Nejhorší je, že musím dloooouho přemýšlet, než najdu synonyma od lozit, zavázet, atd.
Jak je teda lozit správně? Lézt, plazit se?
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Garfie Úplně nejdivnější ![]()
Garfie Dik, ze ses zastala decek. Pozdrav "zdar, decka!" Je proste ekvivalent "cau lidi"![]()
Luna Děcka používám i v práci, a jestli to někoho uráží, ať si trhne ![]()
brrr Jo, lézt. Lozit je prý moravismus, ale trvalo docela dlouho, než se oba ústavy shodly.
![]()
![]()
barbucha ale co sem teď googlila obrázek, tak kromě kefírovejch mlík, sou tam i kefíry, třeba tenhle..
Ale i jiný, který by měli bejt běžně dostupný, už si všechny ochutnala?
já si ještě z dětství pamatuju takovej půlitrovej obal, taková vanička s alobalem navrchu, byl to zákys nebo kefír a v tý samý vaničce prodávali kysanou smetanu, oboje bylo moc dobrý..
tenhle kefír je úplně nejvíc výbornej (abych nebyla mimo v jazykovém okénku), bohužel ho skoro nikde nemaj (v malejch)
Ale to jsou přece významově odlišný slova! "Lézt" znamená pohyb v určitým směru , "lozit" znamená "sem a tam, v rámci určitého prostoru - dítě leze do pokoje (z kuchyně) x dítě lozí po pokoji (od pohovky k topení, pod stůl).
s výrazama jako rožni (to jsem si dokonce musela hledat, jak se píše, protože by mi logicky přišlo to napsat jako rozžhni), zdar děcka, lozit nebo třeba potkáme se (místo sejdeme se) jsem se setkala až na vejšce se spolužákama z Moravy. Jinak se považuju za docela tolerantní, ale strašně mi vadilo, kdy jedna spolužačka ze Zlína strašně zvracela nad pražštinou, po každý nespisovný koncovce, kterou mimoděk zopakovala, si div nešla vyčistit zuby a vypláchnout pusu a přitom, přesně, sama mluvila jako hotentot :-)
Potrefenáhusa no, tenhle maj málokde no..itesco sem teda nezkoumala, rohlik ne.
Ounz já jsem ho kupovala v nějakým velkým krámě, jak maj na všechno pomalu samostatnej regál, fo globusu skoro nechodím, tak asi tesco, ale nějaký to velký
Moja neter študovala v Prahe a ked povedala že má zimomriavky, tak jej nikto nerozumel a mali z nej celkom prču.
Ja zas s ohľadom na to, aký čas tu trávim, sem tam mi skor naskočí český ekvivalent niektorého menej používaného výrazu, ako slovensky. ![]()
Ounz vono teda i to opočenský klasický mlíko je skvělý, nebo mně aspoň hodně chutná
Janulik03 zrovna ty zimomriavky jsou takový mimořádně rozkošný slovo ![]()
Potrefenáhusa jj to mlíko taky občas koupím, už se nám hromaděj ty sklenice (vymyslím nějakej sirup nebo tak něco)
Potrefenáhusa tak pěkně kecam, na rohliku ho maj!
Janulik03 jsme vcera mijeli prodejnu šarkanov, muz si vzpomnel, ja nevedela:-)
viktorka_od splavu já znám šarkana jako (papírovýho) draka, ale to je asi z ruštiny nebo perštiny
Potrefenáhusa nevim z ceho to je, ale prodejna byla pod strecnem:-) predpokladam ze meli ty papirovy:P
Potrefenáhusa šarkan je aj po slovensky drak. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.