Postřehy z Kanady

12. června 2026 20:07
Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 25. června 2026 23:21

Dobry to bylo vcera, super atmosfera, naprosta vetsina lidi samo nadsena, Mexicani jsou velci fotbalovi fanousci a hned se rozohni. Jest eme pak v souvislosti napadlo, ze je tu par vybornych mexickych restauraci, minule jse mela arepas v jedne a vratila jsem se pro druhou. 

Offline Torrah
3404 příspěvků moje polička 26. června 2026 18:03

Konečně jsem měla čas dočíst tohle vlákno, je super, díky za náhled do zas úplně jiných končin. Kamarádka má v Kanadě dceru, teda kde přesně nevím, to bych kecala, já jí závidím, že za ní může lítat do Kanady, ona zas závidí mě, že mám vnoučata "na dosah". Ono má všechno něco. A jak jsi psala o těch pláních, to zas říkala jiná kamarádka, že tam byla na návštěvě u své příbuzné, a že to bylo divný, že sice město super, ale když chtěli vyjet do lesa, tak jeli hodinu autem k nějakému lesíku, co nestál ani za řeč. Nějak moc jsem jí to nevěřila, ale ono na tom asi něco bude :D. Taky jsem měla Kanadu za zem plnou hor a lesů, to mám z těch country písníček nebo co. Díky za to, že sem píšeš. 

Offline SunEclipse
3505 příspěvků moje polička 26. června 2026 18:52

0zero7 jee ctvercovy vlny...o tech jsem cetla, to je zajimavy jev

Offline JankaM
3126 příspěvků moje polička 26. června 2026 22:44

Já "znám" Kanadu jen od Leoše Šimánka, ten měl srubu nekde u jezera na severu země, dost mimo od civilizace. Míval krásné přednášky o cestách po světě, nedávno zemřel

Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 27. června 2026 02:39

Torrah jsem moc ráda, že to k něčemu je ty moje elaboráty!
kamarádka má pravdu, ty lesy v těch středo kanadských provinciích skoro nejsou. Zato mají šílené moc komárů, takže pokud máš balkon nebo dům s terasou tak jedině potáhnout sítí. Vůbec mě tohle nenapadlo, kámoška Němka žila 3 roky v Manitoba a Saskatchewan a říkala že naprostej masakr, že se kolikrát na vrcholu léta nedá vůbec vylizt ven. A v zimě kosa, nemá se tam moc kam schovat vítr, tak když fučí tak pořádně. To ale máme i tady na pobřeží. Uletělo mi za ty roky pár koberečku z balkonu ha ha. Bývají varování třeba ze 95km v hodině obcas. 
s deštěm je to horší ve Vancouveru než ve Viktorii. U nás se to přežene, u nich se to zasekne o hory a kolikrát prší i víc než tyden v kuse. 

Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 27. června 2026 02:40

SunEclipse to si musím vyguglit. Dekuji!

Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 27. června 2026 02:54
Reakce na JankaM:

Já "znám" Kanadu jen od Leoše Šimánka, ten měl srubu nekde u jezera na severu země, dost mimo od civilizace. Míval krásné přednášky o cestách po světě, nedávno zemřel

To je teda fakt dobrodruh!! Dám sem a dovolením jeden odkaz na rozhovor. Hustý!!

https://www.leossimanek.cz/docs/tyden.pdf

Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 27. června 2026 03:26

JankaM moc děkuju za připomenutí! zrovna jsem vyčetla že humpback velryba se česky řekne keporkak. To jsem vůbec nevěděla. Mrknu na ty jeho knížky. 

Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 27. června 2026 03:30

A dívala jsem se kde měl ten srub, docela masakr! Hory krásný. Píšou, že je tam populární hlavně říční turistika na raftech. 

Offline 0zero7
11914 příspěvků moje polička 27. června 2026 05:32

Offline Torrah
3404 příspěvků moje polička 27. června 2026 09:06

Ty poslední fotky, ach... 

Offline MP Marge
6894 příspěvků moje polička 27. června 2026 14:37
Offline bublifuk
příspěvků moje polička 27. června 2026 17:46
Reakce na 0zero7:

bublifuk No, ono to zni romanticky jakoby, ale kdyz zvazis tu logistiku,..

0zero7 no to je úhel pohledu!  já na to nahlížím optikou - nikdy nebudu mít svoje doma, cestování moc nehrozí, jsem někde kde vlastně ani být nechci a změna už nehrozí. Tak mi to zní mnohem líp.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 27. června 2026 17:52

Fotky jsou parádní. Hlavně ty vodní, zvlášť teda v dnešním počasí ochladí i z fotky. A ty dálkové treky!

Offline Garfie
28612 příspěvků moje polička 28. června 2026 10:38

0zero7 Haha, s tou přímostí taky pořádně narážím. Teď jsem organizovala jeden velký večírek a mám historek na rozdávání!

Jinak jsem teď od návratu byla už 2x nakoupit, pokaždé v jiném obchodě a musím říct, že ty kontroly na automatické pokladně mi přišly hrozně ponižujicí. :-( To je zatím můj první a jediný kulturní šok, ale jsem tu třetí den. 

A fotky parádní!!!

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 28. června 2026 11:31

Garfie asi se moc usmíváš na svět a vypadáš podezřele! Nebo fakt smůla, nevěřím , že kontrolují každého. 

Tak vítej doma!

Offline Garfie
28612 příspěvků moje polička 28. června 2026 12:25

bublifuk Oni mě nekontrolovali, pokladna mě kontrolovala. Vidíš, to už ti přijde úplně normální...ale v JP není žádná kontrola váhy ani nic takového, kolikrát namarkuju další položku dřív, než tu první hodím do tašky a nic se nestane, ale tady to nejde. 

Offline Lilly_Ku
4573 příspěvků moje polička 28. června 2026 12:27

Garfie u nas to je taky standard, namarkovanou polozku je potreba odlozit. 

(mi to nevadi, u automatickych pokladen ocenuju, ze jsem driv venku :)

Offline Garfie
28612 příspěvků moje polička 28. června 2026 12:36

Lilly_Ku Hele, mně to taky v zásadě nevadí, jen mě to teď fakt tak trklo ve srovnání s tím Japonskem, tam taky markuju tím pádem daleko rychleji. :-) Chápu proč to je, ale trochu mě mrzí, že jinde to není třeba. 

Jo a taky jsem v Tescku hned u té pokladny zmuchlala účtenku do kuličky, ale pak se ukázalo, že ji potřebuju naskenovat před odchodem. Vesničan ve městě prostě!

Offline Sweet Potato
40608 příspěvků moje polička 28. června 2026 12:44

Garfie Ten odchod přes účtenku se tu zavedl poměrně nedávno. Myslím, že v jiných zemích to bylo dřív.