Víc fotek! Víc fotek! Víc fotek!
Postřehy z Kanady
bezva novy vlakno![]()
0zero7 jezdi Kanadani radi do prirody? Nebo jen tak nekde bezpecny piknik a domu?
brrr Ok, provedu :) mazu ted telefon, tak postnu i starsi nejaky, snad zajimavy.
viktorka_od splavu pis dotazy
jo a PS od tematu, zacala jsem chodit gym v 6 rano a super, mam volny odpoledne. V zime teda nehrozi, ted dobry!
Kokoska Jezdi, spousta lidi se sem stehuje nebo jezdi na dovoleny prave kvuli prirode, hlavne kvuli turistice v divocine (muzes mene divoky a vice haha), pak vecem na vode, kajaky a paddle boards, plachteni na lodich. Vancouver Island i pevnina ma spoustu turistickych stezek, nektery ted dost masakr, zbehli tady z parfumanie by to dali s prehledem, to zas jo. Znama je treba Juan de Fuca Marine stezka, nebo West Coat trail/Stezka zapadniho pobrezi.
Juan de Fuca ma na papire 47 km, sla jsem to 2017, s presunem do nejblizsi vesnice od konce stezky je to asi 54. Prevyseni je asi 1700m coz neni zadna hruza, je to podel oceanu a vyhled je krasnej, trochu se musi davat pozor na medvedy a kuguary (potkala jsem jednou a jsou o moc vetsi nez by si clovek myslel podle fotky). Prespava se vetsinou na plazich na ktery se jinak neda dostat (asi 2 maji i stezky pro turisty od silnice, treba 2-5 km jednosmerna vzdalenost) a kolikrat se stane, ze je tam clovek sam jen s lidma co jdou s vama, to je teda paradni.
Stezka zapadniho pobrezi ma na papire 75km, sla to moje nynejsi kolegyne a manzel jedne byvale a ma to okolo 90km, prevyseni je podobny, ale je to o dost narocnejsi, protoze trochu vic severne, morko skoro cely rok, hodne zebriku a bahna. Clovek potrebuje navleky na boty a docela narocnou vybavu, ktera je vode odolna.
Vykutala jsem fotky z toho 2017 Juan de Fuca trail, tak je sem zkusim dat. Tady je Juan de Fuca, je to fakt mala cast pobrezi, Vancouver Island je pomerne velkej. West Coast Trail zacina tam, kde Juan de Fuca konci, respektive se vetsinou chodi odshora, kam vas nekdo doveze a obe stezky konci v Holt Renfrew, kde teda ani neni signal, takze do hospody a na wifinu jakmile dorazite a dat vedet doma, ze jste ok.

Tady je celej Van Island, hodne se chodi na tury i na severu, v lete je tam krasne, Port Hardy. Je tam North Coast trail a da se krasne i kajakovat. 
K te mape jeste, z Viktorie je to kousek do USA, jsou tady dva trajekty a nebo z pevniny autem. Do Seattle je to asi 2,5 hodiny a do Port Angeles hodku, to je hned pres vodu, pevnina je videt z plaze (a na ni Olympijsky narodni park a ten dalsi jak je na v nem Mt Baker se myslim jmenuje Cascade narodni park), za jasneho dne jsou ty hory paradni, vidim je i z loznice a obyvaku, protoze jsem v patem patre otocena na jih. Jednou jsem videla i Mt Renier, to se teda nestava moc casto musi byt velmi dobra viditelnost. Fakt krasny, vypadalo to teda jak nejaka fata morgana uplne!
USA dostupny, nebyla jsem teda co je oranzovej u valu, ale maji super sekace a zapadni pobrzi je krasny, Washington a Oregon jsou pomerne progresivni, hlavne treba Portland, byla jsem s kamskou 2024 a byl to bezvadnej road trip, dam sem fotky pak. Vyborny jidlo, krasna priroda. Most mezi Washington a Oregon u Astorie ma hranici v polovine, to je vipny celkem prejezd je zazitek docela, je to majestatni.
