Postřehy z Kanady

12. června 2026 20:07
Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 06:26

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 06:27

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 06:27

Offline Sweet Potato
40135 příspěvků moje polička 24. června 2026 09:21

0zero7 Sasketchewan znám z písničky.

https://www.velkyzpevnik.cz/paberky/saskatchewan

Offline Kokoska
34655 příspěvků moje polička 24. června 2026 10:18

Docitam a kocham se! Dik za zajimave povidani, je to asi trochu jiny zivot nez tady.

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 15:00

Sweet Potato jeee! To neznám (ale v kuchyni jsem si kterej si den zpívala Niagaru, když jsem o ní psala) Nemáš někde zvuk/pisnicku? Nemůžu to najít. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 15:02

Kokoska není vůbec zač. Píšu to tak nějak na přeskáčku, jak si co vzpomenu. 
v čem to připadá nejvíc jiný ten život? To je zajímavý! Zamyslím se nad tím z mé strany. 

Offline Kokoska
34655 příspěvků moje polička 24. června 2026 16:00

0zero7 no asi ze jsi v takovem mezinarodnim prostredi, aspon mi to tak pripada i z toho, co jsi psala driv. Mas daleko rodinu. Musela sis zvykat na jina pravidla, treba ty dane pri nakupech (coz je asi fakt jen otazka zvyku). Tezko vyjmenovat jednotlivosti, zda se mi, ze je to tam tolerantnejsi, volnejsi, chybi takova ta ceska prednasranost - ale je to jen muj dojem. 

Offline Sweet Potato
40135 příspěvků moje polička 24. června 2026 18:29

0zero7 

https://youtu.be/gxpoIi_wEzE?si=0isgRrubticOGMJ7

Ale jistě, řeklo sluchátko. Nevím, jestli je autorská nebo cover nějaké místní lidové.

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 18:47

Kokoska mezinarodni asi jo, neni to tak rasove rozmanite na prvni pohled, ze by treba 20% obyvatel bylo afroamericanu, i kdyz ted vic, nez kdyz jsem prijela. Jizni BC ma celkove velkou asijskou populaci, hodne Indu. Min, ale porad hodne treba Filipincu. 

Kanadani jsou taky mene primi v jednani, at uz osobne nebo pracovne. Jsou opatrni, potrebujou si to "ocichat" aby se presvedcili, ze nehrozi akutni konflikt. Me toto obcas privadi k silenstvi. Neni takovej kazdej ale obecne je to rys, ktery ta kultura urcite ma. Kdyz jsem se prestohovala tak na zacatku si dost lidi myslelo, ze jsem bud neslusna a nebo ze si delam srandu, musela jsem vysvetlit, ze se na neco ptam na rovinu, protoze to usetri vsem zucastnenym cas i usili. Casem jsem to adaptovala, prima jsem porad stejne jen obcas clovek musi byt vetsi diplomat. 

Prednasrani nejsou, to je vec za kterou jsem fakt vdecna. Jak uz jsem tady dlouho, tak ten rozdil je velkej, kdyz prijedu do Ceska, moc bych si prala teda aby to tak nebylo. Poznam to nejvic treba na takovych blbostech, ze jdes rano do obchodu nebo na kafe nekam a lidi jsou uz proste nasrani, jdou asi do prace a jeste se jim nic silenyho stat nemohlo (jasne ze mohlo den predtim a nebo proste tezky obdobi atd, ale skoro vsichni a skoor porad???) Pak kdyz se na nekoho usmejes tak na tebe koukaj jak kdyby sis nevzala medikaci haha. 

Nekdo se me ptal, jestli tady existuje takovy to americky "how are you?" "Im great, how are you?". Existuje, ale ne do takove miry, lidi spis odpovi ze dobre, kdyz se o tom nechteji bavit, ale je tady hodne evropanu a ti ti napali naprosto otevrene jak se maji. Uz se mi stalo, ze jsem pak nekomu rekla, no kdyz to nechces vedet, tak se neptej

Vetsina lidi se k sobe chova slusne. Ve Viktorii kdyz vylizas z autobusu tak podekujes ridici, omladina to teda moc nedela uz, ale jinak vsichni jo. Va Vancouveru to nedelaj. Taky se na sebe lidi usmejou na ulici tak v 80% pripadu, hlavne kdyz jsi nekde ve sve ctvrti a potkavas lidi se psama nebo co jsou na nakup nebo kafe atd. Pozdravi se dobre rano nebo hi. Jsem psala uz ze me to sokovalo prvnich 14 dni. Je to prijemny a poznas ze vetsinou uprimny, tim kontaktem nemas co ztratit, ze jo, proc by se kdo namahal. 

Kazdy sousedstvi (nebo ctvrt) ma svuj hub, kde jsou obchody, restaurace, hospoda, kavarny, obchod pro psy, liquor store vetsinou. Nektery vypadaji vic americky akovy to plaza namesti, kde je vsechno zaraz dokola, nektery jsou hezci a jen tak v ulicich. Zkusim najit fotku. Bydlim ve ctvrti co se jmenuje Fairfield a je na hranici s downtown, takze jsem v podstate v centru, ale je to poklidny a hodne zeleny. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 18:48

Sweet Potato To je super, dekuju! Poslu kamosce co ma rada country, bude koukat! 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 18:54

Prvni je Fairflield plaza, tam toho neni moc videt, druhe jina ctvrt ve Vic, proste takovy horsi nebo lepsi verze podobne staveny, jednopatrovy vetsinou, mas tam ruzny sluzby a obchody, restaurace. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 19:00

Tady je par fotek z centralni casti ctvrti, kdyz to neni ten parkac umele vytvorenej. Snihe byl 2020, to bylo asi kdy nejvic, presne nevim. Fotka ze zahradky s kridlama je z brezna, v pohode se da, byva teplo, zalezi jak kterej rok, loni jsme chodili na plaz od zacatku dubna, letos byla kosa. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 19:01

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 19:05

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 19:05

Je tam výborná pizzerka italská, naposled nějací kluci jammovali přes ulici, dobrý to bylo

Offline Kokoska
34655 příspěvků moje polička 24. června 2026 19:35

Dik za odpoved i za fotky. Je to vsechno moc zajimave.

Online continuity
42716 příspěvků moje polička 24. června 2026 20:05

0zero7nemůže být tohle 

Kanadani jsou taky mene primi v jednani, at uz osobne nebo pracovne. Jsou opatrni, potrebujou si to "ocichat" aby se presvedcili, ze nehrozi akutni konflikt.

Napadá mě jestli toto nemůže být dědictví po Francouzích? protože to to mají dost výrazně taky. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 24. června 2026 22:00

Kokoska Neni vubec zac, tesi me me, ze je to zajimavy!

continuity Hmm, to nevim. Ale pritel je Francouz a vubec to tak nema, naopak, je docela dost primy. Ve Francii jsem ale nikdy nezila, u Kanadanu si toho fakt vsimnes, te opatrnosti a obcas je to na par facek. 

Offline 0zero7
11736 příspěvků moje polička 25. června 2026 04:33

Mexiko nám dává na prdel. Nepotkala jsem teda dalšího Čecha takže děsná přesilovka tady, samej Mexičan. Zábava ale dobrá!