Postřehy z Kanady

12. června 2026 20:07
Offline 0zero7
11848 příspěvků moje polička 02. července 2026 22:39

GarfieNehodlam suplovat nejakyho hajzlika, co neumi zaplatit zamestnancum. Asi se snadno rekne, at jde zamestnanec jinam, tady to docela jde, nevim jak jinde, ale ocekavat, ze je v podstate budou ty dyzka zivit je imo na hlavu. Je to BONUS za dobrej servis. Klidne dam dysko 30%, uz se taky stalo, na solidni ucet za veceri, zadny kafe. 

Jo a jak se pise spravne dysko? Mam to asi blbe vsude, ale fakt nevim, je to kolokvial asi?

Offline Garfie
28507 příspěvků moje polička 03. července 2026 05:59

0zero7 Já vůbec nevím a taky to asi pořád píšu blbě.

No já mám dokonce problém i s tou platbou za dobrej servis. Jako obecně jo, znovu říkám, žiju ve světě v jakým žiju a platím. Ale v zásadě si myslím, že to fakt není můj úkol, ale úkol jeho nadřízeného a otázka je, co je to "dobrý servis" za který musím připlatit? Ten člověk prostě jen dělá svou práci nejlíp jak umí, což by mělo být asi normální. Prodavačce v obchodě, kdy si ti půl hodiny věnuje a vybírá s tebou šaty (nebo parfém) tak taky dyško nenecháš a je to skvělý servis. A je taky v soukromé sféře, tento argument asi Italku nakonec nejvíc rozbil. :-) Já navíc jak žiju v Japonsku, což je absolutně beztipová země, tak na to koukám taky jinak. 

(ale to Japonsko se pod náporem turistů z USA taky mění, je to strašný, a ve větším městech začínají dyško taky vyžadovat )

Offline Tabea
8080 příspěvků moje polička 03. července 2026 06:28

0zero7 Garfie pobavila mě k tématu dýška Wikipedie. Hlavně doporučení pro Rusko. 

Offline mitford sister
1710 příspěvků moje polička 03. července 2026 08:16

0zero7

Dýško od diškrece :) logicky by mělo bejt díško, ale to u by se četlo s ď. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. července 2026 08:26

Garfie pokud se mi prodavačka bude takhle věnovat, tak bych jí dýško nechala, pokud bych měla hotovost nebo byla tahle volba na terminálu. Dokonce mi to přijde vlastně logičtější, to je ten servis navíc a ona má normální plat, ne jako v gastru.

Offline Garfie
28507 příspěvků moje polička 03. července 2026 11:12

Evaeva No přesně. Ale já bych asi nenechala, nenapadlo by mě to. Pokud by tam teda na to nebyla ta kolonka u terminálu, ale to v obchodech obvykle nebývá. Prostě jí spíš jen srdečně poděkuji.

Ale i to potěší, pamatuju si, jak jsem za studií pracovala v knize a jeden starý pán (odborník na Margaret Thatcherovou) prý jednou přišel, když jem tam nebyla, ptal se po mě a když mu kolegyně řekla, že nemám službu, tak prý přijde jindy. To mi udělalo radost (věnovala jsem se mu pokaždé). A jednou jsem strávila asi dvacet minut s paní vybíráním knihy pro vnuka a nakonec jsme našly, ale měli jsme ji jen s černobílými ilustracemi i když v prodeji byla i barevná, která se jí zamlouvala víc. Tak jsem ji poslala ke konkurenci, kde jsem věděla, že ji mají. A ona po deseti minutách přišla zpátky, že jsem se jí tak hrozně věnovala a úplně se stydí si koupit knihu jinde a vzala si tu "naši" černobílou. 

No tak třeba by obsluze taky mohla stačit jen pochvala! :-)

Offline continuity
42925 příspěvků moje polička 03. července 2026 11:19

Garfieněkde má třeba obsluha bonusy navázané na prodej..

Offline Garfie
28507 příspěvků moje polička 03. července 2026 11:26

continuity Myslím, že to hodně bývá v těch luxusních prodejnách. Jo, to mi přijde fajn. 

