Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 17. května 2018 09:58

paktofonika No mě právě trochu zaráží už i ten plusmínus měsíc a půl, kdy u nás má zaměstnanec fakticky musí dělat zdarma. Cca to tak vychází, když si vezmeš, že máš výplatní termín za duben dohodnutej třeba na 10. května řekněme, jenže podle zákona zaměstnavatel je v prodlení až od 1. června a až od toho 1. června běží ta patnáctidenní lhůta, po kterou ještě trpíš (s nárokem na úrok z prodlení, to by mě taky zajímalo, jestli se toho v praxi někdo reálně někdy domohl :D ) a až po jejím uběhnutí můžeš dát skončit na hodinu a třísknout jim dveřma. Do té doby nic, jen sedíš a věříš, že ty prachy přijdou. No a tři měsíce bez peněz, to už je úplnej horor teda.

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 17. května 2018 10:09

Janulik03 Tak to je des, ale mám pocit, že na Slovensku to žiaľ nie je nič výnimočné. Mala som tu teraz na návšteve bratranca a len som oči vyvaľovala, keď mi hovoril ako to funguje u nich vo firme kde robí. Výplatu mu dlžia od Februára a len minulý mesiac dostal stravenky za December... Keď sa bol u šéfa pýtať, že kedy dostane peniaze, lebo potrebuje platiť hypotéku, tak sa mu povedal, že on mu nemôže zaplatiť, lebo nemá peniaze na firemnom účte Totižto to funguje tak, že keď im poplatia faktúry, tak si to majitelia najskôr rozdelia medzi sebou a potom ak im ostane, poplatia zamestnancom.

Žiaľ potrebuje v obore skúsenosti, povedal, že tam skúsi ešte rok vydržať.

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 17. května 2018 10:10

Ako keď raz výnimočne výplata mešká, može byť aj nejaká technická chyba - trebárs sa doblbli výpočty a treba to spraviť znova. Ale ak je to častejšie, alebo nejaká výplata "vypadne" úplne, tak súhlasím, treba mazať kade ľahšie.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 17. května 2018 10:15

Karoleena No tak odísť môžem z hodiny na hodinu kedykoľvek. Co v práci. Riešil to už niekto s nadriadenými? U nas tento mesiac meskala výplata jeden deň pretože NBS mala akési problémy a to normálne horúca linka už pomaly štrajk že za celú históriu firmy sa nič neudialo. Tipujem že u nás by nikto zadarmo nerobil 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 17. května 2018 10:16

slniecko O tom by mal ale nadriadený zamestnancov informovať. Pokiaľ hrajú mŕtveho chrobáka tak asi nieje niečo v poriadku. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 17. května 2018 10:19

paktofonika To nemůžeš, co výpovědní lhůta?

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 17. května 2018 10:20
Reakce na paktofonika:

slniecko O tom by mal ale nadriadený zamestnancov informovať. Pokiaľ hrajú mŕtveho chrobáka tak asi nieje niečo v poriadku. 

​To bez debaty.

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 17. května 2018 10:21
Reakce na Mutziputzi:

paktofonika To nemůžeš, co výpovědní lhůta?

​Ako bývalá personalistka ti môžem povedať, že na tie mnoho zamestnancov dlabe zvysoka a nedomôžeš sa.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 17. května 2018 10:25

slniecko Tak já bych jako zaměstnavatel k jejímu dodržení nikoho nenutila, umím si představit tu "produktivitu", ale principiálně můžeš z hodiny na hodinu skončit pouze po vzájemné dohodě, ne kdy se ti zachce.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 17. května 2018 10:35

Mutziputzi Ja výpovednú lehotu rešpektujem takže neviem presne ako je to s výpoveďou na hodinu ale par ľudí už tak skončilo. Ja by som ale na termín splatnosti výplaty co je až za mesiac a pol nečakala. Neviem si predstaviť ze by ma zamestnávateľ ktorý mi dlží na výplate ešte držal nasilu v práci. 

