Postřehy z Kanady

12. června 2026 20:07
Offline Karja
44464 příspěvků moje polička 22. června 2026 21:35

0zero7 Ty jo paráda fotky. Ale projet celou Kanadu, to musí být štreka. V Kanadě jsem měla na rok spolužačku, byla v nějakém horském měste, pořád lyžovala, ale přesně jak jsou tam ty vzdálenosti velký a nikde poblíž velký město, tak to bylo v létě kolo, v zimě lyžování a jinak nikde nic...ale kde to bylo, to už nedám dokupy.

Ty jezera jsou teda nádherný, tam by se mi líbilo;-)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. června 2026 21:52

Karja no ale na rok to byl dobrý program

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 23. června 2026 03:06

viktorka_od splavu není zač vůbec. Zas mě něco napadne. Je to teda na přeskáčku. 
Evaeva niagary jsou dobrý, ale fakt je to turismus 101. Jak Vegas. Jednou stačí. Kvůli těm vodppadum určitě. 
brrr ty jezera jsou fakt hezký. Akorát mi někdo říkal že jsou o dost špinavější než si lidi myslí. Ale možná je to pomluva! Nezkoumala jsem to. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 23. června 2026 03:07

Karja to musela být asi v Bannf, Whistler nebo White Rock. Nic moc jinyho tady není. Leda by byla na druhým konci Kanady úplně. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 23. června 2026 03:09

Šla jsem pro broskve do obchodu. Čas večeře lol

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. června 2026 07:07

0zero7 jo, to věřím 

Offline continuity
42716 příspěvků moje polička 23. června 2026 07:40

0zero7

no ta placka mne od stěhování trochu odradila, ti řeknu. Měla jsem Kanadu za zemi plnou lesů a medvědů.  

Offline Janulik03
20155 příspěvků moje polička 23. června 2026 10:22

Mňa zaujali tie "bezutesne" mestečká. Myslela som, že v Tom je len tá Amerika, a ono aj Kanada. Verím že je to pre hlavne mládež ťažké, nielen tam žiť ale aj sa vymaniť z tej jednotvarnosti.

Osamotený motorest, to fakt ako z hororu.

Píšeš samé zaujímavé veci, som rada že si sa dala k tomuto vyprovokovať

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 23. června 2026 15:06

continuity ono to zas není VŠUDE placka. Jen ty provincie uprostřed. Newfoundland je krasnej. Quebec taky. Montreal mám na seznamu. 
Alberta technicky má taky hory. Spesl pro Tebe, Rocky mountains v dubnu. Ony teda asi hory shora vypadaj všechny stejně? Nevím

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 23. června 2026 15:36

Janulik03

Myslím, že ten stereotyp menšího města fakt částečně platí. Tumbler Ridge, kde v únoru začal střílet ve škole teenager ma 2400 obyvatel a je to v podstatě venkov. Akorát že venkov a vzdálenost jsou tady jiný pojmy, protože ta de auta obyvatelstva je jiná. 
Ty nevelkomestsky komunity maji problém tam dostat lidi, lékaře, služby atd. Vláda na to dává docela peníze. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 23. června 2026 15:40

Jinak celkově v zemi problémy asi podobný. Zdravotnictví. V hodně částech málo bydlení a vysoký ceny. Nemovitosti i potravin. Cena třeba domu se teda hodně odvíjí od toho kde to je. Kdy budete bydlet v provincii kde je mínus 40 v zimě a v létě vedro a strašně moc komárů plus velký riziko požáru, tak to bude o dost levnější :)

mohla bych napsat možná něco o platech a cenách. Ha. 

Offline continuity
42716 příspěvků moje polička 23. června 2026 15:57

0zero7 o cenach se určitě rozepis, nebo spíš moje vnímání Kanady je takova socialnejsi Amerika, ale třeba vůbec nevím jaké jsou tam sociální vrstvy a nerovnosti.

Hory vím, že mají, dělám si z toho trochu srandu, je fakt, že až díky tobě mne napadlo se pořádně podívat na mapu. Ta víš, my geograficti nenabozi, musíš mít s náma trpělivost. tuhle jsme se jednou večer s kamarády snažili dát dohromady státy USA z hlavy. Jako dali jsme jich v šesti lidech nakonec asi 40 a z toho tři neexistující. Zařadit tam i Saskatchewan nám zabránilo až mladší dítě. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 23. června 2026 17:12

