Postřehy z Kanady

12. června 2026 20:07
Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 12. června 2026 20:07

Nové téma založeno. Název podobný, líbí se mi "postřehy" a ti co čtou budou vědět o co jde

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 12. června 2026 20:27

Tak jo, zkusim napsat o par vecech, co me prekvapily nebo jsem je necekala. Na laptopu nepouzivam znamenka, na tel ano, tak nekdy budou a nekdy ne.

V Kanade ziju od podzimu 2009, puvodne jsem priletela na rok (ha ha). Prvnich 14 dni jsem s ex pritelem bydela v hotelu a hledali jsme byt a praci, vetsina lidi co jezdi na Working Holiday - ted se to jmenuje Experience Canada - chce hlavne cestovat a treba sazet stromy nebo pracovat v lyzarskym stredisku, to neni uplne moje parketa, chtela jsem spis do mesta. Ziju v Britske Kolumbii, na zapadnim podbrezi Kanady - je asi 12x vetsi nez Ceska Republika. 75% jsou hory, zije tady necelych 6 milionu lidi. Kanadani rikaji BC pobrezi Hawaii Kanady. BC ma okolo 200 kmenu puvodnich obyvatel. Na pevnine krom anglictiny je taky rozsirena Punjabi, Mandarinstina a Kantonstina (jmenujou se tak CZ? ha)

Nektery veci, co me vyvedly zmiry na zacatku:

- stredomorske podnebi, dlouho jsem se oblekala tepleji, nez je potreba. Teploty jsou asi od 3 stupnu v zime do 25 v lete, s tim, ze to samo muze klesnout na min a vystoupat na vic obcas. 

- ceny v obchode jsou vzdy bez dane, kdyz jsme sli poprve nakupovat jidlo zirala jsem na soucet u pokladny a hadala se ze to je vic, nez co to ma stat

- Kanadani jsou pratelsti, hlavne v mensich komunitach, ve Vancouveru treba min, ziju v hlavnim meste, Victoria, a docela me vyvadelo z miry, ze spousta lidi na ulici provozuje eye contact a zdravi i kdyz je vubec neznate. Nejvic kdyz jste treba na prochazce v sousedstvi, ale i v centru. Prvni den jsem si myslela, ze snad musi vsichni bydlet v nasem hotelu lol

- Kanadani jsou pratelsti, ale taky udelaji vetsinou co je v jejich silach, aby se vyhli potencionalnimu konfliktu, nekteri vic a nekteri min. Obcas je to dost na palici a muze to taky zapricinovat pasicne agresicni chovani. 

- Ve Viktorii skoro nikdy nesnezi a kdyz ano jsou z toho snezne prazdniny, tzn nikdo nikam nejde a nejede (mluvime o cca 4 cm snehu). Lidi ve meste vetsinou nemaji zimni pneumatiky. 

- Prekvapive se lze obejit bez auta, coz neplati pro naprostou vetsinu severni Ameriky. Myslim ted kazdodenni zivot, ne vylety a dovoleny, pokud chcete road trip, auto je samo za potrebi.

- Je tady malo obvodnich doktoru, protoze je na ne navalena docela velka administrativa, tak chteji delat spis v nemocnicich, vlada ma ted program kdy laka US pracovniky ve zdravotnictvi at se prestehuji do BC. 

- Kratasy muzete nosit vetsinou od brezna do listopadu. 

- Alkohol ma vysokou dan, takze je docela drahej, ale BC vino je vyborny! Taky se vetsinou porad jeste prodava jen ve specializovanych obchodech s alkoholem. Maji vladni, ten je levnejsi a ma vetsinou lepsi vyber, a pak soukrome, ty jsou drazi, rozdil cca 3-4 dolary na lahvi co stoji okolo $15, napriklad. 

- Jidlo je daleko lepsi nez by clovek ocekaval (nevedela jsem teda co poradne cekat, ani jsem o tom nepremyslela), i diky tomu, ze komunita je v podstate postavena na imigrantech, minuly tyden jsem mela v Van super mexicky jidlo, uplne stejny jak v dubnu v Mexiku, v restauraci jen mexicani pracovali. 

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 12. června 2026 20:27

A klidne se prosim ptejte na cokoli. Jdu se podivat do vedlejsiho vlakna, a odepsat sem :)

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 12. června 2026 20:48

Kokoska notna profesne bylo zajimavy, ze v Kanade jsem poprve poradne zazila hledani zamestnani, pohovory, posilani zivotopisu atd. V CZ me stahl muj budouci zamestnavatel jeste kdyz jsem byla na vysoke, ja jsem si dala pdominku ze mi musi pak dal volno dva mesice na dvoje statnice a podepsala jsem to. V te dobe jsem hodne tlumocila, ale je to hrozne narocny a neda se to (pro me teda) delat stabilne, tak jsem na to kyvla. Delala jsem v cestovnim ruchu a kulture, to me bavilo. 

