Postřehy z Kanady

12. června 2026 20:07
Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 16. června 2026 19:26

viktorka_od splavu přijeď. 
Kokoska ono se dá i na kratší hike na 2-3 hodky nebo na hodku. Ta příroda leze fakt až do postele. 
Minulej týden po cestě z gymu ráno:

Offline Janulik03
20112 příspěvků moje polička 16. června 2026 20:03

0zero7 jeej a mne toto ušlo

Idem čítať

Offline Garfie
28399 příspěvků moje polička 16. června 2026 23:37

0zero7 No ale to je ňuňu kolemjdoucí!

Offline notna
9357 příspěvků moje polička 17. června 2026 12:04

0zero7 Díky za tohle vlákno

Offline Janulik03
20112 příspěvků moje polička 17. června 2026 12:20

Som úplne ohromená ako si sa uchytila v cudzej zemi. Si šikovná a je poznať že sa ti tam páči. Vlastne až na tú vzdialenosť od rodičov, to tam nič nechýba.

Som rada že si sa vrhla na tento "projekt", veľmi nás obohacujes

Keď si spomínala to odlúčenie, neuvažovala tvoja mama niekedy že by sa presťahovala za tebou? 

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 17. června 2026 21:39

Garfie Vcera jsem videla pres ulici dva maly, puntikovany, s mamou

notna NZ, prijimam dotazy!

Janulik03je, dekuji! Blby na zivote v Kanade je pro me jen to, ze se nemuzu sbalit a jit 10 min za mamou na kafe nebo na vino, coz jsem v CZ mohla. Pritel to ma jinak, musim mu pripomenout jednou za 14 dni at rodicum zavola, haha. Ale letime v lete do Londyna a do Recka s mamou, tak se tesim. 

Maminka mluvi vic nemecky a anglicky, taky porad pracuje a zije s pritelem, tak nevim. Napadlo me to, samozrejme. Ale spis to nevidim. Kdyby se neco delo zdravotne, tak to samozrejme resim, co jak, kde. Zatim se snazim travit dovoleny a cas jak to jde. Me by se to libilo, kdyby tady bydlali, jim dvema asi min teda, hlavne kvuli jazykove bariere myslim. 

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 17. června 2026 21:42

Offline brrr
12290 příspěvků moje polička 17. června 2026 21:47

0zero7 Jé, můj/tvůj oblíbený dům.

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 17. června 2026 21:49

Dam nejaky fotky jeste, tohle je dum, kde jsem bydlela 2016 - 2020, skoro pet let domaci bydleli v prizemi a ja v polovine prvniho patra, nade mnou bydlela jeste v podkrovi jedna holka. Dum ma status chranene "pamatky" - je jich tady spousta, hlavne z let tak 1850 - 1920, jsou moc hezky a dost blbe odizolovany a spousta majitelu tlaci sileny penize do renovaci, pokud na to maji. Interier jsem davala kdysi sem si do designu? Vetsina tech starych domu je fakt hezka, hlavne kdyz jsou citlive zrenovovany. 

https://www.yammagazine.com/elegant-heritage-home-made-for-family/

https://www.yammagazine.com/heritage-home-renovation-inspiration/

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 17. června 2026 21:50

brrr Ta zahrada byla bozi, vzadu bananovnik, vpredu nadivoko spousta kytek a krasne to vonelo.

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 17. června 2026 21:55

Ted bydlim v cinzaku tak ze 70 let myslim? Tady se tomu rika jednoloznicovy byt, v CZ by to bylo asi 2+kk, ma to loznici, obyvak, koupelnu, balkon. Kuchyn je otevrena pruchozi do obyvaku, nebo teda kuzu bytu, kde je jidelni stul. Je to typickej pudorys z te doby, nemam pracku a susicku (jsou v dome), ted uz se davaji bezne, ale kdybych mela pronajmuty novejsi byt, tak je to 45m2. Tady mam 70 skoro plus balkon, tak mi to pradlo dole nevadi. Bydlim teda v centru, do prace to mam pesky 17 min cca a bydlim primo v obcanske vyvavenosti, restaurace, obchody, fitko mam blizko, ale jezdim busem do jinyho. Jo a nemam auto! Coz je v Severni Americe "na hlavu" min nez by si clovek myslel, hlavne ve meste velikosti Viktorie, kde je dobra mestska doprava, spousta lidi nema auto. Ani ho nepotrebuju, kdyz se jde nekam dal, nikdy nejedu sama. Auto jse, teda nevlasnila v zivote nidky, v zadne zemi kde jsem bydlela (Spanelsko chvili, Rakousko), ani v Cesku. 

Offline continuity
42612 příspěvků moje polička 17. června 2026 22:35

0zero7 to je hrozně zajímavé vlákno.

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 17. června 2026 22:47

continuity diky, mam ted trochu cs tak se posnazim :)

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 17. června 2026 22:53

Jeste me napada, ze je zajimavy, ze spousta domu a bytu nema klasickou evropskou predsin. Dvermi vkrocite primo do obyvaku. Neni to pravidlo, ja treba predsin mam a spousta starsich staveb i nektere nove, zalezi na tom kdo to projektuje a jak. 

U malych bytu mi to prijde dost pitomy, prijde nekomu navsteva a nema si pomalu ani kde odlozit, kam dat boty atd. 

Offline Karja
44412 příspěvků moje polička 17. června 2026 23:11

0zero7 co navštěva, ale i ty si přece musíš dát někam boty a tak. Tak to je zajímavé no, ještě bych to chápala někde na jihu třeba, kde neřešíš počasí vůbec. Ted naopak pár mých přátel si postavilo i šatny jakože i k předsíni, že mají nějakou takovou hezkou předsínku vstupní, a z toho vedou dveře do šatny, kde visí ty kabátky a boty. Já nevím, jaké prostory chtějí ty lidi uklízet, asi co největší:)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. června 2026 23:36

Karja mně to taky přijde nepraktické, ale měla jsem za to, že v severní Americe je to běžná zvyklost, ty byty a domy bez předsíně. 

Offline Garfie
28399 příspěvků moje polička 17. června 2026 23:55

0zero7 Jé vidíš, s tou souvislostí mě napadlo, zouvá se v Kanadě? :-)

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 18. června 2026 00:20

Karja taky nechápu lidi co si postaví mega dům a pak jsou k tomu uvázaní kvůli starání se. Buď mám na dům i na zaplacení někoho kdo se bude starat nebo si ho koupím/postavil tak ať to dám a můžu dělat i jiný věci. Úklid included. Cokoli větší než dvoupokojak chci aby někdo přišel uklidit. 

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 18. června 2026 00:23

Evaeva bezny to je, záleží taky kde. Třeba v Albertě, kde je minus 40 v zimě občas potřebuješ předsíň, protože bundy, boty atd. Kámoška co bydlí v Jižní Karolíně má dům docela velkej, předsíň v podstatě nemaj. Jen nějakou chodbičku u garáže, když nejdeš hlavním vchodem. 

Offline 0zero7
11663 příspěvků moje polička 18. června 2026 00:27

Garfie docela Jo, ale taky záleží. Většinou na nějaké house party se nezouvá (nemyslím teď večeři u někoho, ale takovou tu filmovou, s bečkou na terase a pivním ping pongem v obýváku, muzika, světla atd). Na té poslední co jsem byla jsme se zouvali a byl to nesmysl ptz tam stejně pak byl všude bordel na zemi. Kdyz hostitel neřekne většinou se lidi zeptají jestli se mají zout. A většinou ti řeknou, ze jo. V Japonsku se myslím zouvá obecně na návštěvě?