"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline barbucha blogger
35903 příspěvků moje polička 11. června 2021 10:02
Reakce na Mrakoplas:

barbucha umelo vytvorené doplnky stravy nemluvneti sú čo? 

​Tak třeba ten B12, kterej při normální stravě čerpáš z živočišných produktů, a jehož nedostatek vede například k anémii, neurologickým problémům až po duševní poruchy. Pokud chceš aby ti dítko prospívalo, musíš ho dodat v umělý formě, v rostlinný stravě ho nenajdeš.

Offline barbucha blogger
35903 příspěvků moje polička 11. června 2021 10:10
Reakce na MP Meri:

​Tohle vůbec nechápu. Jakoze by civilizace pomrela na vegetariánství? To asi těžko. Už dávno je dokázány, ze při troše snahy je vege strava naprosto vyživove dostatečná (až na vitamin B12). Btw můj bratr (5 let) je vege od narození, samozřejmě nevím, co se mu deje v těle, ale vyvíjí se v pohodě a na žádný nemoci netrpí.

​Rozhodně by ta civilizace vypadala jinak, pokud by se vůbec o nějaký civilizaci dalo mluvit. Ten vývoj je samozřejmě dlouhodobej - pokud je tvůj bratr od narození jen na rostlinný stravě a prospívá, ještě to nic neznamená, chce to generace a generace... že ale přechod na všežravost, to jest i konzumaci masa a jinejch živočišnejch produktů významně přispěl k rozvoji mozku, je dávno dokázaný.

To znamená, že bez tý všežravosti by člověk nejen nebyl v dostatečný fyzický kondici (a tím se stal pro jiný predátory snadnou kořistí, takže by možná jako druh nepřežil), ale ani by případně nevymyslel (nedostatečně vyvinutým mozkem) nástroje k lovu a tak dále... prostě by se motal, pokud by přežil, někde mezi ostatní býložravou zvěří Je to zkratka, samozřejmě

Offline Aranel
6623 příspěvků moje polička 11. června 2021 10:13

Jos Ale tak my jsme čistě západní civilizace, která si může jít něco koupit do Country Life. To mi přijde trochu nefér - já si taky dám oběd, i když někdo v Indii nebo Severní Koreji si ho dát nemůže.

Offline viktorka_od splavu
49366 příspěvků moje polička 11. června 2021 10:24

Aranel no jasne - ale nebudes to asi prezentovat jako reseni pro celou planetu, jak tu nekdo tvrdil-vsichni prejdou na rostlinnou stravu a maticka gaia bude zachranena;-)

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 11. června 2021 11:02

Já reagovala na poznámky, ze dítě bez masa nejde pomalu dovést k dospělosti. O civilizaci jako takové se vůbec nebavím, mne je kupodivu jasne, ze to není jednoduché. Nicméně ta téměř polovina vegetarianskejch obyvatel Indie a hromady a vrcholových sportovců a další lidí mi úplně nezapadá do představy polodementni zombie civilizace, která by nastala při přechodu na rostlinnou stravu. Ze mělo maso důležitou roli ve vývoji homo sapiens sapiens tu nikdo nezpochybňuje, ale podle mě už jsme teď jako druh trochu dal a můžeme si taky dovolit jiný věci. 

Já jsem ten poslední, kdo by pozadoval prechod všech na vegetariánství, na to mám moc rada kromě lilkovyho i klasickej tatarak. Podle mě je samozřejmě nejlepší cesta, kterou jsem se sama vydala a to je střídmost, jak v konzumaci masa, tak nelokalnich potravin.

Offline Jos
příspěvků moje polička 11. června 2021 11:02

Aranel Ano, myslila jsem to jakoviktorka_od splavu . Ta myslenka samotna se mi i libi, ale proste se nemyslim, ze to je realne reseni. Proste je to pro me ciste akademicka debata, asi jako svetovy mir. Proste si neumim predstavit, ze vegetarianem by byl i clovek, jez o tom neni sam vnitrne presvedcen. Navic teda kravy, slepice nebo kozy by byly potreba dal na mleko. No a cim zivit domaci mazlicky? Vybit je taky? Same recnicke otazky, to neni nic proti nikomu a nicemu a vegetarianx fakt obdivuju! At uz maji duvod jakykoli. 