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 17. května 2018 10:58

paktofonika no po dohode to ide akokoľvek a mnohokrát je za tým proste to, že reálne si kvázi vo výpovednej lehote, ale zamestnávateľ nechce, aby si tam bola, takže ti platí tie 2 mesiace + odstupné, ale vypraceš to z minúty na minútu. To je najmä dôležité tam, kde by vyhodený zamestnanec mohol poškodiť firmu z pomsty, keby mal naďalej prístup k informáciám.

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 17. května 2018 11:00

Jo a pri nevyplatení výplaty je tam ešte nejaký špeciálny režim, ale ako je to presne teraz, to neviem, už to dlhšie nerobím a predpisy sa menili. A to som navrch v reále nikdy nemusela riešiť.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 17. května 2018 11:01

slniecko Platí dva mesiace a odstupné? O tom počujem prvýkrát. 

Offline evik77
758 příspěvků moje polička 17. května 2018 11:06

Když zaměstnanec nedostane mzdu do 15ti dní po uplynutí její splatnosti (splatnost je do konce následujícího měsíce), může dát okamžitou výpověď bez výpovědní lhůty. Správný název je ale o "okamžitě zrušení PP" nikoliv výpověď. 

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 17. května 2018 11:08

Tenhle pocit je strasnej, uplne chapu Karoleena. Kdyz jsem pred peti lety nastupovala na postgradual, neprislo mi dva nebo tri mesice stipendium. Bez upozorneni, bez vysvetleni, nic. Kdyz clovek patral, koukali na nas jak na dementy proc jsme jako nastvani. Jako asi protoze to byl nas hlavni a casto jediny zdroj prijmu. Ale rok pred nama jim stipendium neprislo pul roku. Tehdy fakulta milostive poskytla studentum bezurocnou pujcku. No byl to masakr.

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 17. května 2018 11:34

paktofonika áno, lebo teoreticky by tam mal byť 2 mesiace - čiže tú výplatu by dostal + odstupné podľa zmluvy. Ale ak nechceš aby tam tie 2 mesiace bol a nemáš v ruke niečo rukolapné (ako trebárs nafúkaný alkoholtester, prichytený pri krádeži - a policajne spísaná zápisnica a pod.), za čo by si ho mohla vyhodiť okamžite (čo býva väčšinou takmer nemožné), tak toto je pomerne častý spôsob.

Offline tv
4200 příspěvků moje polička 17. května 2018 13:23
Reakce na Pinot Noir:

eless Učili by ho to, ale on se zatím nechce na nočník ani posadit, tak to necháváme zatím být a doufáme, že to odkouká od ostatních. Na nějakou soustavnou práci to navíc zatím není, chodí do jeslí dva dny v týdnu, ale je tam přihlášený od února a byl tam tak max osmkrát. Zbytek času byl nemocný  Před jeslemi nebyl nemocný prakticky vůbec.

​Nelitujes nekdy, ze jsi se vratila do prace a maly sel do jesli? Protoze jestli je porad nemocny, tak to musi byt asi trochu stres a nepohoda, ne?

Offline viktorka_od splavu
49352 příspěvků moje polička 17. května 2018 14:02

tv znate mou knihu Zbytecne otazky v kriminalistice, Hlavacku?;-)

Offline tv
4200 příspěvků moje polička 17. května 2018 14:10

tv znate mou knihu Zbytecne otazky v kriminalistice, Hlavacku?;-)

Offline Pinot Noir
29887 příspěvků moje polička 17. května 2018 14:19

viktorka_od splavu  

tv Sere mě to, ale nelituju. Tak, jako se skutečná mateřská láska u mě rozvinula až teprve po ukončení kojení, tak opravdovou radost ze synovy přítomnosti a ochotu dělat s ním všechny blbosti, co si vymyslí, jsem v sobě objevila teprve ve chvíli, kdy na mně přestal viset 24/7. (A to si představ, že skoro všechno, co vydělám, spolknou jesle. Vlastně ne, díky tomu, že je furt nemocnej a musím hlídání všelijak pytlíkovat, mi pár korun zbývá. ).