"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Sweet Potato
40212 příspěvků moje polička 01. července 2026 09:34
Reakce na Kokoska:

V TV byla reportaz o tabore, ze se chudaci deti nemuzou sprchovat kazdy den, ze je malo vody. A jeste neco o wc, tak jsem manzelovi rikala jako jaky wc a sprchy, my meli na tabore latrinu a myli jsme se v potoce! Vubec mi to neveril.

​Jasně!
Ohřejvala se jednou týdně v brutaru, pokud byl.

Offline Kokoska
34840 příspěvků moje polička 01. července 2026 09:51

Potrefenáhusa ta nase latrina byla tak pro 6 lidi, tezko dat zavoru. Ale my byli jen holcici tabor, tak se to dalo snest. Pamatuju se, jak tam holky sedely vedle sebe a zpivaly

Offline Mohučanka
7356 příspěvků moje polička 01. července 2026 10:17

My jsme na tom vodáckým puťáku chodili s lopatkou do lesa

Offline Kokoska
34840 příspěvků moje polička 01. července 2026 10:20

Mohučanka na putaku tezko ocekavat latrinu :)

Offline Blanka
příspěvků moje polička 01. července 2026 10:31

Tak na  takom s prepáčením  / jednoduchom, primitívnom , čo do vybavenia / tábore som nebola, ale podobnú verziu sme mali na chate, s príznačným názvom Bouda, skrytej v lesoch .Pôvodne ju založili   študenti v roku 1937, a potom, čo cez vojnu vyhorela postavili drevenicu  novú , na inom mieste. Poloha v krásnych zmiešaných  lesoch, v blízkosti troch rybníkov a takmer úplné súkromie  / ojedinelý zblúdilý hubár  bol vlastne  spestrenie / dokonale vynahradilo tú trochu nekonfortu . Pre vodu do celkom vzdialenej studánky sme sa ťahali s káričkou naloženou barelmi, a  tím pádom žiadne sprchovanie - stačilo kúpanie v rybníku , žiadna elektrika, ale úžasné večery pri petrolejke, WC - latrína sa každým rokom  presúvala na iné miesto v lese,  po „ použití “ sa samozrejme nesplachovalo, ale zasypávalo k tomu účelu dovozeným pieskom, a pred zimou sa miesto ešte aj  zarovnalo  so zemou . Letná kuchyňa vonku a v drevenej stavbe len dve miestnosti na prespanie , ja som ešte zažila jednoduché poschodové prične, čo sa ale neskôr prestavalo na pevné drevené postele so slamníkami zo skutočnej slamy, ale  ako bonus krytá  veranda ,hry na priestornej lúke, táboráky a pokec do noci, v lete aj spanie vonku ....... Zo študentov  sa rokmi  stali otcovia rodín, z ich detí  sú  už babičky a  dedovia a ak mali to šťastie, tak kúsok z tej romantiky zažili aj ich , teda aj moje - deti. Desaťročia sme sa na Boude stretávali a striedali na  pobyte a aj keď to už dnes  neplatí, každý máme na Boudu krásne nostalgické, ale aj veselé spomienky - to miesto skutočne malo Genius loci .

Offline barbucha blogger
35765 příspěvků moje polička 01. července 2026 10:51

Jako za totáče byly tábory děsný. Buď mě poslali na jakože "skautskej" (skaut zrušenej samozřejmě), kde jsme si museli od postavení stanů, kopání latrín až po vaření všechno dělat sami pod dozorem lelkujících vedoucích, takže to byl víceméně pracovní lágr... nebo rodiče využívali družbu matčina podniku se soudruhy z NDR, kterej měl na Rujáně v rámci místního tábora pár chat k dispozici - a kde každej boží den začínal nástupem před rozvinutou zástavou a zpěvem hymny, aby pak pokračoval celodenní bojovou "hrou" v plné polní (patrně důsledek studené války a přípravy na tu skutečnou). 

A jednou mi rodiče dohodili kamarádku z Berlína, která půl prázdnin radostně trávila u nás na chatě,  ale pak mě za odměnu vzala s sebou na pravej enderáckej tábor. Vojenský stany a železný palandy incl., jediná hygiena povinná ranní koupel v ledovým rybníku, nástupy a hlášení třikrát denně, k jídlu zásadně eintopf do ešusu... Jako do tý doby jsem i při naší spartánský a přísný výchově netušila, co je to dril -  a rozšířila si znalosti historie se zaměřením na drezůru Hitlerjugend.

Dnešní tábory jsou pro sraby

Offline Kokoska
34840 příspěvků moje polička 01. července 2026 11:34

barbucha latrinu jsme nekopali a stany nestaveli, v kuchyni jsme meli jen sluzby, kucharka tam nejaka byla. Ale dnesni rodice by tam asi dite nedali, meli jsme takove hratky jako nocni pochod lesem bez baterek a v ramci loveni bobriku den o samote mimo tabor. Proste dite rano zmizelo a vecer se objevilo, vedouci o nem cely den nic nevedeli. Kupodivu prezili vsichni nez vyrazeneho oka ci zlomene ruky, ani se nikdo neztratil, vratili se vsichni.

