Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Karja
44703 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 15:50

Pinot Noir 

Ja si to vubec neumim predstavit, nemela bys foto? To muselo byt jak nekde v zahradach u zamku. Jdu to googlit:-D

Uz jsem si to vygooglila, no teda 50m v nejake vyssi vysce, to je fakt za odmenu!

Offline Pinot Noir
29888 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 15:59

Karja má to krásně šťavnatě zelenou barvu, bylo to fakt jako koukat do lesa. Mně to bylo samozřejmě líto, tolik stromů, některé měly už kmeny jako moje noha, ale fakt se to nedalo.

Offline Pinot Noir
29888 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 16:02

Garfie klidně přijeď. Ty zatracený pařezy pořád obrážejí, kolečko s nějakým tím nátěrem proti obživnutí pařezu pojedu už asi pošesté, a vždycky zase obrazí znovu. A je to takovej hajzlík životaschopnej, že když upadne větvička na zem, za chvíli zakoření a vesele roste novej strom!

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 16:02

Pinot Noir my jsme takhle s domem zdědili habr. Ten se sice na živý plot používá, ale ne tahle odrůda. Když jsme dům koupili před 12 lety, tak byl habr čerstvě zasazený, takové proutky tak do pasu. Už tak pět let ho bere zahradník jednou za čas motorovou pilou, protože ty různé křovinořezy jsou úplně mimo. Manžel se už těší, až ho vyměníme za jiný, ale máme ho 60 metrů a do toho se mi moc nechce.

Offline Pinot Noir
29888 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 16:08

MaeGandal to jsou podobný potvory, i tvarem listů. Přesně, křovinořez je tomu pro srandu! My těch 50 metrů, no. Navíc kolem vede frekventovaný chodník, na terase jsme byli bez toho plotu jak na výstavce. Takže jsme drátěný plot překryli takovými panely z dřevěných latěk, estetika nic moc, ale co už.  A teď postupně pracuju na osázení vším možným.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 16:29

Pinot Noir my máme právě rohovou parcelu, takže plot je potřeba, ale když chodíme okolo jiných plotu z habrů, tam to zastřihnou jednou do roka a ono to velmi způsobně a pravidelně povyroste o 10 cm na všechny strany, zatímco z našeho to trčí na všechny strany až metr daleko během pár měsíců... Nám se ten habr líbí, ale potřebovali bychom jinou odrůdu. A máme tu parcelu úzkou, takže si musíme vybírat "úzké" keře.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 17:38

Je pravda, že bydlíme v přízemí a hned u balkónu máme smrky. Naštěstí tak hloupě nasázené, že jsou to spíš takový chudáčci řídký, ale stíní dost. Děcka tam mají pokojík a i u stolu pod oknem mají celou zimu rozsvícenou lampičku. Strašně dlouho jsme měli i z přední strany borovice, které nám stínily okna do dalších dvou pokojů, ale až tak, že tam byla úplně tma a borovice nám lezly do otevřeného okna. Takže jsme v celém bytě měli jediné okno, kterým jsme vůbec viděli ven a trochu světla. Taky jsem požádala o nějakou úpravu nebo vykácení, které nám celý dům zamítl. Už jsme se kvůli tomu chtěli i stěhovat, ale nakonec se dělali nějaké výměny plynu, který vedl pod borovicema a musely pryč. Od té doby máme úplně jiný byt. 

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 18:07

Pinot Noir teď to googlím a to je ten "zázračný živý plot" co jsme chtěli letos zasázet takže nebrat jo? Já to furt mužovi říkám že ten čas strávený na parfu je užitečný.

Offline Pinot Noir
29888 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 18:19

Sairon no, záleží, jestli máte motorovou pilu, lešení, náklaďák a za domem sběrnu bioodpadu . Asi pět šest těch pařezů jsem nechala obrazit, ty už ukočíruju a udržím v rozumných mezích a popelnice na bioodpad to pojme. Je to hezké, extrémně rychle to zakryje plot. Prvních pět šest let to bylo super, ale cca po deseti letech to začalo být neúnosné. Tak třeba jestli se plánujete včas odstěhovat...

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 19:04

Pinot Noir ehm, no říkala jsem si že tak za 25 let hodíme ten relativně velký barák na krk harantům a postavíme si něco menšího někde na pláži nebo v lese, ale časově to úplně nesedí s tím, co píšeš ty, tak asi zasázíme něco jiného.

