"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 11:26

Torrah Přihlásit na finančák se s jednorázovým a malým příjmem nemusíš. Pokud daníš podle autorského zákona, nemusíš být ani OSVČ i když je to tvůj hlavní příjem. A není pravda, že se honoráře z článků a pod. automaticky daní, to jen když nepřesáhnou měsíčně nějakou částku od jednoho plátce, letos je to 10 000. Pokud je tato částka ale vyšší a zároveň vyšší než 15 000 ročně, což tedy ta tvoje zřejmě je, máš povinnost podat daňové přiznání, můžeš buď odečíst paušalní náklady 40% nebo skutečné. 

Taky ti vzniká povinnost hradit si z toho zdravotní a sociální, ale až od druhého roku pravidelného příjmu. Taky (do budoucna) záleží, jestli budeš mít z knihy nějaký pravidelný příjem, nebo dostaneš teď jen honorář a pak už nic. Nejlepší bude, jak tady někdo radil, počkat na začátek roku, všude pak vychází různé návody, které jsou pro ten daný rok opravdu aktuální. 

Offline Torrah
3224 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 16:04

Garfie děkuji, letos to určitě přes patnáct nepůjde, tak uvidím. Ještě se domluvím s naší mzdovou, určitě bude něco vědět.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. prosince 2020 17:52

Kdo jste si objednával něco v ikei přes to Klikni a vyzvedni? Dostali jste nějakou zprávu, že už je zboží připraveno? Dneska jsme tam měli mít něco k vyzvednutí, ale nepřišla žádná informace, že už to tam je. Mám tam poslat muže i tak?

Offline Mags
178 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 17:58

Evaeva Ne. Jen jsme se v tu vybranou dobu dostavili. Nahlásili slečně u stánku číslo objednávky a jméno, ta nám řekla na které očíslované místo máme zaparkovat a cca za 5-10 minut nám to borec dovezl k autu. (Brno teda). 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. prosince 2020 18:01

Mags díky, jdu najít číslo objednávky

Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 20:48

Torrah Tak to by pro tebe bylo asi nejjednodussi kdyby ti to dali ve dvou splatkach a rovnou tim padem zdanili, vubec by ses tim nemusela zabyvat :-)

Offline Torrah
3224 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 21:05

Garfie oni to nezdanili, protože nemusí :( takže to přehodili na mě.

Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 21:30

Torrah No kdyby ti to rozhodili do dvou výplat pod deset tisíc, tak by právě museli, ale chápu, že se jim do toho nechce. :-(

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 21:36

Nevíte, prosím, kde v Brně koupit slovenské vánoční oplatky? Případně stroj a jejich výrobu (i internet)? 

Offline Torrah
3224 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 21:49

Garfie oni tvrdí, že pro knihy to neplatí právě, že to platí jen pro novinářské články apod. Ale pro knihy ne.

Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 22:01

Torrah Vidíš, tak to je pro mě novinka, teď to studuju a tady to vypadá,  že knihy jsou na tom opravdu jinak. V tom případě se omlouvám, že jsem tě zmátla, spadám do první kategorie. :-) Tchýně má na kontě tři knihy, ale vydané na Slovensku, to ti asi moc nepomůže. :-( Možná se zkus zeptat účetní v nakladatelství, určitě bude mít s autorským zákonem zkušenosti. 

Offline Torrah
3224 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 22:05

Garfie jj, já to pozjišťuju. Ale fakt si myslím, že to jen zahrnu k vydělaným penězům a bude

Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 22:09

Torrah To je práce co, kdyby ten výdělek aspoň stál pořádně za to!!

Offline Torrah
3224 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 22:18

Garfie no právě, kdyby mě napadlo, co s tím bude za komplikace, tak bych řekla, ať to dají útulku radši než mně

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 22:22

Garfie Torrah Tak už od doby, kdy Astrid Lindgrenové vyměřili daně z příjmu vyšší než byl ten příjem, je snad všem jasné, že psát se musí hlavně z lásky k literatuře a nikoli pro peníze ;o)

Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 22:26

DruI No jéje, na tuhle roztomilou historku jsem úplně zapomněla!  Ale ona tehdy myslím díky tomu vybojovala nějakou změnu, že jo? 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 23:40

Krehutka pár výrobcov strojov na oblátky (slovenských) poznám ale tam už sú dávno na tento rok vypredani, ono sa to musí objednávať hodne dopredu, je o ne veľký záujem. My s mamou pečieme každý rok, má ešte prehistorický stroj ale teraz mu začalo blbnut nahrievanie, tak sme pozerali nový a beznádejne vypredané :( snáď to ešte doklepeme so starým. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 04. prosince 2020 23:57

Mrakoplas budu vděčná i za tip na konkretni stroj a prodejce. Letos jsem zustala od zdroje odriznuta, ale i tak uz nad porizenim premyslim dele, tak aspoň do budoucna. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 05. prosince 2020 00:11

Krehutkanás stary si nie som istá či je ten istý vyrobca, ale sestra má tak cca 7 ročný z magropom.sk, to je taká obyc klasika (máme oválne tvary) a pečie dobre, sme spokojné (občas na ňom pečiem). Ale neviem ho porovnať s ostatnými výrobcami, už ich je viac a majú na výber aj dosť vzorov platní. Jedine spraviť resers na nete a pozrieť hodnotenia. 

Edit.zaujimavo a s modernejším dizajnom majú na wafee.sk, ale zdá sa mi dosť veľký, asi by som mala problém ho uskladniť. Ak sa preluskam diskusiami na koňovi a podobných stránkach a dáky vyberiem, napíšem sem. 

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 05. prosince 2020 00:37

Mrakoplas Děkuji