Offline Torrah
3343 příspěvků moje polička 01. července 2026 11:50

Blanka jsi mi připomněla chatu mé tety a strýce, kam jsem jezdívala jako malá. Bez elektriky, vody, ale úžasné vzpomínky. Na petrolejky, ohýnky, nad kterými se pekly buřty, když jsem tam někdy zůstala jen se strýcem, tak jediné jídlo byly polévky z kostky (pamatuju si na hrachovou a gulášovou), vařené v kotlíku, protože sporák, co tam teta měla, přece strýc nebude roztápět. Koupání v nedalekém rybníku, pro vodu do studánky s konvičkou... Občas jsme tam jeli na motorce se sajdkárou v pěti - strýc řídil, za ním moje sestřenice, vzadu teta a já s mamkou v sajdě :). Bože, vyvolala jsi mi tedy řadu vzpomínek. 

Offline Potrefenáhusa
38782 příspěvků moje polička 01. července 2026 12:25

Kokoska ja na takovej tabor jezdila, ani tu kuchařku jsme jako trochu starsi nemeli a doufam, ze moje deti to taky jeste zažijou (i kdyz teda myslim spoustu veci uz si dnesni vedoucí nelajsnou a ani se jim nedivím, naše vedoucí byla neustále jednou nohou v kriminálu, jak to tak vidim)

Offline Kokoska
34840 příspěvků moje polička 01. července 2026 12:31

Potrefenáhusa no prave, ted uz by se vedouci do lecceho nepustili. A asi by si to neprali ani rodice.

Offline dzizisketa
8938 příspěvků moje polička 01. července 2026 12:32

Torrah 

Se ségrou jsme jezdili s dědou na podobnou chatu - v devadesátkách. Byla to rybářská osada u úžasné čisté vodní plochy, jezdili jsme tam na kolech, v batozích sbalené základní šatstvo, děda vezl proviant a na vozíku v barelech vodu. Elektřina nebyla, svítilo se petrolejkama a vařilo na bombě. Dědova specialita byla partyzánská polévka Nejlepší vzpomínky z dětství, celou dobu jsme byly naložené ve vodě, hrály jsme si s děckama z okolních chat, večer se zaváželo na sumce a pak u ohně povídalo a opékali se špekáčky... a děda na nás byl sám, babička tam odmítala jezdit, protože neumí plavat a nemá ráda ryby

Offline barbucha blogger
35765 příspěvků moje polička 01. července 2026 12:36

Kokoska 

Jo, noční pochod lesem a povinná zastávka u hřbitova aka zlatej hřeb bojovky

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. července 2026 12:51

Potrefenáhusa u nás nějaká kuchařka byla, ale vařili jsme na ohni. Taky si myslím, že spoustu věcí už si nedovolí, ale kouzlo to neztratilo 

Offline continuity
42925 příspěvků moje polička 01. července 2026 12:56

Potrefenáhusatakový tábory pořád jsou ale neberou se tam random děti, ani oddílové to nemají automaticky. U nás je podmínka absolvovat alespoň dvě výpravy za rok. 

Offline Karja
44599 příspěvků moje polička 01. července 2026 12:58

barbucha No, tak to bylo ted v novinách nedávno, že se na noční bojovce někdo ztratil a mobilem si zavolal PČR:D, bylo to na táboře pár km od nás, tak mi to utkvělo v paměti.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. července 2026 13:09

continuity tak u nás random děti berou 

Offline Potrefenáhusa
38782 příspěvků moje polička 01. července 2026 13:18

continuity však jasně, podle me to s random detma ani nejde? Evaeva 

oddil, kam chodí dítě, ma pro tabor taky podmínky, ale jsou to zatim mrňata, ja jsem dceru jeste letos nepustila (dokud si nebude umět sama vyčistit zuby, bude sedět doma), ale příští rok už to asi zkusíme 

(oni teda ti mali jezdi jen na par dni) 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. července 2026 13:21

Potrefenáhusa no latríny tam jsou postavené, je to táborová základna. Ale jinak jsme jedli z ešusu, myli ho v tom Lipně, noční bojovky, sjezd Vltavy, vaření, všechno bylo. Žádný oddíl to není, ale asi nemají žádnou propagaci, tak člověk musí trochu vědět

Offline dzizisketa
8938 příspěvků moje polička 01. července 2026 13:47

Rosťa pojede v neděli na svůj první pobytový tábor, v oddíle mé dlouholeté kamarádky, tak jsem zvědavá, jak se mu bude líbit. Včera si dokonce vzpomněl, že kamarádčiny dcery, které tam budou, vlastně zná a s tou starší si celkem rozumí

A dneska je na příměšťáku, v programu měli bazén na dopoledne a lukostřelbu na odpoledne. Doufám, že se mi vrátí neutopený a s oběma očima.

Offline rasaNori
8830 příspěvků moje polička 01. července 2026 13:47

Potrefenáhusa na fotkách me přijde poněkud zasekla, ma takovy postoj kdyz ji neco vyčteš nebo na ni houkneš, a tam jsem ho videla taky. Plus na jedne fotce ji trenerka nese do stanu. Uvidim no.