Ale fakt díky za zkušenost, ušetřila jsi nám asi spoustu práce. Ještě že jsem taková slepice a musela jsem taky honem zjišťovat o čem to píšeš.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 19:31

My mame na pozemku stoletou lipu a je s tim spousta prace. Krom kvanta listi na jare a na podzim,  ktery se musi hrabat se musi tyhle stary stromy kazdy rok prorezat. Jinak z nich padaj uschly velky vetve. Stoji to proste cas i penize. A jo,  strasne,  ale strasne to stini. Ja tu nasi taky branim sec muzu,  ale...proste bych neodsuzovala lidi co se tech starych stromu zbavi.  Ono to cloveku na pozemku zadny benefity neprinasi

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 20:30

Garfie nebo liliovník. v zahrádkářském časopise psali: dorůstá výšky 3 metrů. bohužel už nenapsali kolikrát. takže když ten třímetrovej drobeček přerostl barák (a to byl vysazenej o ještě terasu níž), radši jsem ho taky nechala skácet. (kdybych tušila, co to bude za stromisko, vysadila bych ho jinde, kde by těch 30 metrů nevadilo, tady holt byl v úplně blbým místě)

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 20:31

Klíšťata si říkám, co mě to svědí v pupíku, a bylo tam! Asi půl hodiny jsem ho uchošťourem dloubala ven a úplně jsem si tam vydřela kůži, protože vnitřek pupíku tedy není na nějaké mechanické odírání zvyklý. Brrr.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 20:35

ice my máme na pozemku stoletej dub (a sousedi hned za plotem druhej). znáš pohádku až opadá listí z dubu?

Offline Catherinne
10848 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 20:38

moora znám ji teprve krátce a na cyklostezce, kolem které jsou duby, si na ni vždycky vzpomenu. A teď číhám na ty nové lístečky 

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 20:39

Pinot Noir Sairon hele, já mám pocit, že tenhle jilm doporučijou pěstovat preppeři. jako že roste tak rychle, že menší lesík ti vystačí k energetické soběstačnosti

Offline viktorka_od splavu
49353 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 20:42

Potrefenáhusa tak my měli před domem dva velký smrky (sousedů z obou stran, náš žádný) jednak na předzahrádce tím pádem krom jehličí nic nerostlo a pak v kuchyni se muselo svítit celoročně. ale ano, ten jeden-dva měsíce v roce kdy jsou vedra to bylo docela dobrý, zbytek roku dost hnus. teď je tam ty dva měsíce výheň, ale svítit musíme jen v zimě:D na druhou stranu tůje... já je taky nesnáším, na ty od sousedů furt mrmlám, ale tu jednu co máme na zahradě jsem se nakonec nechala přesvědčit že neskácíme a jsem ráda. jak je jedna, tak není tak moc hnusná a navíc je vysoká a úzká, nezabere moc místa a přitom aspoň zpoloviny zakryje výhled, kterej je teda u nás dost brutální:D

Offline viktorka_od splavu
49353 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 20:42
Reakce na moora:

Pinot Noir Sairon hele, já mám pocit, že tenhle jilm doporučijou pěstovat preppeři. jako že roste tak rychle, že menší lesík ti vystačí k energetické soběstačnosti

Offline Pinot Noir
29888 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 20:47

moora je to možné. To totiž přežije i jaderný útok asi. Podařilo se nám jeden strom polít Roundupem, bylo to pár týdnů lehce zvadlé, pak se to oklepalo a začalo bujet o to víc. První roky to bylo super, na jaře jsme zastrkali do země tenké asi čtyřicet cm dlouhé proutky  a příští rok v létě jsme měli zakrytý 180 cm vysoký plot hustým neprůhledným lesem. Neuvěřitelné. Ale neuvěřitelné to bohužel zůstalo

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 20:49

viktorka_od splavu jako mně ten strom stínil asi stejně jako jim, v zimě byl bez listí. Ale pravda, listí s klíněnkou jsem likvidovat nemusela. 

Sotva jsem jim odpustila kaštan, tak si postavili výtah a k němu prorazili balkony, takže mi do oken krom půlky vnitrobloku začalo naráz vidět i dost sousedů z vedlejšího vchodu