Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 11:23

Mutziputzi kterym? neznam zadny dite, ktery kouka na televizi

​A znáš ňáký co chodí do kina?

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 11:24

Sweet Potato no to si nemyslim. navic, oni proste skutecne nesleduji filmy. vetsinou videa, max jeste serialy, kde znaji oc jde vicemene, a nekolikrat tydne maji vyuku ve skole k tomu. tak predpokladam ze to je neco uplne jinyho nez koukat na dej o kterem nevis zhola nic, v jazyce kteremu nerozumis

49356 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 11:26

Mutziputzi ano znam. ty nase dokonce i samy nekdy:-) jinak chozeni do kina je normalni rodinna zabava si myslim.

20970 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 11:29

viktorka_od splavu No že tam by jim mohlo to původní znění pomáhat s rozšířením třeba slovní zásoby, když na tu televizi nekoukaj

49356 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 11:34
Reakce na paktofonika:

viktorka_od splavu Ináč ono mne titulky dosť odvádzajú pozornosť, sústredím sa viac na titulky a nesnažím sa rozumieť. S titulkami by som sa nenaučila nič. 

​ja bohuzel opravdu nerozumim, to slovicko nepoznam, hlucha jak pen

49356 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 11:36
Reakce na Mutziputzi:

viktorka_od splavu No že tam by jim mohlo to původní znění pomáhat s rozšířením třeba slovní zásoby, když na tu televizi nekoukaj

​no to jasne:-)

Offline Janulik03
20258 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 11:38

viktorka_od splavu náš malý chodí na angličtinu do školky a doma pozerá rozprávky v angličtine. Veľmi sa v nej zlepšil a pozná viac slovíčok . A teraz zas budeme hrozní , lebo, božemoj, pustíme decko k Tv. Ano pozerá telku, pozeráme my a často. Takže za mňa sa jazyk lepšie usadí v hlave, ked ho počúvaš pravidelne. Je jedno odkial znie.

Offline 999
19819 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 11:55

Já jsem jednou po úrazu zůstala sedm týdnů doma na gauči a manžel byl ze mě úplně na prášky, protože jsem strašně prudila. Tak mi koupil všechny série Sexu ve městě, bylo to v době, kdy to nešlo pořád dokola v televizi. A já si tehdy tak obohatila slovní zásobu, že z toho těžím dodnes :-). 

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 11:58

Tak moje teta se mimo jiné i díky sledování filmů a dalších pořadů v originále s titulkama naučila anglicky natolik, že je schopná se velmi slušně dorozumět. Ve škole měla vždycky němčinu, takže "oficiálně" se nikdy neučila, ale pár let ve Švédsku, kde se dabujou snad je pořady pro předškolní děti, ji naučilo. Ale určitě tam hrálo roli, že se zároveň učila i švédsky a že to byly švédský titulky a ta švédština je přece jenom angličtině podobnější. Za sebe můžu říct, že mi sledování filmů a dokumentů v originále, ať už s titulkam nebo bez, dost rozšířilo slovní zásobu a zlepšilo přízvuk.

Jinak já dabing zamlada nesnášela a zuřivě jsem propagovala titulky, ale teď, jak rodiče a někteří kamarádi stárnou a postupně se jim horší zrak, tak uznávám, že ten dabing má přece jenom něco do sebe, zvlášť v televizi (tedy když je alsepoň trochu slušnej), protože holt někdo už ty titulky prostě nezvládá luštit. Máma už vidí hodně špatně a bez dabingu by nazvdory celkem  slušný znalosti cizích jazyků byla v háji. Ovšem matně si vzpomínám, že se slibovalo, že s digitálním vysíláním přijde možnost volit u filmů mezi dabingem i titulkama, ale nějak to pak vyšumělo.

Nicméně je fakt, že některý ty starý dabingy byly dost povedený - Funese sice nijak zvlášť nemiluju, ale podle mě ten Filipovskej byl jepší než originál a předabovat to hodně blbej nápad.

Offline Sweet Potato
40393 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 12:03

viktorka_od splavu Tak seriály mi zrovna přijdou ideální, ty mládežnické mají jednoduchý, snadno pochopitelný jazyk.

Ale pokud nekoukají, tak pak už leda číst v originále, že.

49356 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 12:30

Sweet Potato haha ze cist:-)) ale tak obcas o neco prectou.. jo, serialy ale na netu, ne cekat az to budou davat v televizi

Janulik03 jo, to je fajn. ale asi nemate detske filmy v anglictine, to nebude SK kanal:-) 

mne osobne je to spis jedno, kdyz si muzu vybrat volim originol s titulkama, ale proste ten argumet obecne ze se automaticky nedabovanim filmu v televizi zvedne znalost jazyku mi pripada totalne mimo.

20970 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 12:34

viktorka_od splavu A tak mi vysvětli, proč děti, co nezažily v televizi slovenštinu jí prostě nerozumí? A nezažila jsem jeden případ, prostě fakt nerozumí, resp. jo, jako ruštině třeba.

49356 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 12:36

Mutziputzi nevim, a?

Offline Janulik03
20258 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 12:37

viktorka_od splavu máme satelit a chytáme spústu kanálov, hlavne zahraničných, potom máme CD s rozprávkami a tie tiež v angličtine. Takže v pohode. Detských kanálov s rozprávkami je veľa, stačí vybrať trošku príčetnejší dej. 

20970 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 12:37

viktorka_od splavu No že my jsme jí taky slýchávali ponejvíc v televizi, jenom....

49356 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 12:39

no a co to ma spolecneho s ne/dabovanim filmu na ceskych kanalech? 

49356 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 12:40

Janulik03 pribuzni pousti malymu nejakou slovenskou obdobu teletubies, hrozne se mu to libi. na youtube teda:-)

20970 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 12:43

viktorka_od splavu tak pomalejc, slovenštinu nás ve škole nikdo neučil, ale denně jsme s ní, naše generace, přicházeli do styku v televizi, v reálu asi jako dneska....dnešní děti s ní v reálu taky přijdou do styku, ale nerozumí, případně blbě rozumí, no a v čem je mezi generacemi rozdíl? No v tom, že český televize už slovenštinu co? No nepouští...čili jasnej efekt 

49356 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 12:47

Mutziputzi no zacinalo to odshora. tudiz s andrejem jsi na spravne ceste;-)

Offline Janulik03
20258 příspěvků moje polička 05. dubna 2018 12:49

viktorka_od splavu teletubies je niečo tak strašné, že sme mu to nikdy nepustili. Okrem toho tam vydavaju tie postavičky iba neurčité zvuky, žiadna reč.

Počkaj, aká slovenská verzia? No, radšej ani nechcem vedieť. Malý pozerá rozprávky s dejom, alebo detské filmy, nie tie strašné hovadiny, kde niekto niektoho zatlčie do zeme, odfaklí mu hlavu a on napriek všetkému vstane a ide. Na Termínátora má ešte čas.