Pár fotek z Juan de Fuca. Utopila jsem pak 2018 telefon kde byly, tak je kvalita mizerná protože jsou myslím z FB kde je rozlišení úplně minimální. Poslední jsou novější. 

Tohle je z back country kempování, v některých oblastech je dovoleno kempovat bez vyznačených míst atd. (Běžně je kempování v národních a provinčních parcích a musí se to rezervovat online a je to v cudu hned po otevření sezóny, lidi teda často ruší takže se v pohodě dostanete i kdyz jste neseděli 20 března u počítače)
back country rezervace není potřeba, jsou tam většinou "protimedvedi" truhly na jídlo a suché záchody. A občas tam taky nikdo jiný není toto je září, lidi ylo málo a je to velký, v pohodě najdete místo kde na vás nikdo nevidí 

0zero7 Fotky super!! Jsi hustá, já ty dlouhé treky moc nedávám a už vůbec ne s medvědy v zádech! ![]()
Mě by zajímalo, jestli někdy přemýšlíš o budoucnosti, myslím tím o místě, kde chceš zestárnout nebo se odstěhovat na důchod. Shodou okolností je to teď docela časté téma v našem expatském kruhu...často jsou tady ti lidi hodně rozkročení, smíšené rodiny, děti studující po světě a tak je to velké téma. Vím že je to trochu vzdálená otázka, ale třeba mám tady kamarádku Japonku s manželem Maďarem, 20 let prožili v Maďarsku, teď jsou čtyři roky v Japonsku. Dcera studuje ve Švédsku, syn letos odmaturoval a stěhuje se do Irska. A oni teď hodně řeší, co dál.
Nebo moje místní kamarádka Slovenka, odešla ze Slovenska snad ještě na střední, má byt v Londýně, teď žije s manželem Japocem tady, dcera chodí do japonské školy. Je jí 50 a když jsme se seznámily, měla v podstatě problém mluvit se mnou jinak než anglicky....ale teď, během posledních dvou let prodělala nějaký strašný přerod, pořád mluví o Slovensku, jakoby úplně opsala kruh a vrací se ke kořenům...no a teď se rozhodli, že zkusí žít na Slovensku, zrovna minulý měsíc odletěla. Zatím sama s dcerou, s tím že se uvidí co dál....
Tak prostě jestli v tobě ta Evropa taky trochu rezonuje, nebo o tom vůbec nepřemýšlíš, nebo máš jasno, že dožiješ v Kanadě...ono do toho vždycky vstupuje víc faktorů, ale víš asi na co se ptám.
Garfie ja jsem na dlouhym treku nebyla uz dooost dlouho, pri tom kempovani muzes na turu a nemusis, klidne se budu valet na te plazi celej den. Medvedi se boji vic tebe, musela by to byt treba mama s mladaty, to je pak osajslich.
Vim na co se ptas presne! Ta Japonka s Madarem, to je teda dost drsny, plus dite studuje zas uplne jinde... to teda nevim, co bych delala. Ta Slovenka, to mi prijde, ze se to deje dost, jedna pani co dela ve fitku je shodou okolnosti taky Slovenka a jeji dcera Slovensko miluje, nedivila bych se, kdyby tam chteli zit, manzel je takovej klidas, ten by to dal.
Evropu mam rada, Kanada byla spis nahoda? Ja jeste jak jsem extrovert tak potrebuju tu svou komunitu, kamarady, lidi co znam, pohodu. Pritel je Francouz, spis introvert, ma ted novou praci ve Vancouveru, ten kdyby se mu tady prestalo libit problem nema se prestehovat zpet, ale diky nature ho tady drzi min veci, a jelikoz uplne neni nadsenej z nove prace, mozny je vsechno. Plus je mi 48, oba mi financni poradci mi porad delaj grafy kolik musim usetrit na duchod (to prehanim teda, ale grafy mi delaj haha). Klidne bych dozila nekde napul, treba hlavne nekde kde je teplo, dokazu si i predstavit, koupit nejakou nemovitost s kamaradama v nemecku, ne teda komunalni, na to jem moc malo hipik, ale proste barak kde mas treba 4 byty atd. Kamarad rikal, ze treba i Quatemala je bozi, Mexiko bezne tady lidi jsou bud snow birds nebo tam jdou vylozene na penzi. Kdybych se vratila do CZ tak asi do Prahy?
