Garfie v žádnym případě![]()
Stěžovací vlákno
Garfie Kamarádka křtěná Vltavou říká " Hledí na to jak tele na nový vrata" :-)
notna tomu nevěřim
Mutziputzi No fakt, mi to právě právě divný, protože u nás se říká "Čumí na to ..."
notna čumět, koukat jako puk, jako tele na nový vrata...ale hledět, to fakt nee
notna To je možná takový slovní posun, tam kde pražáci říkají "hledí", my říkáme "čumí" (u nás "čumí jako bacil do lékárny"), jen mi tam pak nesedí ta kněžna Libuše, protože ta určitě na žádné město vznešené nečuměla!
Garfie nikdy, hledět je v Praze pouze ve významu viz Libuše nebo hledět na, ve smyslu brát ohledy...depak, nikdy
999 tak ty genderově strereotypy jsou vůbec zábavné. Můj strejda doopatroval s moji mámou svého tchána a považoval to za zcela přirozenou věc ( jeho žena tou dobou ještě pracovala).
Babička má dodnes za zle své švagrové, že nechala svoji matku ( takto matku babiccina muže) dokonat v LDN. Proč to zároveň nevyčítá svému muži netuším, mozna si myslí, že starat se mají dcery. akorát ona porodila dva kluky, a ten druhý se stará stylem: pojedu že Slovenska, mámu v Ově rad vyzvednu, mohl bych tam být cca ve dvě (v noci).
Já si až dodneška myslela, že se naplaveniny v Praze poznají podle místopisných názvů typu Václavák dole, Václavák nahoře, ale teď vidím, že hledět je klíč! ![]()
continuity Hledět je tutovka.jinak se neprazaci poznaj hlavně podle předložek, který rikaj většinou blbě (na vinohradech x ve Vršovicích)
Potrefenáhusa jak je to správně?
notna takhle
Mutziputzi ty jo! Umím trochu po vašem :-D
Potrefenáhusa No počkej, ve vinohradech se říká jen na jižní Moravě, ne? ![]()
Předložky jsou myslím v pohodě, spíš to dole na Václaváku, to bych asi řekla...nehledě na klasiky typu rožni nebo papuče.
Garfie dole na Václaváku AKA na Můstku je zcela v pořádku, to se řiká normálně...jó neni to jednoduchá řeč![]()
Garfie Dole na vaclavaku bych řekla taky (ale i dole na můstku a nahoře u muzea, já jsem z horní části Vršovic, skoro z Vinohrad, a říkalo se: "jdu dolu do Vršovic")
ty vrsovice a vinohrady mě tak napadly, ale ono je toho víc, byt většinou ty kopcovitý části se používají s předložkou na, tak je to proste spis zvykový
a pak taky Pražáci chodí do Prahy, myšleno do centra (musím dneska do Prahy, sejdeme se v Praze)
Potrefenáhusa To je hezký, tady u nás se zase říká "do města", myšleno do centra. A používala jsem to, i když jsem bydlela v první zóně.
Prostě "ještě víc do centra". Sejdeme se ve městě i na městě.
continuity a nikdo jiný z rodiny na Slovensku nežije? Každý to má nastavené jinak, mně taky rodiče neřeknou Čekám, že za mnou budeš chodit - ale když pak vidíš toho starého člověka, jak je za tu návštěvu rád, až dojemně, prostě to uděláš.
To nemá cenu tady rozepisovat, ale představ si, že tu péči a zájem potřebují tvoje děti. Asi bys neváhala, viď? A se starýma, opravdu starýma lidma, kterým ubývají síly a prostě potřebujou vědět, že tu někdo pro ně je, je to hodně, hodně podobné.
Aby bylo jasno, nikoho nekritizuju. Neznám konkrétní lidi, nevím nic o situacích v rodinách zdejších přispěvatelek, jen co samy sdělí. Občas to sdělené může vyznít jinak, než bylo myšleno, prostě nechci soudit. Jen dovedu pochopit třeba Jiná Realita , že do té nemocnice jde i za cenu toho, že má z toho stres a nemá čas na sebe atd. atd.
do města taky říkám
od nepražáků (a mládeže) je ještě často slyšet ten Florenc
notna místopis je slozitej, já mám doma Pražáka a ten si plete Náměstí Republiky a Národní třídu. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.