Postřehy z Kanady

12. června 2026 20:07
Offline bublifuk
příspěvků moje polička 28. června 2026 13:40

Garfie jo tak to mě ani nenapadlo! Tak to se ti ještě stane, že váha tu polžku nepozná a budeš čekat na obsluhu :D Ale můžeš projít s někým kdo si zrovna ten východ otevřel.

Offline Tabea
8080 příspěvků moje polička 28. června 2026 14:33
Reakce na Lilly_Ku:

Garfie u nas to je taky standard, namarkovanou polozku je potreba odlozit. 

(mi to nevadi, u automatickych pokladen ocenuju, ze jsem driv venku :)

​kde, kde? Ja to znám jen z Lidlu, kam nechodím. V Aldi (Süd) to není, v Rewe jsem byla na samoobslužný pokladně jen jednou, taky to tam nebylo. Automaticky rada nemám, rozčiluje mě, když aldi nemá otevřenou žádnou, nebo jen jednu pokladnu. Na ni i samoobslužný je fronta 20m. Takze na samoobslužný jdou z donucení lidi, co mají narvaný vozík/neumi to/jsou jak zpomalenej film. Takze ve finále i s frontou je ta normální pokladna rychlejší, protože když zákazník platí kartou, nechá ho pokladní platit a mezitím už markuje dalšího zákazníka. (Na jedné kase jsou dva platební terminály.)

Offline continuity
42925 příspěvků moje polička 28. června 2026 14:40

Chodím jen do samoobsluznych pokladen a teď už se teda dost vyplatí rohlík premium i finančně. 

Offline Lilly_Ku
4524 příspěvků moje polička 28. června 2026 15:04

Tabea Lidl a Kaufland to tu maji, Aldi si nepamatuju (ten nejbliz k nam zrovna komplet zbourali a stavi tam pilot supermarket + wohnhaus) ale mas pravdu, ze to bylo dost pausalni vyjadreni ode me

Offline Lilly_Ku
4524 příspěvků moje polička 28. června 2026 15:06

continuity kdyz mi u tech dovazek bez ohledu na ceny vadi, ze si nemuzu vybrat pekny ovoce a zeleninu, my jsme na to dost haklivi doma. ale je fakt ze mame vice supermarketu do 10 minut pesky a nakupovat pro dva nejsou zas takovy hromady, davam to po ceste z prace. pro vetsi rodinu se to asi vyplati vic.

Offline continuity
42925 příspěvků moje polička 28. června 2026 15:10

Lilly_Ku zrovna rohlík doveze zeleninu v perfektní kvalitě a když ne, obratem bez řečí vrací peníze (ale stalo se mi to snad 2x, že něco nebylo v pořádku. Teď v létě kupuji sezónní zeleninu u stánku, ale i jindy měli zeleninu mnohem lepší než Billa. Maso a ryby má rohlík nejlepší ze všech řetězců. Berou i od lokálních farmářů, což mi přijde skvělé, že tu lokální produkci můžu podpořit. 

Já mám právě v docházkové vzdálenosti jen Billu, která není nic moc, co se týče kvality a je docela drahá. Navíc je to prakticky Babišovo.  Vše ostatní je uz na nějakou MHD nebo auto. 

Offline Tabea
8080 příspěvků moje polička 28. června 2026 15:51
Reakce na Lilly_Ku:

Tabea Lidl a Kaufland to tu maji, Aldi si nepamatuju (ten nejbliz k nam zrovna komplet zbourali a stavi tam pilot supermarket + wohnhaus) ale mas pravdu, ze to bylo dost pausalni vyjadreni ode me

​no já to chtěla vědět, abych se těm obchodům vyhla, protože ten Lidl mi zvedal tlak.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. června 2026 16:16

Lilly_Ku jak píše c. rohlík vozí pěknější ovoce a zeleninu než mají v supermarketu. Výjimečně něco reklamuju, naposledy malý květák, co měl tak půlku predikované hmotnosti (při ceně za kus)

Offline Torrah
3343 příspěvků moje polička 28. června 2026 17:44
Reakce na Garfie:

bublifuk Oni mě nekontrolovali, pokladna mě kontrolovala. Vidíš, to už ti přijde úplně normální...ale v JP není žádná kontrola váhy ani nic takového, kolikrát namarkuju další položku dřív, než tu první hodím do tašky a nic se nestane, ale tady to nejde. 

​Tak ono v Japonsku nenakupují v těch obchodech Češi, že, co si budem.

Offline Lenka22
2631 příspěvků moje polička 28. června 2026 19:24

0zero7 ...ty lesy v těch středo kanadských provinciích skoro nejsou. Zato mají ...