Já když kdysi pracovala v takové intelektuálské kavárně, neměla jsem plat žádný, jen tringelt a nějaká procenta z prodeje, už si nepamatuju kolik. Vydělala jsem si prakticky jen před Vánocema, to bylo plno. Jinak se to se dalo (díky mým kamarádům, co tam chodili), ale třeba leden únor nebo léto (měli jsme jen pidi zahrádku) bylo extrémní, to si kolikrát člověk nevydělal fakt nic, doslova. 

Offline continuity
42925 příspěvků moje polička 03. července 2026 11:43

Garfie to je samozřejmě úplně špatně. A ještě i protizákonné. 

Ačkoliv to sdirani zaměstnanců může být různé, mě třeba na HR řekla, že služebka není dovolená (pročež se asi očekává, že zaměstnanec bude pracovat od rána do noci. Že máš čas si večer alespoň umýt vlasy a nárok na 7 hodin spánku, tak tomu říká wellbeinig.

Toto je teď výjimka, protože Francouzi to mají přeci jenom trochu jinak. Ale s německým šéfem je to za trest. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. července 2026 11:45

Garfie tak to víš, že pochvala taky potěší já jsem na VŠ pracovala v ca a pamatuju si, že si kolegyně stěžovali, že dřív lidi dávali dost, že kolikrát měli dýška ve výši tříhodinového platu. Já tam začala asi tak ve 2010, tj. po krizi a to jsme za ten den měli maximálně dvacku. 

Offline continuity
42925 příspěvků moje polička 03. července 2026 11:51

Jinak tedy dyska dávám, když je dobrý a ochotný servis tak 10% vždy. Někdy když platíme zvlášť a vidím, že moji společníci nedali nebo málo, tak to kolikrát dorovnam.

Nejhorší je, když to platí pán ředitel z firemní karty a je mu líto přihodit stovku z vlastního. To se fakt stydím a něco nechám na stole vždy, pokud mám alespoň nějakou hotovost. 

ale jakmile se to ode mne vyžaduje, mám fakt blok a dám i míň než bych dala normálně. 

Offline Garfie
28507 příspěvků moje polička 03. července 2026 12:02

continuity Tak já nebyla zaměstnanec, jen brigádník, i když trvalý...

Jo, o tom odírání by muž mohl mluvit hodiny, třeba nedostává na služebce diety...na zdůvodnění už si přesně nepamatuju. Pochopitelně japonské státní svátky tráví většinou v Česku, české v Japonsku, to neřeší nikdo. Přesčasy má rovnou ve smlouvě....

Evaeva Ty jo, tak to je možná nějaká pražská specialita, já pochybuju, že někde na maloměstě někdo nechává prodavačkám tringelt. Možná dřív, když se víc platilo v hotovosti....ale karty asi tohle odbouraly úplně. Pamatuju časy, kdy se nechával tringelt u kadeřnice, ale tohle jsem tomu svýmu řekla hned, naúčtujte si kolik chcete, ale žádný hry na tringelt nehraju. Jako jasně, že mu občas zaokrouhluju, i když s kartou vlastně už taky moc ne, on mi už ani v podstatě neříká cenu, nebo mi ji řekne současně s terminálem. :-)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. července 2026 12:12

Garfie teď už se nedává asi nic, resp. Za ten výjimečný servis maximálně, tenkrát pár korun, to se ještě tolik kartou neplatilo a pamatuju si, že koruna dvě se kolikrát nechávaly i v Albertu (tenkrát to byl teda Meinl). Ale před tou krizí v těch obchodech asi měli víc, aspoň ty kolegyně se tak tvářily, hlavně před Vánoci prý.

Offline continuity
42925 příspěvků moje polička 03. července 2026 14:57

Evaevatak umím si představit, že chlap kupujici si na poslední chvíli dárky, s rukama plnyna tasticek, tam klidně stovku nechá, ale já jsem teda nenechala v kramě nikdy nic. Maximálně v samosce na dovolený, když jsem si nevzala nějaké drobné centy. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. července 2026 15:04

continuity  píšu, jak jsem koupila já osobně v "hadrárně" nenechala asi nikdy nic, ale kdyby se mi někdo půl hodiny věnoval, asi to udělám. Ale v těch potravinách to mamka a nejen ona dělávala, že nechala občas tu korunu nebo nějaké desetníky, když ještě byly. Spíš teda proto, že se jí to nechtělo tahat, kvůli službám ne

Offline continuity
42925 příspěvků moje polička 03. července 2026 15:04

Garfie jo to je šílený, a nejhorší na tom je, že ještě na mne kolegové koukají přes prsty, že si jezdím po výletech, protože jinak je u nás cestování hodně omezený. 

