Hm, pokiaľ viem, tak u nás to funguje tak, že keď odborný lekár dá do správy, že pacient daný liek potrebuje, tak sa správa založí u všeobecného a potom ho už (nejaký obmedzený čas, neviem či rok, alebo koľko), môže predpisovať danému pacientovi aj všeobecný. Nebude tam nejaký háčik?
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
To je ale zase trochu jiná situace. My jsme mluvili o tom, že treba pacient bere něco na srdce,co může předepisovat jen internista. Pacient je u mě pro brýle a požádá mě o lék na srdce, že mu už dochází a k internistovi se dostane třeba až za týden. Já jako očař to nemůžu napsat tak, aby mu to hradila pojišťovna jako vždy z důvodu toho omezeni. Proto mu řeknu, že mu to napíši, ale bude tam hradí pacient a ten recept se vůbec k pojišťovně nedostane. Ale já mu to ve skutečnosti neřeknu a nenapíšu, protože psát léky na srdce si netroufam. Ano, mám zkoušku z farmakologie a interny, ale po víc,jak 20 letech to už prostě neznam do detailů .
Pokud ale - a to je to,co zminujes ty- mu ten lék na srdce napíšu,i když je tam omezení na internistu a nenapíšu tam hradí pacient, tak on v lékárně dostane ten lék s úhradou od pojišťovny jako vždy. Recept skončí v pojišťovně a jim to tam v počítači vyjede, že očař napsal něco ,co nesmí a potom by to dali k úhradě mně.
Takže pokud po mně ten pacient ten lék na srdce chce a nechce si ho uhradit sám, tak se na tu internu musí obtěžovat.
Ltak já myslím, že si rozumíme..takhle jsem to myslela..
Hm, pokiaľ viem, tak u nás to funguje tak, že keď odborný lekár dá do správy, že pacient daný liek potrebuje, tak sa správa založí u všeobecného a potom ho už (nejaký obmedzený čas, neviem či rok, alebo koľko), môže predpisovať danému pacientovi aj všeobecný. Nebude tam nejaký háčik?
To je u nás také, některé léky lze delegovat tímto způsobem na praktického lékaře, ale z praxe vím, že ti to odmítají, protože jim to jde do limitů, které pak překračují a mají za to penále. Takže nechtějí napsat nic.
no a já to myslela přesně stejně tak. a sorry ale vážně jsem to myslím napsala úplně v prvním postu, že preskripční omezení se týká úhrady pojišťovnou. když použiju příklad co psala zarinya (i když netušim jak to mají řekové), tak vesnický pl se může bránit napsat větší balení antivirotik, že by mu mohla pojišťovna dělat problémy, ale v klidu je může napsat na plnou úhradu pacienta, kterej prostě nemá čas/možnost/sílu dojet si do města do špitálu... mě takhle kožařka ukecávala, že nemůže víc jak krabičku herpesinu (trpím čas od času na strašlivý opary na hubě s horečkou atd) leda že by mě poslala do špitálu a tam můžou, protože je to strašně drahý. jsem si tu krabku vyzvedla a pak se k ní zpátky vrátila ať mi připíše ještě zetři na hradí pacoš, páč stála myslím 140 kaček:-O
To je u nás také, některé léky lze delegovat tímto způsobem na praktického lékaře, ale z praxe vím, že ti to odmítají, protože jim to jde do limitů, které pak překračují a mají za to penále. Takže nechtějí napsat nic.
Ou. Aha.
Je tu prosím okuliarove vlákno?
ha ha jak to maji rekove bude asi sila!![]()
Tam bezne dostanu antibiotika v lekarne,pak se doda recept napsany treba na sousedku.Ty antivirotika taky napsal na manzela.To je jiny svet,psala sem jen jako vsuvku na "pobaveni".
Ale nas recky doktor v nemecku si nic takoveho nelajzne.:-)
Ďakujem.
Pýtam sa tam na upravu skiel pohlcujúcu modré svetlo. Ak by mal niekto niečo k téme budem rada ak mi odpovie .
Jsem několik měsíců po operaci, řez o délce cca 30 cm. Široké okolí řezu je pořád necitlivé, a přitom trošku jako mravenčí. A celá plocha každý den mírně natéká.
Zlepší se to , je ještě nějaká šance, že si příroda nějak poradí? Můžu pro to něco udělat já? Může pro mě něco udělat nějaký doktor?
Je to opravdu nepříjemné, je to vidět a vůbec mě to štve, natož na doživotí ![]()
Je to velkej řez, určitě doslo k narušení periferních větviček nervů a i cévní a lymfatická stráka věci může být narušená, tak záleží na druhu operace (ne, nechci abyste psala, co to bylo, jen že to hraje roli). Na otoky by mohla pomoct lehká masáž okolí jizvy, třeba i něčím mastným (to podpoří i hojení). Co se týče nervů, to chce čas. Ta periferie se může trošku zregenerovat, záleží na rozsahu poškození, ale děsně to trvá. Já mám jizvu menší a nejdřív jsem necítila vůbec doek, jen takový divný pocit a teď už aspoň cítím dotek (jsou to dva roky)
Lehce jsem mazala, žádné masírování, je to na dotek hrozně nepříjemné, jako když si poškrábete hodně přesezenou nohu :-). Jizva je dobrá, nebolestivá, citlivá, světlá. Ale to okolí....a "okolí" znamená cca 40cm2 ...
Chápala jsem, že nápravu nemůžu čekat v týdnech, ale tedy ani v řádu měsíců? Uf...
No, vono se to takhle na dálku těžko určuje, nchci sklouzávat k dg po netu, ale obecně to trvá. Určitě by to měl vědět operater ale, nebo praktik, na ty otoky se dá i něco napsat. Nenechávejte si to pro sebe. Ale ta jemná masáž jizvy mastným (doporučuje se i na hojení) může pomoc (pokud tam není zánět) no a na tu citlivost vitamin b a čas..jak říkám, na kontrole u operatera to řešit.
Je to několik měsíců stará záležitost, rána zvenčí i zevnitř už je pěkně vyhojená, takže žádná kontrola u operatéra se už konat nebude.
Ale dobře, má cenu s tím dojít k obvodnímu, děkuji.
matka si obkládala rány po operaci myslím konopným nálevem, hojí to fakt dobře, já si to dávám na všechno. můžu se jí zkusit zeptat. já jsem na operaci nikdy nebyla, nejhorší byl hodně spálený prst, a ten cítím jinak a nepříjemně ještě teď, asi snad už 3-4 měsíce po úplném zahojení rány. dva měsíce po spálení jsem ho necítila vůbec. nevím, co vám dělali, myslím, že i na tom záleží, ale myslím, že se to minimálně aspoň zlepší časem - ještě to prostě je poměrně čerstvé na tak velkou ránu.
Já bych zašla..
https://m.lekarna.cz/contractubex-1x20gm-gel/jen k te masazi-nemela by byt trenim, ale spis tlakem, jakoby postupne kousek po kousku jemne stlacovat. mast
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí