Karja MaeGandal Haha, díky kopírce přestala v Praze mluvit slovensky moje slovenská švagrová! Když prohlásila, že potřebuje tlačiť, složila se smíchy celá kancelář.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Potrefenáhusa vynasnazim sa prist s nieicm novym zas
alebo kozem primiesat vychodniarske narecie, tomu nerozumie ani vacsina Slovenska
.
Karja neviem, či už som tu hovorila môj zážitok z pražského mcdonalda, dievčina za kasou mi po slovensky vôbec nerozumela, a ja som bola z toho tak mimo, že namiesto toho, aby som jej povedala čo chcem v češtine, spustila som na ňu po anglicky :-)
V okolních lékárnách (včetně naší nemocniční) je hodně lékárnic ze Slovenska, a těm taky spousta lidí nerozumí, kupodivu i starších (asi že už taky hůř slyšej). Pokaždý jsem svědkem nějakých dohadů... celkem nechápu, proč ty holky - zjevně už několik let tady a hodlají tu i zůstat - zarytě trvají na slovenštině (když s tím klienti mají očividně problém) ![]()
Slovenstine v beznem hovoru rozumim, ale kdyz nam v prvaku na vysoke prisel prednaset odborny predmet slovak, sedeli jsme tam dost nestastni, ze nemame tuseni, o cem to tam proboha vyklada
a trochu mimo, doufam, ze nekoho neurazim, ale v nasem oboru temer vzdy plati, ze nejvetsi arogantni debilove jsou vzdycky slovaci, shoduji se na tom vsichni moji kolegove i kamaradi z oboru, kazdy minimalne s jednim uz mel tu cest, nemaj zrovna dobrou povest, slovenky jsou ale fajn, na zeny se to nejak nevztahuje
No celkom som sa tu podivila kolki nerozumia slovakom. Vzdy ma to zarazi opacne to tak nie je. A teda ze vzdy ked je niekto v obore blb je to slovak ma trosku nadvihlo. Je to take ehm zvlastne takto triedit .
No asi sa ma to aj dotklo .
U nas pracuje v okoli vela cesky hovoriacich a dlhodobo tu zijucich ludi, tiez sanesnazia hovorit slovensky a nikomu to evidentne nevadi. Proste rozumieme.
Tu sa tato tema opakuje a vzdy ma to zamrzi.
Janulik03
ešteže my si rozumieme a stále je veľa ľudí v/z CZ, ktorí tiež. Pri tých ostatných, tých tvrdiacich, že práve Slováci sú blbi... No comment
Janulik03 my třeba teď máme v praci na dlouhodobý brigádě slovenku a je úplně boží, nejde to vztáhnout na všechny
ale teda vim, co tím Zuzuli mysli, ono je to imho daný tím, ze ti, co protlačí do Prahy, maj dost často větší ambice a poměrně ostrý lokty (a já mám tuhle zkušenost i s některýma moravakama - většinou se proste víc snazej, doufám, ze v tom není moc arogance prazaka)
Karja MaeGandal Haha, díky kopírce přestala v Praze mluvit slovensky moje slovenská švagrová! Když prohlásila, že potřebuje tlačiť, složila se smíchy celá kancelář.
Boží ![]()
V okolních lékárnách (včetně naší nemocniční) je hodně lékárnic ze Slovenska, a těm taky spousta lidí nerozumí, kupodivu i starších (asi že už taky hůř slyšej). Pokaždý jsem svědkem nějakých dohadů... celkem nechápu, proč ty holky - zjevně už několik let tady a hodlají tu i zůstat - zarytě trvají na slovenštině (když s tím klienti mají očividně problém)
já se nedivim, mne by asi přišlo normální mluvit na Slovensku česky, vime, jak ta českoslovenština muže taky dopadnout....![]()
...jo, tak tu antibiotickou mast. A bude to dobré.
Ale slivka, ta se hodí vždycky a na víc věcí![]()
Potrefenáhusa ja mozno aj chapem ako je to asi myslene ale citat to takto nie je prijemne. Aroganciu a ostre lakte tiez nemam rada Pokial je moznost uz sa s takym nestretnem pracovne je horsie.
To je ako rusi nemaju vkus, taliani su hlucni, americania hlupi a cigani vsetci lenivi. A pritom hrozna blbost
Dost pochybuju, že by na Slovensku prošla prodavačka (apod.) s češtinou, právě kvůli tomu jazykovýmu zákonu. Českoslovenština je na prd, ale co mají proti češtině? Když tady žijou... a lidi jim fakt nerozuměj (prostě zapomněli
). Naposled chudák babka se ptala snad třikrát, a ta lékárnice přidala akorát na intenzitě hlasu, takže na ni ječela přes to plexisklo jak na lesy, ale stále zarytě slovensky... což moc nepomohlo ![]()
Ja mam v praci velkou cast kolegu ze Slovenska, cetsina mluvi cesky tak, ze jsem byla hodne prekvapena, ze nejsou odsud. Moje nej kamoska je z vychodu a mluvi slovensky a to jako kulomet, ale uz jsem si zvykla a rozumim ji
. Jinak treba taky pozoruju, ze Slovaci (muzi) jsou hodne ambiciozni, teda na chirurgii to plati stoprocentne. Ale vetsina chirurgu se v praci chova jako arogantni paka (hlavne starsi generace) nezavisle na narodnosti, pardon jestli nekoho nastvu, ale vnimam to tak.
Potrefenáhusa Jos no ja vypozorovala, ze nejvetsi problem maji se Slovaky lidi, kteri s nimi studovali. Meli na vysokych skolach plno vyhod (nevim, jak je tomu ted), k tomu se pridalo treba trochu arogantni chovani a ty ambice v kombinaci s ostrymi lokty a bylo dokonano. Nejvic to vnimam prave u pravniku a doktoru.
barbucha no pochybovat mozes ale su tu aj predavacky a hovoria cesky. Zakon sa tyka verejnopravnych subjektov.
barbucha okrem svojej matematikarky na SŠ ktorá bola Češka a snažila sa hovoriť po slovensky, nepoznám jediného Čecha na Slovensku hovoriaceho po slovensky.
barbucha to sme dve, tiež mi slovenská verzia Andel Pane trhala uši.
Oukej, pokud s tím zákazníci nemají problém a všichni si navzájem rozumějí. Já jen, že fakt často zažívám spíš opak... tak se divím, že při dlouhodobým pobytu je tak náročný se naučit blízce příbuznej jazyk ![]()
Moje teta například - vzala si Slováka (ještě dávno za Československa), odstěhovala se do jeho města, kde mluvila plynně slovensky. Svoje rodiště měla kousek přes hranice, a jakmile je přejeli, přešla do češtiny... a zase naopak
Ale byla to taky učitelka, na slovenské škole strávila prakticky celý profesní život. Nikdo by nepoznal, že není rodilá mluvčí, ne že se jen snažila...
Ještě že po ní strýc nechtěl, aby se naučila i maďarsky (sám měl maďarský příjmení i vzhled včetně obřího černýho kníru
) - to už bychom, na rozdíl od slovenštiny, asi nedali! ![]()
barbucha to sme dve, tiež mi slovenská verzia Andel Pane trhala uši.
Já bych přišla o uši, i kdyby to bylo naopak... naštěstí jsem snad ještě nezažila slovenskej film apod., dabovanej do češtiny
Jak má člověk zažitý ty herce a jejich hlasy...
Vlastně kromě Dočolomanskýho, že jo. Ale tam - v českým filmu - by jedna, jinak mluvící postava, dost rušila asi.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje