Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline rasaNori
8798 příspěvků moje polička 07. května 2022 12:07

barbucha ty jo ja te mela za 50+ a s tim mi ted ta osaka zamavala

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 07. května 2022 14:59
Reakce na Garfie:

barbucha O tom deštníku (teda on to byl asi slunečník, že jo) už jsi něco vyprávěla!  Tehdy to tady muselo být ještě hodně autentický, ani se jim nedivím, že byli nadšení. 

​Já jsem usoudila, že to musel bejt deštník, kvůli tomu naolejovanýmu/navoskovanýmu? papíru. Slunečník nemusí odpuzovat vodu, ne?

Autentický, to nevim - dyk my jsme byli tehdy sto let za vopicema, to se s vyspělým (zejména technicky) Japonskem nedalo srovnat Už tehdy byl pro ně oříšek zajít si na záchod nebo do sprchy, a to jsme doma měli obojí Ale byli tam víc jak půl roku, tak se jim to dostalo pod kůži... Už tehdy mohla manželka za manželem, když to bylo nějak dlouho tak i komouši povolili - veselá historka proběhla, když matka šla za tím estébákem co byl v každým podniku, aby jí jako dovolil vycestovat. Dělal chytrýho: Tak co paní b., už zase na Západ, co? Nahrávka na smeč: I kdepak, pane stb, tentokrát na Východ!

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 07. května 2022 15:00

rasaNori 

To je od tebe milý, ale musíš přidat aspoň desítku

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 07. května 2022 16:28
Reakce na barbucha:

Už tehdy mohla manželka za manželem, když to bylo nějak dlouho tak i komouši povolili - veselá historka proběhla, když matka šla za tím estébákem co byl v každým podniku, aby jí jako dovolil vycestovat. Dělal chytrýho: Tak co paní b., už zase na Západ, co? Nahrávka na smeč: I kdepak, pane stb, tentokrát na Východ!

Offline letfenixa
10807 příspěvků moje polička 07. května 2022 16:51

Dočítala som mnoho strán,  som rada, že škola pre syna vyšla

Dochádzanie strašné a nenajedla by som sa, ale to by bolo pre mňa akurát plus

Offline carries
1142 příspěvků moje polička 07. května 2022 20:00

Garfie pre deti mi to tiež príde moc, dochádzať hodinu do školy a hodinu naspäť. Je to dosť aj pre dospelého! Ja som väčšinou vo štvrtok už bývala grogy. A deti si po škole ešte musia robiť úlohy a prípravu na ďalší deň...

Držím palce, aby sa vám podarilo nájsť bývanie niekde bližšie ak sa dá. Ale chápem, že je výber limitovaný.

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 08. května 2022 01:43

Ještě pro Karja, objevila jsem nádherný park kousek od nás, bylo pod mrakem, tak jsem moc nefotila, ale je tu nádherné komunitní centrum, jsou tam sály na akce a krásná kavárna, je celé ze skla a vypadá daleko úžasněji, než se mi podařilo vyfotit! (ty stromy v pravo jsou ve skutečnosti jen odraz) 

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 08. května 2022 07:51

Garfie to objevování vám fakt závidím. A tím stěhováním to budete mít vlastně 2x. 

Online Karja
44209 příspěvků moje polička 08. května 2022 10:04

Garfie Tak tam bych byla pečená vařená! 

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 08. května 2022 11:14

continuity Je to super, taky to mám ráda. 

Dneska jsem vám ulovila trochu toho podivného pouličního umění.  A nedělní odpoledne u chrámu v centru Tokya....

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 08. května 2022 11:35

Garfie prosím tě,dávej mezi ty fotky mezery. Já bych bez popisu klidně uvěřila, že to je jedna fotka.

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 08. května 2022 11:56
Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 08. května 2022 11:58

continuity Jedna mezera je na Tokyo málo!