Bracha zije s rodinou v Nemecku, coz sice neni za rohem, ale za 6 hodin je u mamy, to se da. To jediny mi dela hlavu, ze je to daleko proste a to pak budu mit case o rodice strach, hlavne o mamu teda. Obchod porad ma a pracuje a zdravi ji slouzi. Ale napadne te to, vis jak.
Kdyz o tom tak premyslim, klidne bych zila treba v Recku, kdyby to slo. Nemusim se vracet do CZ, kdyz bych mela lidi okolo, da se to vsude. Trva to ale, i tady, ono Kanadani jsou pratelsti, ale i soucasne uz maj svy pratele a mezi sebe te jen tak nepusti, ten muj "oddil" co uz mam kruh pratel mezi 10-15 let se vyvrbil castecne z mistnich a castecne z lidi co se sem taky prestehovali a byli "cerstvi". Anglicani, Nemci, Mexicani, Japonka, Kanadani, Amici, je to smeska.
Jak to mas ty, mate to nejak omezeno na dobu, to Japonsko? Budete se vracet?
0zero7 No jasně, přátelé jsou extrémně důležití a čím jsi starší, tím kompliovanější to může být (ale není to pravidlo, to je jasné). Ty to máš třeba jednodušší o ty děti, že nezvažuješ ještě jejich postoj, nebo místo pobytu...my už se měli z Japonska vracet, ale vyjednali jsme ještě jeden rok, tak aby mohla odmaturovat dcera. Teď ale trochu zvažujeme možnost, že bych tady zůstala sama ještě další tři roky, než odmaturuje mladší, pokud by teda dcera zůstala na japonské univerzitě, tak bych se o to pokusila určitě, jinak je to fakt ve fázi uvažování...každopádně jsme zažádali o permanentní víza, podmínky jakž takž splňujeme, tak se uvidí. Jo a koupili jsme v Japonsku dům. ![]()
Já jsem hodně vázaná na ČR, děti by se vrátit (zatím) chtěly, mám širokou rodinu, všichni se intenzivně stýkáme, už teď cítím, že jsem trochu odtržená, ale zároveň mi to svým způsobem vyhovuje a dokázala bych žít i jinde. No naše ideální a zřejmě i naivní představa je, že bychom část roku strávili v Evropě (rozděleno na ČR a Itálii) a část v Japonsku. :-)
0zero7 me napada jen jediny: Tam chci!!!![]()
0zero7 ty fotky jsou nadherne! Ted uz bych ty treky asi mela problem ujit, teda asi urcite, ale musi to byt parada (az na tu divou zver).
Makara Ani jedno, koupili jsme takovou levnou dřevěnou boudu 6 hodin od nás. ![]()
Garfie to si pamatuju, zes to psala. A jezdite tam? Klidne odpovez v japonskym vlakne.
Garfie rozdělení mezi JP, Itálií a CZ je ideální. A je úžasný že děti můžou jít na JP univerzitu. Máš pak neskutečný možnosti i jinde, v podstatě kdekoliv kde je japonská komunita. Mam kolegy co dělaj executive director mezi jiným i proto že jeden hovoří Punjabi a jedna čínsky. Jsou oba naprosto báječní! A gratulace k domu! To je super! Tady jako moc nehrozí, díky klimatu a "kvalitě žití" vysoko na žebříčku oblastí jsou nemovitosti dost drahý
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my