viktorka_od splavu já už si ve slovenštině i píšu etikety
pro jistotu posílám slovenské kolegyni na kontrolu, ale prý jsem se zlepšila a už to mám bez chyb!
Stěžovací vlákno
Jiná Realita Já ve slovenštině musela spravovat firemní facebook. Přiznám se, že mě zachránil google translator, kterým jsem prohnala základ a pak to ladila podle "citu". Nikdo se neozval, že bych tam měla nesmysly, tak snad dobrý :-)
Já pocházím z české strany česko-slovenských hranic, díky nářečí a pravidelnému sledování slovenských pořadů (v české i slovenské TV) rozumím i mluvím slovensky obstojně. Už před cca. 10 lety na VŠ v Praze jsem musela několikrát hrát překladatelku při týmových projektech nebo prezentacích, protože lidi ze západu ČR Slovákům, obzvlášť východňárům, vůbec nerozuměli. Fakt ani ťuk! To mě překvapilo, do té doby mě nenapadlo, že slovenština je pro někoho něčím jiným než skoro druhou mateřštinou a zadarmo cizím jazykem do CV;-)) Ale možná to bude i tím, že jsem vždycky zbožňovala slovenský folklór a naučila jsem se to z písniček :D
JanieB já to zažila na VŠ, kde s námi chodil chvíli kluk, kterej s rodiči emigroval jako malej do USA a ten česky mluvil absolutně bez přízvuku a slovensky nerozuměl ani ťuk
jenže právě proto je zásadní ne drtit gramatiku, ale poslouchat. a dívat se. tak se učili cizí jazyky i noví objevitelé apod. ukazovalo se a mluvilo.
teďkonc o víkendu jsem viděla kus nějakýho pořadu, nejspíš historie.cs o misijní činnosti řádů v zámoří a jedna amerikanistka tam říkala, že byli i jezuiti, co prožili v nějaké indiánské vesnici třeba 30 let a nenaučili se ani ťuk, i po těch letech potřebovali tlumočníka. (Takže Viktorka v tom určitě není sama :-)
ale jinak si fakt myslím, že tím poslechem je to fakt zadarmo pro většinu lidí, ale musí se fakt pravidelně, hodně a často, ty seriály jsou na to ideální) - a pro ty haranty zvlášť, myslim, že maj občas i dobrý motivace, třeba když vycházel prvně HP, tak si to četli v tramvajích i anglicky, jak už to nemohli vydržet ![]()
Potrefenáhusa Když to tak říkáš, tak mě napadá, že můj přítel, který se narodil už v Rakousku českým rodičům, taky česky mluví výborně a slovensky skoro nerozuměl, když jsme se poznali. A moje napůl slovenské nářečí pro něj ze začátku byl taky oříšek (teď už tak mluví skoro taky :D :D). Máme navíc doma na Moravě v taneční skupině Slováka a přítel ze začátku vůbec nepoznal, že je to Slovák, připadalo mu, že mluví stejně jako my :D
Potrefenáhusa jojo chodí k nám učitel, brit, kterej má českou ženu a žije tu už hafo let a česky neumí:-) to jsou paradoxy
btw jedno dítě se slovensky naučilo v londýně a druhý hraním pc her. serte na telku;-)
andulka01 no popravdě někdy mi slovenština na netu připadá "jen jako" takže to možná bude tím;-)
viktorka_od splavu tak voni jak se u nás domluvěj anglicky, tak je k tomu nic nenutí, no
a taky teda angličtina neni dobrej výchozí jazyk pro učení se cizím jazykům, zvlášť flektivním ... jako to musí bejt fakt peklo
... Ovšem matně si vzpomínám, že se slibovalo, že s digitálním vysíláním přijde možnost volit u filmů mezi dabingem i titulkama, ale nějak to pak vyšumělo.
Aha, tak já jsem si myslela, že mi blbne setobox. Taky jsem této možnosti chtěla hojně využívat.
A oni to syčáci vůbec neumožňujou
do klády s nima
Já jsem jednou po úrazu zůstala sedm týdnů doma na gauči a manžel byl ze mě úplně na prášky, protože jsem strašně prudila. Tak mi koupil všechny série Sexu ve městě, bylo to v době, kdy to nešlo pořád dokola v televizi. A já si tehdy tak obohatila slovní zásobu, že z toho těžím dodnes :-).
No, taková Samantha tu slovní zásobu fakt obohatila ![]()
Ale já ty dvd taky kdysi vyfásla, do nemocnice. Spolu s Právem a pořádkem!
Mutziputzi Já si vůbec nepamatuju, že bych jako dítě viděla v TV cokoli ve slovenštině, maximálně možná někdy nějaká hlasatelka. Živý Slováky jsem potkala až na VŠ a rozumím slovensky normálně.
Tak v televizi slovenština byla, zejména proslulý slovenský pondělky (inscenace, mnohem lepší než český) - na ty jsme se těšili... Ale řekla bych, že zásadní přínos byl v dostupnejch knihách - nejen že Slováci měli lepší televizní tvorbu, ale taky - na rozdíl od nás - vydávali mnohem víc a mnohem lepších knih, v češtině naprosto nedostupnejch. Měli mírnější cenzuru nebo co? V každým případě měli samostatnou edici světovejch bestsellerů, u nás něco nemyslitelnýho...
První knihu ve slovenštině jsem dala určitě už jako dítě, a až do revoluce možná v mým čtenářským portfoliu i převažovala.
A určitě nejsem sama. Takže žádnej div, že starším lidem slovenština nedělá pražádný potíže.
Pinot Noir Jiná Realita continuity Je mi 31 a přísahám na holej pupek, že si žádnou slovenštinu v TV nepamatuju. To přece není možný, abych to úplně zazdila ![]()
Edit: A je možný, že u nás doma se ty slovenský pořady prostě nepouštěly
Jako dítě jsem samozřejmě nerozhodovala o tom, na co se budeme dívat.
Pro mě byl v dětství směrodatný slovenský večerníček, v době pubertálních her na intelektuálno a vkus pak Rádio FM.
coralline tak jestli je ti 31, tak ti v době rozpadu federace zase tak moc nebylo, ne?
coralline si nepamatuješ. Já si večer pustim film ve slovenštině a ráno nevim, v kterým jazyce to bylo. Jsi na tom ještě dobře ![]()
coralline to si nemáš asi moc co pamatovat
barbucha pche, ve slovenštině jsem přečetla akorát čachtickou pani. a na slovenský inscenace apod se u nás moc nekoukalo. a neměla jsem ráda ani ten slovenskej večerníček. pamatuju ale, že různý zábavný pořady jak pro děcka tak pro dospělý mívaly dva moderátory - českýho a slovenskýho. hlasatelky ty mlely furt a střídaly se. zprávy. to samý v rádiu který u nás jelo v kuchyni trvale. atd. myslím že i ve škole něco bylo.
OK, my zas nikdy neposlouchali rádio a neviděla jsem jedinej zábavnej pořad ![]()
Potrefenáhusa Ale zase ne tak málo, abych si nepamatovala ani ťuk
Po rozpadu jsem už šla do školy. Já se schválně zeptám rodičů, ale tipuju, že se na to asi nedívali.
viktorka_od splavu Ten dedek jak jim uvadel vecernicek mi byl protivnej, to si nikdy nevodpustim pripomenout!![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.