Renusatko 711990 Darovací daň už není, používá se daň z příjmu, nicméně dary od rodinných příslušníků jsou od daně osvobozeny.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Aleanor takze kdyz mi nekdo z rodiny daruje penze, nedanim to?
Renusatko dary v blizke rodine se nedani, naopak kdybyste to prevedli a pak prodali, tak platis dan z prijmu. smlouva je asi dobra pokud to chces mit jisty jako sve vlastni penize, viz nedavna diskuse o dedictvi v sjm:P vlastne, u vetsi castky asi smlouvu mit musis abys prokazala puvod penez.
viktorka_od splavu No tohle nebude dědictví. U nás i tak dostanu v rodině úplně nejméně, takže nikdo nic nenamítá (ještě aby)
Mimoto jsem zjistila, že nemám polovinu, ale 3/4. Takže půjde o dost malou částku, kterou mi taťka nechá. Nakonec a jestli to vůbec prodáme.
Renusatko no nebude, ale ty penize pak nebo co za ne koupis -jednou dedictvi budou-teda pokud je neprozenes rozprasovacem;-))
711990 Jo, dokonce myslím, že se to osvobození vztahuje i na vzdálenější příbuzné (tety, strýce..). Dary od ostatních se nedaní, pokud je to pod 15 000,- za rok.
Renusatko viktorka_od splavu Teď si nejsem úplně jistá, ale myslím, že u těch nemovitostí, které člověk vlastní dostatečně dlouho (5let?), se ta daň neplatí.
Jj, 5 let nutno vlastnit.
nemáte prosím někdo zkušenost s oblečením značky MOE? Je kvalita přijatelná ? šaty
Jedná se o volnočasové oblečení, ale aby to nebyl úplný hadr.
Děkuji
Aleanor no prave
viktorka_od splavu Jo takhle, že z té původně otcovy části by se to pak platilo.
Aleanor jj myslim
Aleanor diky:)
Renusatko Koukala jsem se jen tak narychlo, protože to nedělám běžně, ale:
- dar příbuzným v řadě přímé (tvůj otec) nebo vedlejší (manželův tchán) je od daně z příjmu osvobozen (daň darovací neexistuje od r. 2014, zdanění příjmu získaného darováním nadále upravuje daň z příjmu), ať je to dar peněžní nebo věcný
- prodej nemovité věci nabyté před 1.1.2021 je osvobozen po pěti letech od nabytí, nabyté po 1.1.2021 je osvobozen po 10 letech od nabytí (pokud tam nebydlíš, pak jsou to dva roky, plus nějaké podmínky, kdy je osvobozeno úplně- využití zisku na svoje bytové potřeby)
Z toho mi vychází, pokud by táta na Vás převedl svůj podíl před prodejem až teď, měli byste při prodeji zaplatit daň z příjmu z prodeje tohoto podílu (nebudete podíl vlastnit déle jak deset let). Pokud prodáte jako spoluvlastníci (a všichni vlastníte déle jak pět let), nemusíte platit nic, a následné darování finanční částky je osvobozeno.
Jen pro jistotu - z toho, co píšeš, nepředpokládám, že by tržní hodnota (nebo hodnota dle znaleckého posudku) jednotlivých podílů na osobu byla více než pět milionů, ale pokud ano, je podle zákona povinnost nahlásit takový (byť od daně osvobozený) příjem na FÚ v termínu podání DPFO.
Isca Vida, takže se to měnilo. A platí pořád to, že do těch deseti let se počítá doba, kdy to vlastnil otec/matka/manžel když se jedná o dědictví?
Aleanor Jo, to zůstalo stejné, dědictví od příbuzných v řadě přímé.
Edit: nejsem si jistá, jak ji to v případě zdědění po 1.1.2021(nemovitost nabyta zůstavitelem před 1.1.2021), myslím, že tam zůstává těch pět let. - ne , tak už je to taky 10 let
Isca takovou chalupu bych chtěla
, ale nemám, takže to bude mnohem méně a děkuji moc. Já se v tom nevyznám a taťka začal plašit a řešit lepší variantu.
Renusatko Nikdy nevíš, co kdo pokládá za prostou skromnou chatku
poučena romány, kdy se zchudlá šlechtická rodina byla nucena přemístit do domku o pouhých dvanácti pokojích...
Isca Stát ten dům v Brně, tak tu hodnotu bude mít možná i vyšší. Stoji ale v prdelákově.![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.