Tady jsem napred sla do managementu v prodeji, protoze jsem chtela pauzu od politiku a jejich pitomejch napadu. Asi 5 let jsem delala v obchodech, napred v peci o plet, kosmetice, pak ve firme, co delala se sperky, sklem, kovem, hlavne personalizaci, i velky zakazky, treba 500 placacek pro namorniky z bitevni lodi, ktera sla "do srotu". Mela jsem na starosti i primo jeden z obchodu a zamestnance a protoze nam stoupl profit a z asi 17 obchodu jsme byli porad top 3, tak jsem jeste zacala skolit dalsi obchody v zakaznickym servisu, to bylo fajn, musela jsem teda par lidi vyhazet. Bohuzel korporat nereflaktoval moje opakovane zadosti, at pridaji na platech lidem co mam v tymu, tak jsem si asi 2014 nasla novou praci, pro Converse, a vedla jsem jejich mistni odnoz tisku na boty na zakazku. To jsem nejak v te dobe narazila na Modni Peklo, asi si nekteri tady pamatujou. 

Po roce jsem s tim pak sekla, protoze vedeni mi nebylo schopno dat nejakej rozpocet a tudiz jsem jaksi nemohla delat praci efektivne. Ony ty pobocky jsou vedeny lokalne, takze maj volny pole pusobnosti a kdyz "nepusobi", tak je to problem. 

Asi pul roku jsem se nejak flakala a hledala praci, odmitla nekolik nabidek s tim, ze vemu neco co fakt chci delat, tady je podpora 74% platu asi 6 mesicu, pak se to snizuje asi na 55%, ale nevim jestli je to aktualni jeste ted, musela bych se podivat, toto jsem data z 2016. 

2016 - 2023 jsem delala pro Pristav mesta Victoria, hlavne povolovani akci a dohlizeni na poradatele, trhy, kulturu, umelce v pristavu (muzikanty atd). Odesla jsem rijen 2023, protoze moje nova nadrizena byla naprosto otrasna a sikanovala nejen me, ale bohuzel me nejvic, protoze v tymu jsme byly jen my dve. 

Dva a neco roky jsem delala v komunikacich pro Ministerstvo Socialnich Veci, coz je hlavne psani tiskovych zprav, priprava ministra na sezeni, psani reci na akce atd. Social media taky. No a ted delam od brezna v Tskovem oddeleni parlamentu, to me bavi moc, pokud parlament zaseda, tak koordinujeme novinare a ministry (a jejich poradce a komunikanci oddeleni) v chodbach parlamentu, protoze je historicky platne, ze pokud je ministr na chodbe, muzou se media ptat na cokoliv, aniz by si sjednali interview nebo prohlaseni. Je tam par omezeni, nesmi stat pred schody nebo dverma treba a nebo prilis blizko komory. 

Offline Kokoska
34620 příspěvků moje polička 12. června 2026 23:35

0zero7 dik, to je dost pestry pracovni zivotopis! Conversky si dokonce pamatuju :) Plati v Kanade taky, ze Cech si samostatne a pruzne poradi s veci, kterou Kanadan dlouze konzultuje a projednava, jak se o tom psalo v japonskem vlakne?

A proc zrovna Kanada?

Online Makara
3604 příspěvků moje polička 13. června 2026 08:04

0zero7 to je super resumé! Diky. Zvědavý čtenář (já ) si tak skládá příběhy z těch střípků, co tu o sobě píšou jak světoběžníci, tak i zápecáci (nj. patřím k nim, ale měnit to nemíním).

je fakt zajímavé číst o běžném životě v cizí zemi. Takže díky za rozšiřování obzorů i Tabea a Friga

Offline Samara
příspěvků moje polička 13. června 2026 08:43

velka poklona, tomu rikam pestry zivot! A muzu se zeptat, jak jsi dokazala, ze umis anglictinu na tak pokrocile urovni? Na vsech takovych pozicich a zejmena u te verejne spravy bych ocekavala, ze budou vyzadovat perfektni vyjadrovani, lepsi nez ma rodily mluvci.

Offline Maureen
příspěvků moje polička 13. června 2026 09:20

0zero7 jsi skvělá a velmi schopná,prosadit se v cizí zemi...obdivuju tě

Online jerry
11119 příspěvků moje polička 13. června 2026 14:18

0zero7 

Ač nerodilá mluvčí, pracuješ v tiskovém oddělení (a předtím psaní tiskových zpráv) - tedy klobouk dolů

Moc zajímavé čtení - jak o BC, tak tvůj osobně pracovní příběh. 

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 13. června 2026 17:43

Kokoska haha, ne to určitě neplatí. Ono je to fakt od člověka, znám tady dost lidí z české komunity. Někteří jsou moc fajn a šikovní, třeba už v důchodovém věku, protože emigrovali ještě před 89 a někteří si stěžují úplně stejně na Kanadu jak by si v Česku ztěžovali na Česko. 
Pan co dělá opravy pro dům kde bydlím (spravuje to management company většinou, když jsou to nájmy, pro vlastníky) je Polák a má myslím svuj business, tak ten je přesně ten typ co píšeš. 