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 11. června 2021 11:10

Aranel no jasne - ale nebudes to asi prezentovat jako reseni pro celou planetu, jak tu nekdo tvrdil-vsichni prejdou na rostlinnou stravu a maticka gaia bude zachranena;-)

​ja si ale nevsimla, ze by tu nekdo prosazoval vegetarianstvi pro vsechny.

Offline Jos
příspěvků moje polička 11. června 2021 11:15

Lilly_Ku Nekdo to tu psal jako reseni pro celou planetu (uz to nechci dohledavat). Ale mas pravdu, ze obcas vybereme myslenku a zeneme ji az ad absurdum. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 11. června 2021 11:15

continuity Skvěle napsáno. Jsem ráda, že nejsem odsouzena k budoucí výživě na sóje a vojtěšce .

Offline continuity
43177 příspěvků moje polička 11. června 2021 11:17

Lilly_Ku ona uz totiž Evaeva ten příspěvek upravila, zůstalo to jenom v citací od barbucha.

Takto to bylo:

Každopádně kdyby se vůbec nejedlo maso, jsme na planetě schopni vyprodukovat dostatek jídla pro všechny obyvatele a ještě by zbylo. 

Mě je to celkem jedno, ale toto je značná myšlenková zkratka. 

Beru to tak jak to je, jako čistě akademickou diskuzi, i když kdoví čeho se ještě dočkáme. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2021 11:34

Jos někdo vidí budoucnost v mase z laboratoře, to by mazlíčky asi uspokojilo:)

Online Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2021 11:38

continuity víš, co je zajímavé? Já ten příspěvek upravila ještě před odesláním, protože mi hned došlo, že je to blbá zkratka/špatně formulovaná myšlenka Jinak vždy příspěvky edituju tak, aby to bylo vidět, vyjma hrubek.

Offline viktorka_od splavu
49366 příspěvků moje polička 11. června 2021 11:53

Lilly_Ku covece asi ne, nebo v tom smyslu co psala evaeva/citovala continuity, ale mne osobne a o tom pisu teda celou dobu ja, tvrdila ta moje znama ze chov zvirat jako takovy je zlo, tzn nejde o vegetarianstvi, ale veganstvi. bez masa se jiste da zit i odchovat s nejakym zvysenym usilim decko, ale na veganske strave to tedy silne pochybuju/nebude zdrave. 

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 11. června 2021 12:01

viktorka_od splavu jako to asi jo, jako ve vsech pripadech se vzdycky najdou nejaky extremy.

Zbezne znam jednoho cloveka kterej jidlo bez masa nepovazuje za jidlo a zeleninu meji z principu - ale beru ho fakt jako spis extrem a nenapadlo by me ho povazovat za prumer vsech lidi, co ji maso.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 11. června 2021 12:02
Reakce na Jos:

Ale mas pravdu, ze obcas vybereme myslenku a zeneme ji az ad absurdum. 

​Ano, taky to casto pozoruju

Offline Lilly_Ku
Reakce na Jos:

Offline Lilly_Ku
Reakce na Jos:

Offline miuu
413 příspěvků moje polička 11. června 2021 13:12

Já jsem teď na téma vegetariánství diskutovala s řezníkem . Jeho dědeček, též řezník se podivoval novinkám okolo nejedení masa, až nakonec z debaty vyplynulo, že on sám je flexitarián - jí maso, ale střídmě. Současný řezník to má stejně. Já maso úplně nemusím, když mám na výběr, vyberu si vege variantu, ale nezříkám se ho. Spíš řeším původ.

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 11. června 2021 13:24

miuu Tak ono v nedávné minulosti (myšleno tak 20. století) bylo v našich končinách naprosto normální maso jíst, ale jedlo se ho obecně míň - menší porce, méně často.

Offline mirajo
2672 příspěvků moje polička 11. června 2021 13:28

Isca To chci zrovna napsat. Jen tenkrat lidi nerikali, ze jsou flexitariani, a nedelali to z presvedceni, ale z nedostatku penez. A vydej v podobe fyzicky prace mela vetsina z nich mnohem vetsi nez vetsina z nas.