Jiná Realita se mi nepodařilo tě přidat. Naopak, jsi naprosto zvána na road trip! Jenom to nebude letos. Ale kdybychom něco spáchaly, šla bys do toho?
Stěžovací vlákno
andulka01 já nevím, možná jo :D musela by na konci být sprcha a postel :D
Klidně i s autobusem, tady je místa dost
Bydlím v rurální oblasti, jak se vznosně říká a miluju to tady. Klid a ticho, lesy vůkol, v zimě před obchodem necháte motor běžet při nákupu, balíky se nechávají u brány (a nic se jim nestane), a přesto když je potřeba, jsem za necelé 2 hodiny v Oslu. Ale kdo by tam jezdil. Internetové obchody fungují skvěle, v menších městech nakoupíte taky dobře, na úřad/do banky chodíte taky přes internet, kdo by platil ty bomy.
Hele, tvoje misto bydliste mi pripomina to moje. Jenze v CR se tomu nerika ruralni oblast, ale prdel sveta:-D. A to do Prahy mame coby kamenem dohodil. :-D
To je zas vsichni do Norska a nejlip jeste s kolacema, ale za mnou do ruralni nikdo neprijede, koncim tady!
Karja hele, ale to by se dalo pojmout jako cvičná jízda, vyjasní se pozice a pravomoce... ![]()
Catherinne No vzhledem, ze od Prahy I Brna je k nam ted nepekna objizdka, tak by to cvicne, jak kdo zvlada nervy, urcite proverit slo;-))
Mne je jedno kam pojedu, hlavne kdyz moji haranti zustanou doma.
Lamicka Tak nejaky dalsi haranty tady rozhodne nechci! :-D
Karja to je jasny! ![]()
Karja sanekasaj. V prdeli zijem ja, mam to vsade daleko. Ale sledujem ze ti to dobre vari tak ja sa hlasim na navstevu. Aj tak nepracujem mozem cestovat ![]()
Dočítám až teď, byli jsme se koupat v lesním jezeře, dneska bylo fakt teplo a po tom rýpání se ve skalce jsem byla úplně uvařená. Koukám, že tady už pokupě celá cestovka i s cateringem a navrch zfilmování zážitků. Pak že Češi nemají podnikavého ducha! ![]()
barbucha andulka01 Bratra i sestru beru ![]()
Janulik03 Tak ceny jsou holt norské, no. Zase to máme jednoduché, protože nominálně to tak nějak souhlasí s tím, co si pamatujeme z ČR (chleba za 30, mouka za 10,...), jsou to taky koruny, akorát člověk nesmí přepočítávat.
Meruňky můžeš vzít s sebou, muž by se po nich utloukl a tady se těžko shánějí (a když už, tak jsou nehorázně drahé a z Turecka...
)
Jiná Realita V tak krásném autobusu se místo určitě najde a bez tebe by to ani nešlo. Seš garantem, že na hranicích sem vstoupíte do jiné reality
Takový pozitivní Cháron, převozník do jiného světa (já jsem teda přestěhováním sem opravdu vstoupila do jiné reality, jinak se to ani nazvat nedá, úplně jiný svět).
Ad kniha a sjíždění s útesu: knihu neznám, ale z náznaku o humoru si troufnu odhadnout vývoj (rozhodně to zní jako námět na přečtení). Pokud vůbec na ten sever dojeli, tak na tom útesu sedí dodnes a civí na tu nádheru
Pro místní je to trochu jiné, ale pro našince je ten střet s přírodními krásami tady ohromující. Pamatuju si moc dobře náš první výlet, ten pocit majestátnosti, surové dravosti a něžných obrysů krajiny v jednom. Je to tak protikladné a samozřejmé zároveň.
dzizisketa Jo, pro děti tady je uzpůsobené vše, ale norské jsou vcelku vychované (kromě bohatých rodinek z Bærum) a dokonce ani já, nedůtklivka, je nevnímám jako rušivý element.
Domy jsou tady obvykle dřevěné to ano, ty starší mívají kamenný sklep/podezdívku, ale řemeslníci jsou to mizerný teda, takže zručné zedničky berem
Není to taková hrůza jako UK/IRL, ale německá kvalitka taky ne. A dokonce už začínají přicházet na to, že polski robotnici na černo taky žádná láce, učí se rychle. Ovšem voda/odpady to je katastrofa na n-tou. V každým baráku, kde jsme bydleli, jsme museli předělávat odpad/okruhovat vodu/spravovat darling atd. Holt je to znát, že ještě před 30 lety mnoho domů na vesnici žádné “sociální zařízení” nemělo.
razorblade Sportovci to jsou, velký. Hodně je i sportovních programů pro děti z chudších vrstev, mnoho lidí v oddílech dobrovolničí zadarmo, spousta obchodníků i řetězců sponzoruje lokálně, klasicky třeba nákupy na “klubovou kartu” přispívají x% na dresy/výjezdy/soutěže místního oddílu.
Novonory tady snad ani nebudu rozebírat, to je téma na knihu. Ad Tøyen - tam se za posledních pár let nalily neskutečné peníze, fakt enormní množství prostředků, včetně úplně nové stanice metra, zrenovování Munchova muzea a celého okolí, parky, školy, volnočasová centra pro děti a mládež zdarma, atd. Aby zjistili, že je jim to stejně prd platné, jelikož nově příchozí jim na to hážou bobek a po setmění platí jiná pravidla. Tak zlé jako na Grønlandu to ještě není, ale vzhledem k tomu, že to měla být výkladní skříň integrace, příklad osvícené radnice, je výsledek víc než tristní. Že se nakonec Munchovo muzeum stěhuje na nábřeží do nově vyprojektované milionové stavby jen dokresluje tragikomičnost situace.
Mám dilema. Kamarádka nás pozvala na svatbu. V den prvních narozenin malého. Navíc mám svědčit a koná se ve Slezsku, u hranic s Polskem. A mně se nějak nechce ten den věnovat čemukoliv jinému, než děcku. I když jemu by bylo fuk, kdybychom slavili o týden později nebo vůbec, pro mě je to ale jaksi vnitřně důležité, ten jeho první rok náležitě uzavřít.
dzizisketa tak to nemas dilema, to mas vyreseny!
Tak jo, bratr je připraven!
Pro zvýšení důvěryhodnosti můžu dodat i knírek, když to chvíli nechám růst ![]()
Ale koukám, že se všechno hodně podobá Švédsku, včetně cen (jo, mlíko za 15 a kafe za 50 jako u nás, akorát to člověk pak nesmí násobit těma třema), včetně všeobecný záliby ve sportu, včetně příležitostí k životu s (nebývale disciplinovanejma) harantama... jedinej rozdíl bude teda jednak v (ještě chladnějším) počasí a pak v tý přírodě. Fjordy jsou úžasný...
dzizisketa dilema nevidím žádný![]()
Tak se domluv s kamarádkou, ať mu všichni svatebčani aspoň popřejou a moh by dostat (za sborovýho zpěvu Happy birthday
) i svůj malej dortík - budete tak mít velkou oslavu ![]()
Snad by to nevěstě nevadilo, že se musí o svůj slavnej den krátce podělit (s ročním dítětem)!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.