je navíc zvyklý něco úplně jiného, tak to může být těžké. 

Offline Mini
příspěvků moje polička 29. zaří 2026 10:46

Garfie kintsugi - krásné to máš ! Já byla na workshopu a můj výrobek vypadá "obě ruce levý a zapomněla si brýle" :))) ale vy jste to určitě dělali s těmi správnými ingrediencemi, na rozdíl ode mě :)

Offline Garfie
28716 příspěvků moje polička 29. zaří 2026 11:03

Mini Já ten pocit mám pokaždé taky! Dělali jsme to v profi ateliéru, kde používají i originální materiál, ale původní ingredience jsme nepoužili, ono to urushi lepidlo schne asi 3 měsíce, navíc to potřebuje správnou úroveň vlhkosti (což teda teď bohužel je, hahaha), takže pro praktický život je to dost nepoužitelné. :-)