Ty lesy tam nejsou odjakživa nebo je vykáceli...? Přece písničky a příběhy o kanadských dřevorubcích..:-)

Offline Zu
2774 příspěvků moje polička 28. června 2026 22:43
Reakce na 0zero7:

​to je taková nádhera! Jezdíme s drahým na packraftech (nafukovací kajak sbalitelný do batohu) a mám novej sen jsem mu poslala náhodně nalezený odkaz na tyto hory a řeky a ozývá se z kuchyně jen: no, ty kráso, kdo nám pohlídá psa, když musíme do Kanady

Offline 0zero7
11848 příspěvků moje polička 29. června 2026 19:33
Reakce na bublifuk:

0zero7 no to je úhel pohledu!  já na to nahlížím optikou - nikdy nebudu mít svoje doma, cestování moc nehrozí, jsem někde kde vlastně ani být nechci a změna už nehrozí. Tak mi to zní mnohem líp.

​No jasne, to te pak netahne nic. Pro me je doma 2x, jedno v CZ a jedno tady, protoze kamaradi jsou pro me rodina co si sama vyberu. Ono to vlozene zadnej muj sen nebyl, zit jinde, spis se to proste stalo a vyhovuje mi to... trochu slepej k housim asi :)

Offline 0zero7
11848 příspěvků moje polička 29. června 2026 19:35

Garfie Co je kontrola na automaticke pokladne, prosim? POkladna rozumim, ze je kde si sama oskenujes a zaplatis vsechno, ono se to pak jeste nejak kontroluje? Tady maj self checkout vsude a stoji tam teda jeden clovek, kdyby nekdo potreboval pomoct nebo kdyz se to sekne. Myslis tohle? 

Nebo to je ze ti vylozene zkontrolujou jestli jsi namarkovala vsechno? Klidne nekdo jinej at mi odpovi. 

Offline 0zero7
11848 příspěvků moje polička 29. června 2026 19:36

Lilly_Ku AHA! odlozit jakoze po namakrovani na druhou stranu, tam se to nejak vazi ci co. To je myslim tady taky. 

Skenovani uctenky neznam. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. června 2026 19:42

0zero7 někdy tě to "vyzve ke kontrole" a přijde pracovník udělat namátkovou kontrolu, jestli si namarkovala všechno. Ale už si nepamatuju, kdy se mi to stalo naposledy. Skoro bych řekla, že v Albertu to nedělají.

Offline 0zero7
11848 příspěvků moje polička 29. června 2026 19:47

Lenka22 No, na tech preriich ani histoiricky moc ne, kdyz se teda bavime par stovek let zpet. Ptala jsem se kolegy co dela na ministerstvu lesu a je to hlavne kvuli tomu, ze je tam porad scuho a v tom nedostatku vody ty stromy proste neprezijou, takze pokud to neni aspon trochu spadovy udoli co ma reku, tak ani tuk. Bizon zere hlavne travu, tak ti se tam lovili hodne.

Ti drevorubci storpo zili vic na severu, kdyz se podivas na mapu Kanady, tak ty plane jsou zluty, porad zbyva dost lesu. A kdyz jsem u tech lesu, ono to i vysvetluje, proc se stavi hodne ze dreva, je to vyhodny pac mistni material, ale teda pri pozaru to pak cely zhori za 3 minuty, je to masakr. Na vychodni pobrezi na to neni pocasi, tam je vic cihly a kamene nez tady. 

Tady je ta mapa ruznych porostu:

Offline 0zero7
11848 příspěvků moje polička 29. června 2026 19:50

Zu To jsou fotky z netu, vypada to paradne teda. Voda se tady da sjizdet kde vsude. Okolo Whistleru jsou taky dobry white water rafting trasy (rikal kamarad co se tomu venuje). A je tam nejakej nejznamejsi bike park, co o nem porad mele muj bracha

Uz mas hlidani pro psa? Haha. Nafukovaci kajaky jsou super!

Offline 0zero7
11848 příspěvků moje polička 29. června 2026 19:50

Evaeva Dekuji, tak to je husty celkem. Tady jsem to zatim nevidela. 

Offline 0zero7
11848 příspěvků moje polička 29. června 2026 19:58

Vcera me po ceste z Vancouveru napadlo neco (samozrejme zasadni informace) co jsem sem chtela dat a uz nevim, byl to nejaky markantni rozdil, co tady vnimam. Jak si vzpomenu tak napisu.

Kdyz jsem si lamala hlavu, tak dalsi vec spojena s nakupem potravin je, ze prodavaji samo uplne jiny veci a neco co je bezny v Evrope proste nedostanete. Garfie to zna stopro z Japonska. 

Mouka je jinak klasifikovana, coz je pruda teda, na peceni hlavne. Tvaroh driv absolutne nehrozil, ted uz jo, mekkej hlavne, prodavaji to jako syr. Ovoce a zelenina je dostupna dobre, i exoticky veci a vetsinou za ok ceny. Maslo musite koukat aby bylo neosoleny. Kdyz potrebuju kosti na vyvar (ted uz to maji docela hodne, driv problem) tak nejlepsi jsou asijsky supermarkety, tam maj vsechny mozny kosti. 

Offline Lenka22
2631 příspěvků moje polička 29. června 2026 20:05

0zero7 oni ti kanadští dřevorubci v písničkach bude možná taky hodně českej country folklór.