continuity No mne to slovo prijde vylozene hnusny, delam, ze ho nevidim. Ale dik za objasneni.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Nechci tu delat flame, ale nedavno jsem cetla knizku o Ku klux klanu a termin sambo v ni uzivaji = plantazovy otrok nebo proste cernoch. Tak jsem mirne zmatena no.
Jos tak že v nejake reči je nejsprostejsi nadávka normalni slovo v jazyce jiném je celkem běžné. Z toho bych nic nevyvozovala.
Luna to slovo je strašné ![]()
eM viktorka_od splavu Vďaka za tipy, u oboch firiem by som si asi vybrala, len teraz neviem kde vezmem tých 60k na pohovku ![]()
To je ale zaujímavé, že zrovna v hyperkorektnom Švédsku používajú termín, ktorý evokuje rasizmus a otrokárstvo.
(aj keď samozrejme v inom kontexte)
Wanda von Dunajew Tak tuším to tu zmiňovala barbucha jako zkratku z nějakého dlouhého víceslovného švédského termínu.
Isca pokiaľ viem, tak "samboende" je švédsky doslova "spolubývajúci"... dáva to zmysel. Ja som o tom rasistickom význame práveže doteraz netušila, ale je to prvé čo Google vypľuje na dotaz sambo... tak ma to akurát zarazilo ![]()
Wanda von Dunajew Mě jako první vyplivla ruský bojový sport :-)
Isca to je fakt, ten je tam tiež. A ešte je to vraj aj hora v Peru ![]()
Čistému vše čisté, milé dámy.
http://www.hhogman.se/cohabitation.htm
Ale tak nikdy není pozdě, vyčíst Švédům rasismus a začít veřejně protestovat ![]()
barbucha Díky za odkaz :-)
Na samba jsem si tady rychle zvykla. Význam otrok jsem jsem si vybavila až teď, když to napsala Jos . Ale tak v podstatě to ten otrok v některým vztahu být může :-D
Spíš mě překvapilo, jak měl jeden názor Mutzi sílu ovlivnit a změnit vyjadřování těch, které léta používali jiný výraz. Teď nevím, jestli se nelíbil přítel/druh nebo co to bylo. To bylo zajímavý sledovat to.
notna presne, ani by me nehlo:))
notna aniž bych hájila samba (ten je mi dost ukradenej), tak výraz "přítel" se v češtině pro partnera se kterým žiju a mám děti nikdy v minulosti nepoužíval. terminus technicus byl ten "druh" i když to není moc hezký a v běžném hovoru si nevybavuju že by to někdo praktikoval. normální a neutrální mi přijde partner/ka. přítel/přítelkyně je někdo s kým chodím a pak se uvidí![]()
viktorka_od splavu Tak v minulosti taky nebylo zas až tak častý mít dítě mimo svazek manželský. Se to holt tak vyvinulo.
Nechci vyvolat zase flame, jak říkat! ![]()
notna uplně častý to nebylo, ale případy jsem znala, známý si před třiceti lety bral partnerku až když spolu měli 4 (!!:-)) děti
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.