"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online Potrefenáhusa
38880 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 17:42

barbucha no, jako je tureckej airan, trochu naredit a mírně prisolit, jde to naredit i mineralkou, to já úplně nemusím. Ta hollandie mi na to chutná nejvic, ale zkus, třeba ti to bude připadat nepitelny.mne na to navedl kamarád cizinec, ze ta hollandie mu přijde nejpodobnejsi jako u nich.je to teda trochu jiný než kefír, ale mne to chutná taky dost 

Offline 999
19821 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 17:48

Garfie Mám na tebe blbý dotaz :-). Včera jsem byla v jedné restauraci a vedle u stolu seděla skupina osmi Japonců, byli v párech. Překvapilo mě, jak se chovají, i když to byli lidé po padesátce. Měli prostě party :-). Pili celkem svižně prosecco, červené víno, pivo, spoustu jídla a dezertů a celou dobu se řehtali jak puberťácí. Nijak to nevadilo, bylo vidět, že se výborně baví. Ale trochu mi narušili představu o Japoncích :-). Vždycky mi totiž přišli upjatějši.

Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 17:55

Potrefenáhusa 

Klidně zkusim. Akorát jak jsem líná, nebude se mi chtít se s tím párat každej den, už se vidim.

A hele, už jsem přišla na to, kde je zakopanej pes. Samozřejmě kefírový mlíko je vošizený. Ovšem když to můžou prodat za stejnou cenu jako dřív plnohodnotnej kefír, volba je jasná 

Kefírové mléko

Dle vyhlášky jde o „zákys skládající se z kvasinkových kultur rodu Kluyveromyces, Torulopsis nebo Candida valida a mezofilních a termofilních kultur bakterií mléčného kvašení v symbióze“. Složení je tedy o něco benevolentnější. Minimální počet bakterií je stejný jako u kefíru, kvasinek ale stačí stokrát méně.

Offline Garfie
28571 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 18:01

999  To néé, umí se bavit, večer v hospodách je tam fakt veselo. V mé oblíbené izakaji jsme si sami točili pivo, majitelka (starší paní) za barem občas někomu i upila :-) A taky se hodně rychle opijí, možná i to hraje roli 

Moje zkušenost je, že se během dne chovají velmi zodpovědně a jak ty říkáš "upjatě", dlouho pracují, pořád se uklání, chovají se hrozně slušně...ale večer i kvůli tomu potřebují rychle vypnout a vypláchnout mozek, aby mohli druhý den zase fungovat podle pravidel. 

Offline 999
19821 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 18:06

Garfie Díky za vysvětlení :-). 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 19:13

Garfie 

A neznáš už je dlouho ve smyslu už je pozdě? Pak dává smysl i přijdu dýl, ne?

Offline Garfie
28571 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 19:15

dynda Už je dlouho je stejná pitomina jako přijdu dýl  Ale už je dlouho jsem ještě nikdy neslyšela, dokonce jsem si to po tobě musela 2x přečíst, než mi došlo jak to myslíš. 

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 19:27

Garfie Trvalo mi prostě dýl, než mi to došlo  Protože "déle" je i 2. stupeň od "dlouho", ne?

A jinak - "už je to dlouho, co jsme slyšeli..." = už je to dýl, co jsme slyšeli. Pro mě úplně normální.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 19:31

Garfie 

Online Potrefenáhusa
38880 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 19:34

Kokoska ale v tý větě je to bez toho TO, trvalo mi déle, než mi to došlo, až je to dýl, co..... je v pohodě

ale je dlouho ve smyslu je pozdě mi přijde taky divný 

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 19:44

Kokoska no to jsou všechny případy na "dlouho", nikoliv "pozdě". ledaže bychom předpokládali, že přijít pozdě znamená vlastně jít někam dlouho (mít dlouhou cestu), pak by to dávalo smysl:-) ale pokud přijdu pozdě, protože jsem zaspala, a ne, že jsem dýl cestovala, tak to smysl nedává.

Offline Garfie
28571 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 20:00

Kokoska jj, přesně jak říká Potrefenáhusa, pokud je tam to TO, je to v pohodě :-)

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 20:15

barbucha Ja si robím domáci tibetský kefír, je oveľa chutnejší než ten kupovaný akurát to chce niekde zohnať tibetské huby. Je to niečo ako zarábanie kvásku. 

Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 21:06

paktofonika 

Jo, to jsme kdysi taky měli myslím. Ale chce to se tomu věnovat, mně chcípnul i ten kvásek, ani houba dlouho nevydržela. 

Já prostě chci jen jít do obchodu a tam si to koupit  Tak, jak to šlo ještě donedávna (a jde to i nadále v jiných civilizacích). Fakt mě zloběj tyhlety praktiky, kdy - abych se slušně najedla nebo napila - musím si pomalu všechno vyrobit podomácku. Si to vem: chleba abys pekla doma, když tam nechceš mít rozemletý šváby... jogurt/kefír si vyrábět doma, aby to byl jogurt a kefír... zeleninu pěstovat na balkóně? A kam dám to prase?! 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 21:24

Potrefenáhusa 

Já mám v hlavě úplně zapsáno, jak se dětem říká jdi spát, už je dlouho, jenže nevím, kde jsem to vzala. Mohl to být sever, západ, jih, střed republiky 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 21:44

dynda ja pochazim z Plzne a rikam jedine -uz je dlouho a taky samozrejme- prijdu dyl....

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 22:12

viktorka_od splavu Tomu poslednímu příspěvku jsem asi úplně nerozuměla, už bych to asi radši nechala. Můžem pro změnu probírat, proč někdo říká, že chodí v botech :) Ale úplně nutně to teda vědět nepotřebuju, i když je to asi dost blbý dotaz i pro tohle vlákno.

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 23:10
Reakce na Karoleena:

No a když už jsme u toho, co se vlastně používá pro neformální oslovení skupiny lidí v regionech kde nefrčí "děcka"? Je běžně užívaný třeba to "čau lidi" nebo se spíš takhle neoslovuje vůbec? 

"Čau lidi" neee, to je Babiš, resp. Mára. 

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 28. srpna 2018 08:49

Kokoska Nebo proč říká, že je chudý, když myslí hubený. 

Online Janulik03
20279 příspěvků moje polička 28. srpna 2018 09:25

Bledule chudý je po slovensky hubený