Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline barbucha blogger
36152 příspěvků moje polička 29. srpna 2026 15:12
Reakce na Garfie:

Tabea Jo, máš pravdu. Já myslím, že se to časem bude muset změnit, tak jako v Japonsku, ale tahle generace na to hodně doplatí. :-(

Plus k tomu ten tlak na vzhled, který tam taky je....jedna Korejka mi vysvětlovala (i s nějakým komplikovaným historickým podtextem), že abys byla v korejské společnosti vážená, musíš mít dobré vzdělání (potažmo práci), peníze a morální zásady, všechno najednou. Pokud něco chybí, tak nepatříš do "vyšší společnosti". No, aspoň že ta morálka je tam zahrnutá. :-)

​Tak oni jedou/jeli dost i v konfucianismu, ne? Tam je tam morálka důležitá (kéž by byla i u nás) a navíc se nebere zřetel na nějaký osobní touhy, kdepak individualita... na prvním místě je zodpovědnost ke společnosti, hierarchie, funkce rodiny... Je to jinej svět

Ale oni k tý změně taky jednou dojdou, jak mladý Japonci - dneska když máš díky internetu i cestování před očima, jak to funguje jinde ve světě, tak se tomu nedá zabránit. Ty starý zvyklosti platily nejlíp tak leda v izolaci.

Offline Garfie
28644 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 11:22

barbucha Jj, přesně tak. 

Offline Tabea
8302 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 13:13

Byli jsme na pláži v Busanu a plavčíci tam mohutně pískali na každého, kdo doplaval až k bójkám, ať se otočí a maže zpět. V šest zavírali pláž, tak nám plavčík říkal, ať vylezeme z vody. Tak jsem se ho zeptala, co dělají s lidma, co neposlechnou to pískání a plavou dál. Říkal, že nerozumí, tak jsem mu to řekla ještě jednodušeji. Byl tou otázkou dost zaskocenej, muž mi pak říkal, že to možná bral jako hrozbu. Jak se jde mimo zajetý koleje...

Byli jsme v jednom hotelu, kde stály u bazénu cedule, že děti do 140 cm / 12 let musí mít v bazénu na sobě vestu. Dceři je 9, měří tak 137 cm, plavat se naučila těsně po 5. narozeninách. Na recepci bazénu pořád opakovali, že to je pravidlo a pod 140/12 je cesta povinná, i když se v ní nedá plavat.  

Offline Kokoska
35186 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 13:33

Tabea ty deti tam premerujou? 

Offline Tabea
8302 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 14:21

Kokoska to nevím, možná spoléhají na kázeň hostů, možná tam někde měli měřidlo.

My dceři řekli, ať skočí do vody a plave, že za ní s metrem nepoplavou.

Offline continuity
43658 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 14:31

Tabea to se dělo i na Baltu. Tam plavčíci plavali těsně za bojkama (které byly tak 200m od břehu a měla jsem tam vodu po ramena) v člunu a provinilce otáčely zpět, neustálý pískání do toho. Tam to naštěstí mělo řešení, ze člověk zašel na nehlídaný kus pobřeží. 

Já miluji Slovinsko. Tam nechají skákat z pětimetrové věže klidně petilete dítě, když jsou tam rodiče a nikdo to neřeší. V Rakousku zakázali dceři v 12 skákat i z prkna, že ji neni 16 nebo kolik a když skočila, o hrůzo, salto ze stupínku, tak se plavčík mohl zbláznit. málem nás vykázali z toho koupaliště. 

Online rasaNori
8884 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 20:56

continuity no protože kdyby to někdo zopakoval a udělal si bebí, tak mají průser jak hrom. Nedivím se že vyšiloval...

Online Karja
44941 příspěvků moje polička 30. srpna 2026 21:16

continuity Tak to mě překvapuje. My jsme byli v Rakousku asi jen tedy ve třech bazénech, ale plavcici tam vůbec jako aktivně nefungovali, byli tam ale jako nedalo se to srovnávat s ,,dozorem,, co znám z Čech a co mám děti, tak jsem za něj ráda.

Offline Tabea
8302 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 00:20

continuity Co myslíš stupínkem? Startovní blok? Jestli jo, tak bývají bloky vyčleněný na skákání mimo dráhy, kde se plave. Ale to je asi jasný.
Jinak mě právě nenapadá, co by mohlo vadit. Ze 3 m začala dcera skákat v 5 letech. Jeden plavčík stojí vzdycky u tý skákací věže a řeší jen to, aby skokani rychle zmizli z "doskočiště". 

Offline continuity
43658 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 13:21

Tabea no jasně, skákala, kde to bylo povoleny, ale salta nemohla.

A z věže děti vůbec. Moje právě skákaly vesele, do toho Slovinska jsme začali jezdit, když bylo starší sest. Byla tam klasická věž myslím 3 a 5 metrů. A akorát se to otevíralo v nějakých intervalech, kdy tam stál plavčík navíc. 

Offline Tabea
8302 příspěvků moje polička 31. srpna 2026 14:21

Korea sice není až tak klaněcí, jak Japonsko, ale už jsem v tom zas až po uši. Šla jsem kuchaři v hotelu vyslovit pochvalu na jehněčí kotletky a dali jsme si pěknou klaněcí session (omlouvám se, ale český slovo mě nechce napadnout) 

Offline Garfie
28644 příspěvků moje polička 01. zaří 2026 07:16

Tabea Počkej až se budeš doma ukládět i bankomatu, až ti vydá peníze.

Offline Tabea
8302 příspěvků moje polička 01. zaří 2026 08:46

Garfie

Tam chodím naštěstí tak jednou za pár měsíců, to bych se do té doby měla srovnat.

Offline Tabea
8302 příspěvků moje polička 01. zaří 2026 08:48

Garfie když jsem nedávno koukala na tu slovenskou atletku, co vyrostla v Japonsku, tak jsem si vzpomněla na "vaši" Haru. Má mimiku a gestikulaci japonské nebo ji převálcovalo české prostředí?