Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Dadoo
11682 příspěvků moje polička 28. října 2018 21:38

Já naprosto nechápu ty diskuze nad "výběrem" času. Copak je to něco k vybírání? Kdyby si šlo čas vybrat, volím červen po celý rok.

poledne = slunce nad hlavou = 12 hodin. Pevný bod.

A od toho se odvíjí počítání času.

Chci normální, tradiční, staletími ověřený čas. Už celé to střídání považuji za nesmysl, jakkoli mně samotné absolutně nevadí. Kolik je na hodinách, tolik je. A stejně se budím před budíkem, v létě, v zimě. Manžel ovšem vždycky trpí.

Myslím, že kdyby se tomu "zimnímu" neříkalo "zimní" ale např. "původní" hned by vypadal pro mnoho lidí přitažlivěji.  

Online viktorka_od splavu
49309 příspěvků moje polička 28. října 2018 21:43

Dadoo já s tebou souhlasím a už jsem se s pár lidma chytla kvůli tadytomu prapodivnýmu pojetí "času" jako něčeho co si můžeme vybírat... vybírat si můžem jak nastavíme hodiny, aby nám neukazovaly čas, ale to co se nám líbí.. mně to přijde úchylný a byla bych ráda kdyby to skončilo. jako jestli někdo nechce chodit v létě spát nebo koukat na hvězdy nebo co.. ať to dělá, přece slunce svítí pořád stejně i hvězdy... 

Online continuity
43030 příspěvků moje polička 28. října 2018 21:44

Kokoska to jsem si tady dlouho myslela... a pak jsem zjistila, ze jsou lidi (typuji typicke kancelarske krysy, ktere chodi do prace nejdriv na devatou), ktere ziji v pevnem presvedceni, ze kdyz vecer v sest prijdou domu z prace, tak maji nezadatelne pravo na 3-4 hodiny denniho svetla, aby stihly 50 km na kole nebo tenisovy zapas. 

Online continuity
43030 příspěvků moje polička 28. října 2018 21:48

viktorka_od splavu tak ja bych si i vybrala jak vstava, ale kdyz skola zacina v osm, tak musim hnat deti do postele ne podle toho, jak zapada slunce, ale tak, aby se do rana stihly vyspat. psala jsem, ze o prazdninach je to lepsi, protoze tam mi cas ty externi vlivy urcuji min, ale stejne mi dospeli musime chodit do prace a memu muzi teda sichty zacinaji v pevny cas a nemuze tam dorazil plus minus autobus podle toho jak se mu povede vstat. ja sama v lete paradoxne chodim do te prace pozdeji, protoze chodime i pozdeji spat. 

49309 příspěvků moje polička 28. října 2018 21:56

continuity no to je jasné, já taky musím vstávat v pevně danou hodinu, ale nepožaduju od ostatních aby se mi přizpůsobili, kvůli tomu abych stíhala své aktivity vázané na světlo nebo tmu. prostě to tak v naší zeměpisné šířce je..

Online continuity
43030 příspěvků moje polička 28. října 2018 22:20

jinak si stezuji na svoje prakticke ja. nahodou jsem narazila na krasne drevene adventni kalendare, ani cena me neodradila a rikala jsem si, ze detem udelame radost. ale maji priserne malinkate ty suflicky. tam se opravdu vejte tak bonbon. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 28. října 2018 23:05

viktorka_od splavu 

nemám zdání. 

i když teď nevím, jestli se nemýlím, a nemusela by se naopak hodina přidat, trochu jsem se v tom ztratila, ale myslím, že pokud na jaře hodinu neubereš, tak v létě bude ještě v deset pořád takové to letní přítmí, kdy není úplně tma (protože kdyby se čas měnil, bylo by už jedenáct, nekecám, že ne? ).

což jakože ne že udělá nepříjemno rozmazlené jiné realitě, ale znemožní to všem hvězdárnám veřejné komentované prohlídky na cca dva měsíce. protože těžkou budou začínat v jedenáct, aby skončili v jednu ráno. myslím, že je to trochu jiná situace, než když se lidi těší, že bude dlouho světlo a budou moct grilovat. 

bylo to jen konstatování, tím neříkám, aby se kvůli tomu čas neposouval nebo nestřídal, ale řekla bych, že to hodně lidí vůbec nenapadlo.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 28. října 2018 23:11

jinak mi diskuze s posouváním času jsou spíš vtipné, protože si vždycky vzpomenu na situaci více severněji od nás, kdy jim vyjde slunce někdy v deset dopoledne a zapadne ve dvě. a taky žijou.

Online continuity
43030 příspěvků moje polička 28. října 2018 23:27

Jiná Realita ja stale zasnu, kolik lidi v tom ma zmatek

nene, pokud bude letni cas, bude to jak ted. pokud zimni bude tma o hodinu drive nez ted, takze lepsi nez dnes, rozhodne ne horsi.

a co se tyce tech severskych narodu: vesmes tam maji dost regulovany prodej alkoholu, jinak by se z te tmy uchlastali k smrti.  kratky nebo naopak dlouhy den neni pro lidske vnitrni hodiny zadny extra zazrak a dava jim to myslim dost zabrat. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 28. října 2018 23:32

continuity mně se to hrozně špatně představuje  asi si to budu muset namalovat.

Offline žluťásek
8861 příspěvků moje polička 28. října 2018 23:39

Asi zůstanu osamocena, ale moc doufám, že střídání letního a zimního času nebude zrušeno, já to mám fakt ráda. 

Offline Karja
44654 příspěvků moje polička 29. října 2018 02:48

Jiná Realita Neni to nahodou presne obracene a hvezdarne by zimni cas naopak prospel? Taky bych brala spis zimni, vadi mi vstavani do tmy, na letnich grilovackach si prisvitim ohnem!

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 29. října 2018 06:26

Jiná Realita No, trochu jsi mě zmátla s těma hvězdárnama, ale myslím, jak píšou jiné výše, že kdyby byl v létě ponechán zimní (původní) čas, byla by situace příznivější  - zatímco teď v určitém dni padne úplná tma, když je na hodinách jedenáct, tak by ve stejném datu padla tma, kdy by bylo na hodinách deset. 

Offline Friga
2134 příspěvků moje polička 29. října 2018 06:28

Karja ha, ja jsem to pochopila tak, ze Jiná Realita chce prave zimni cas po cely rok. 

Ja sama doufam, ze pokud bude jen jeden staly cas, ze to bude ten zimni. Svetlo v lete do pulnoci nepotrebuju a predstava, ze by se v zime (v pripade letniho casu) rozednivalo v cca 11, neni uplne prijemna. 

Offline Garfie
28541 příspěvků moje polička 29. října 2018 08:00

Jiná Realita On ten normální čas je právě ten "zimní", tma v létě bude dřív, letní čas se zaváděl hlavně kvůli úspoře energie (aby se večer nemuselo tak brzy svítit), takže pro tebe spíš výhoda :-)

49309 příspěvků moje polička 29. října 2018 08:15

a napisem si vsichni 10x

neexistuje zadny zimni cas

neexistuje zadny zimni cas

neexistuje...

Offline stes
9236 příspěvků moje polička 29. října 2018 08:22
Offline Sweet Potato
40290 příspěvků moje polička 29. října 2018 09:05

žluťásek Nejsi osamocena.

Offline Karja