Hlavně mne štve, že na těch skuzebkach pracuji klidně 12 hodin denně, počítá se mi to jako osmička a zároveň v kanclu máme pichacky. Takže nejenom neplacené přesčasy, ale zároveň musím od lékařů nosit lístečky, které mi ještě sníží to, co dostanu zaplaceno. 

Hlavně, že když se vyjednavalo o penězích, ultimátní argument byl, že se dělá jen 7.5 hodiny. No jak kdo. Jakože kdyby to bylo 2x za rok, kašlu na to, ale zatím to vypadá minimálně týden jednou za měsíc. 

Offline MP Marge
6854 příspěvků moje polička 03. července 2026 15:08

Garfie Ja tedy porad davam tringelt u kadernice, na to jsem zvykla odjakziva jeste z Cech, tak mi to prijde normalni. Moje mistni kadernice je navic super, ta si to zaslouzi. A pak jeste pedikerka. Ja chodim na "no-chip" pedikuru, takze lak se neda odlakovat, jen odbrousit vrtackou, ale ja jsem hakliva na ten pocit i na ten zvuk, a obcas me to i zaboli, asi mam nejake citlive nehty. Tak ona mi to chudak odstranuje rucne a trva to dlouho, to ji fakt musim vynahradit. 

Ale jako davat dysko za to, ze mi nekdo natoci do kelimku kafe, mne nebavi.

Anebo hlidani psu! To je taky novinka. Ja pouzivam Rover.com, kde se najednou tak pred rokem objevila moznost pri zaverecnem hodnoceni "additional tip for your sitter". Nejradsi bych se na to vykaslala, protoze uz takhle jsou ty sluzby drahe jako prase, ale bojim se, ze kdyz noc nedam, tak mi priste nebude chtit psy vzit

Offline MP Marge
6854 příspěvků moje polička 03. července 2026 15:10
Reakce na 0zero7:

GarfieNehodlam suplovat nejakyho hajzlika, co neumi zaplatit zamestnancum. 

Vidim to stejne. To, ze jsou v nekterych oborech zamestnanci nedostatecne placeni, prece neni moje vina.  

Offline Blanka
příspěvků moje polička 03. července 2026 16:46

Nikdy ma nenapadlo dávať v obchodoch tringelt , a tu s prekvapemím čítam, že to nie je až tak neobvyklé . Ale ja v tomto svoje zvyky  meniť nehodlám , a ani si nepripadám ako nejaký  skrblík -odluď .

Offline 0zero7
11848 příspěvků moje polička 03. července 2026 18:04

Garfie Hele, pravdu dis, jak jsi to napsala je to presny: v zásadě si myslím, že to fakt není můj úkol, ale úkol jeho nadřízeného a otázka je, co je to "dobrý servis" za který musím připlatit? Ten člověk prostě jen dělá svou práci nejlíp jak umí, což by mělo být asi normální. Prodavačce v obchodě, kdy si ti půl hodiny věnuje a vybírá s tebou šaty (nebo parfém) tak taky dyško nenecháš a je to skvělý servis. A je taky v soukromé sféře, tento argument asi Italku nakonec nejvíc rozbil. :-)

S tema obchodama, me se stalo obcas taky, ze nekdo byl naprosto skvelej, naposledy, kdyz mi vypadl telefon z kapsy do more pri nasedani do lode (ehm, blondyna proste ze) a sla jsem si koupit novej, borec mi ho nejen odkoupil, ale nasel mi ten nejvyhodnejsi plan a zadar apojisteni na dva roky, nejaky extra nabijecky atd, byl uzasnej, trvalo to, v mezicase jsem mu sla koupit kafe a nejakej zakusek ci co (jsem se zeptala mezi reci, jestli ji vsechno). Kdyby to byla nejaka pani nekde v obchode tak bych ji donesla kytku nebo tak, spis nez penize.