continuity To vnimas spravne, v kostce. IMO vetsina Americanu to vnima uplne stejne. Zjusim o to neco napsat dneska. Ono taky hodne zalezi na provincii, Kanada je jen o 2% mensi nez cela Evrope (pravi Google), ale taky ma hodne oblasti co jsou neobyvatelne, nebo lidi nelakaji kvuli tomu, ze je tam zit dost tezke, Yukon, Northwest Territories, treba nebo Nunavut, to uz jsi na v podstate na stejne zemepisne sirce jak Aljaska a Gronsko, to je depka v zime jak blazen. Perlicka, mam to teda z Reddit, sleduju obcas vlakno, kde se lidi ptaji jaky je to zit na ryznych mistech na svete - hodne tech vesnic v severnich oblastech jsou bezalkoholove zony, hodne proto, ze vetsina prace vyzaduje bystrou mysl a ty firmy si to proste nelajznou, ale taky je to na dost mistech osetreny lokalnim zakonem, protoze je tam velka mira deprese. Na Aljasce a myslim i sever Kanady to tak nekde ma, a kdyz te chytnou treba s pivem v zavazadle, tak mazes domu obratem a uz se tam nevratis. Nekdo pral, ze jedna america aerolinka co lita uplne na sever ma vzdycky vetsi zasobu alkoholu na lety zpet na jih, protoze je poptavka. 

No ja myslim, ze spousta lidi tady je v zemepise daleko dal nez ja haha. Ses prvni clovek co vi co je Saskatchewan aniz by bydlel v Kanade

Offline jerry
11143 příspěvků moje polička 23. června 2026 17:17

0zero7 

Piš, o čem chceš a foť, co chceš - všechno je to hrozně zajímavý.

Doteď jsem pracovní den začínala s Garfie a Japonskem, teď ho začínám s Japonskem a Kanadou.

Offline continuity
42716 příspěvků moje polička 23. června 2026 17:42

0zero7 to ne já, to deti. kanadské provincie se tady učí v sedmé třídě - asi důsledek toho slavného "provzdušňování" učiva. Nicméně umělo to dítě, které na písemky mohlo použít atlas, ne to, které se to muselo naučit zpaměti. 

Teď už si to třeba zapamatují i já, hlavně ten název zní lákavě, ale pokud jsou tam prérie, pro mne to nebude. Nicméně mě tohle vlákno opravdu zajímá, teď už jsem na stěhování na jiný kontinent asi stará, ale měla jsem kdysi Kanadu hodně vysoko na seznamu možných zemi. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 23. června 2026 20:16

continuity Saskatchewan hory nema, je to prerie placata siroko daleko, neni to treb ajak Montana, kde jsi na prerii a vidis ty hory v dalce, tak nic pro Tebe :)

Ja se stehovala uz ne nijak extra mlada, 31. Neresila jsem teda vubec, ze by se mohlo stat ze tady zustanu, brala jsem to, ze to nejak dopadne. 

V Sask jsem byla pres noc v hlavnim meste, Regina, docela hezky, na to, ze na preriich, ono to pak vsechno vypada dost podobne, Edmonton taky. Prerijni kanadani jsou taky vic redneck, nez ti pobrezni (pobrezni jsou i cely Ontario, pokud se zamerime na povahu a zivotni styl). Maj radi country vetsinou, jezdi v nakladacich a lovi divou zver, je to trochu klise, ale teda sedi to jak prdel na hrnec. V zari jsem byli s kamoskama v Edmonton, protoze se tam jedna z nich narodila, a pravej country bar je zazitek, hrozne bych se chtela naucit line dancing, oni to tam vsichni umi a je to bozi. A na kazdou pisnicku se tancuje jinak, naprotsto nechapu jak a kde se toto uci, jsou to novy veci z radia (i klasika, ale u tech novych to nechapu vubec, protoze ty variace jsou veliky a teda dost dobry). Dala bych sem video, ale myslim, ze to nejde. Kamoska co tam vyrostla lita lovit kazdej rok, mam v lednici losi klobasy domaci, dobry to je. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 23. června 2026 20:22

Tady je ta minimální mzda

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 23. června 2026 20:31

Vyssi je v tech provincich, kde je vic popularni zit. Dane jsou fedralni a provincni, provincni se lisi, Alberta nema provincni dan na zbozi, tak tam za stejnou vec zaplatite min, i kdyz cena v obchode na cenovce je stejna - to jsem psala uz ze dane se pridavaji az u pokladny, za me DEBILNI naprosto, proste mi rekni kolik to cely stoji a cau. BC ma celkove provincni a fed na zbozi 12%, Ontario 15%, ono pak ze slevy 10% a vlastne to ani nepokryje dan, takze clovek si na to musi trochu zvyknout. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 23. června 2026 21:00

jeste dam fotky z vikendu, byla jsem na pobrezi v jinym sousedstvi a pak v jedne lagune, kde se potkavaji morsky proudy.