Pracovala jsem vždycky nejvíc s Kanaďanama, jeden můj kolega v přístavu byl naprosto schopnej všechno vyřešit během hodiny. A jedna kolegyně zas totálně neorganizovaná, že se z toho hroutila. 

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 13. června 2026 17:45

Makara jo já to taky ráda čtu, je to super. Třeba budou Tabea a Friga psar víc o životě v zahraničí. 

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 13. června 2026 17:59

Samara dekuji! :) Jeden z oborů na VŠ byl angličtina, to ale myslím není úplně zásadní. Jazyky mě bavily vždycky (jsem úplně blba na matiku a cokoliv kde jsou čísla, maminka a přítel ze mě rostou často), měla jsem hodně nečeských kamarádů na výšce, takže se v tom prostředí pohybuješ i v hospodě a mimo školu prostě. Plus muzika mi vždycky pomáhala, televize, německy jsem se na začátku naučila vyloženě z televize. 
v první práci jsem dělala překlady, protože když jsem to zadali agentuře byly tam hrozný boty. Od as 22 jsem tlumočila veletrhy, to je taky dobře trening, třeba pro hornictví nebo svářečský firmy, to byl teda masakr, ale dobře placený. 
kdyz jsem přijela do Kanady, anglicky jsem mluvila myslím v pohodě. Plus ten život v aj mluvící zemi to asi teda vyostří? 
Gramatika a spol je ale podle mé zkušenosti víc užitečná, pokud se jí někdo dobře naučí v aj jako u druhého jazyka. Oni tomu tady zas tak moc nedají. Když jsem vedla ty obchody co dělali věci na zakázku, tak třetina lidí neuměla vyspelovat anniversary. A někteří se hádali. Říkám já vám to do toho prstýnku klidně vyreju, ale nebudete happy, takže to jdem guglit. 

To byl zajimavej džob v tom se jsem se musela naučit vyryvat na mašině na různý materialy, abych to pak mohla trénovat se zamestnancema. Třeba ryti uvnitr prstynku male velikosti je dost velká pruda. Nebo na flétny na šampaňské, když jsou v držáku moc na volno nevyryje se nic. Když moc na pevno, tak rupnou. Dobrodruzo!

Když jsem byla v procesu pohovoru na práci ve státní správě tak jedna z věcí byla napsat komplet tiskovou zprávu, tím aspoň částečně zjistí co a jak. Ono to není zas tak těžký, je to urcitej styl, kterej se musí dodržet a pak každej ministr/ministryně má svoje preference. 
ted jak dělám s médii a kancelářemi ministrů víc tak to je přesně pro mě. Min píšu a víc dělám s lidma. Poslední týden zasedání parlamentu jsem si povídala s premiérem u mašiny na čištění bot, prijemnej byl

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 13. června 2026 18:07

Maureen jerry dekuji!

Jeste mě napadlo, v čem se třeba liší bydleni, starší domy mají prádelnu společnou pro celý dům. Novější mají pračku a sušičku v bytě. Když jsem se naposledy stěhovala, tak jsem se rozhodovala, jestli malej byt, ale úplně novej plus pračka atd. Nebo větší a prádelna dole. Mám větší, zrenovovanej (dělají to podle šablony, kdyby to bylo moje udělám to jinak), kde jsou úložný prostory a velkej balkon. 
plynový sporáky taky nejsou úplně běžný. 
Nájemné je regulované provinčně, ne výše, ale maximální roční nárůst. Loni to bylo 2,5%. 
Nájmy jsou tady vysoký, kvůli klimatu a přírodě se sem stěhuje hodně lidí a poptávka ovlivní trh. Za stejný byt v Albertě bych platila polovinu. 

Offline Stará existence
286 příspěvků moje polička 13. června 2026 23:33

To je super, tyhle zahraniční postřehy mě moc baví!

Offline Lenka22
2613 příspěvků moje polička 14. června 2026 18:29

0zero7proč si vybrala konkrétně tohle místo k životu? Mělas nějaké tipy, z kterych jsi vybírala nebo náhoda?

Offline Samara
příspěvků moje polička 15. června 2026 06:50

0zero7 Dekuju. 

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 15. června 2026 15:06

Stará existence super

Lenka22 prapuvodne jsme se tehdy rozhodovali mezi Kanadou, Austrálii, Dánskem a Itálii. V Itálii to bylo dost špatný s prací. Dánsko komplikovaný papírově. Austrálie hrozně daleko, kdyby se člověk potřeboval dostat domů. Kanada ten program měla nastavený tehdy tak, že vybírali koho pustí. Tak stačilo mít relativně dobrý výsladký na papíře, o vzdělání a jazyce. Teď je to už několik let formou loterie, nějaký parametry myslím mají. 
Chodilo se Máňou na výšku pár Kanaďanů, tak jsme se bavili kam, říkali, ať určitě jedu na západní pobřeží a že Victorie, ne Vancouver. Tak jsem vyfuglila podnebí a fotky a koupila letenky

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 15. června 2026 15:24

At tady neni jen text, v so jsme byli na pláži, v pozadí je vidět Mr Baker ve state Washington 

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 15. června 2026 15:25

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 15. června 2026 15:25