Mimochodem mám dnes vtipnou historku. Kupovali jsme něco v Yodobashi camera, známém místním obchodu s elektronikou. Při placení se nás zeptali, jestli nemáme členskou kartu-což máme, ale pochopitelně dost starou a ne u sebe, nevadí. Ovšem to neznáte japonské prodavače! Kartu nutně potřebujeme, protože se tam sbírají slevy. Trvalo asi deset minut, než se ji podařilo objevit v systému-jméno na ní totiž nebylo latinkou, ale v hiraganě, což jaksi každý Japonec píše trochu jinak. Další problém byl, že nebyla založena v Tokyu, ale v jiném regionu. Takže prodavači trvalo asi čtvrt hodiny, než se mu podařilo kartu ověřit, přepsat všechny údaje o novém bydlišti a podobně. Potom telefonicky ověřoval, že tam máme skutečně nabírané slevy za cca 400 korun, aby se nakonec po půl hodině práce ukázalo, že propadly, protože jsme poslední dva roky nic nekoupili.  To že jsme celou debatu absolvovali v japonštině, protože nikdo neuměl anglicky, je jen třešnička na dortu! 

Offline rasaNori
8798 příspěvků moje polička 08. května 2022 14:04

Garfie teď jsi mi připomněla zážitek z Dubaje, jsme si jeden den půjčili auto, a byli jsme fakt úplně mimo civilizaci. Našli jsme jídelnu, na tabuli měli napsané co mají ale pakistansky fakt neumíme, a jak jsme tam tak stepovali a rozumovali, přistoupil k nám typek a lamanou češtinou se začal vyptávat, s čím potřebujeme poradit:D

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 08. května 2022 14:16

rasaNori  To je milé! Já měla podobný zážitek na Kubě (teda tam prakticky každý, kdo se s námi dal do řeči měl nějaké vazby na česko, ale tohle bylo nej)-přijeli jsme do nějaké díry, zapsali se do hotelu a majitelka říká "vy jste Češka? Tak to vás musím přestavit Ramonovi!" a vzala nás do kuchyně, kuchař pracoval kdysi ve Škodovce, Česko miloval, mluvil perfektně a jeho druhá otázka byla "co Jirka Korn, ještě zpívá? A ta s těma brýlema....Urbánková?"  A pak nám zpíval Holky z naší školky, no výborný to bylo! 

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 08. května 2022 14:32

Garfie no to tou kartou! To už chápu, že musí makat od svitu do krku, když toto jsou ochotni řešit půl hodiny.

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 08. května 2022 15:00

continuity Prosím tě, naše story s novými telefony, to by bylo na pět stran!  V obchodě, kde uzavíráš smlouvu nejde platit v hotovosti a nemají terminál. Takže platíš jen přes tablet, asi jakobys platila online, ovšem tam nefunguje žádná naše česká karta. Museli jsme proto čekat, až bude karta k japonskému účtu, podstoupili celou anabázi znovu a pak se ukázalo, že z jednoho účtu jdou uzavřít pouze dvě smlouvy, takže čekáme na další platební kartu k jinému japonskému účtu...nejvtipnější moment byl, když nám dali vybrat ze tří barev telefonu a když jsme se pohádali, kdo chce jakou, ukázalo se, že mají jen jednu! A už vůbec nemusím dodávat, že anglicky nikdo ani slovo. To papírování je tady neuvěřitelné, fakt!!! 

Offline Kokoska
34404 příspěvků moje polička 08. května 2022 15:03

Garfie paneboze, to je teda pristup k zakaznikum! A prubirsky kamen japonstiny

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 08. května 2022 15:30

Garfie já jsem doteď myslela, že Japonsko je těchnologicky vyspělá prozakaznicky orientovaná společnost

Offline Garfie
28249 příspěvků moje polička 08. května 2022 15:35

continuity Tohle je fakt hrozně fascinující, na jednu stranu jo, ale na druhou...na všechno mají papír a nejlíp 3x a s razítkem! Já chtěla vyfotit ty kanceláře na cizinecké policii, to bylo něco! Ale bylo mi to trapné, tam si to ne říká, ale křičí o digitalizaci! 

Dneska jsem odešla z obchodu bez účtenky (běžný malý nákup potravin) a paní za mnou vyběhla z pokladny ven, aby mi ji donesla!