Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline viktorka_od splavu
49353 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 21:00

Potrefenáhusa já zjistila jak je ta zeleň důležitá, když nám až hodný kus od domu zplundrovali zahrádkářskou kolonii. sice tam bivakovali akorát tak bezdomovci, ale ta holá pláň, i když je až za silnicí, udělala fakt velký rozdíl. je to od nás do kopce, a najednou se zvedla hladina hluku i prachu.. třeba když po té silnici jede auto (naštěstí není frekventovaná) tak je to jakoby jelo přímo pod oknem. a když tam jdou po chodníku lidi a baví se, tak je i na tu dálku slyším:-O

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 21:06

ice Naše lípa nebyla na pozemku, který by se nějak využíval. Listí se tam nikdy nehrabalo, nic se okolo neudržovalo. Kdysi, když to ještě patřilo nám, tak se o to dědeček staral a pod lípou bylo super místo na hraní. Už tenkrát měla víc než 100let. Nebylo to na zahradě, ale na takovém kopečku mezi cestama ke dvoum domům. Rozhodně ten, který ji pokácel, s ní neměl žádnou práci celý život a ani jeho příbuzní. 

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 21:10

viktorka_od splavu dělá to hodně, i ulice na Vinohradech nebo v Karlíně, kde jsou podél ulice stromy, jsou uplně o něčem jiným 

Offline Catherinne
10848 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 21:15

viktorka_od splavu jj, taky bydlíme v ulici kde jsou předzahrádky,  je tu spousta stromů a je to fajn. Ptáčci, teď to kvete, je to hezký na pohled z okna,  bydlíme ve 4 patře, takže výhled skvělý.

Offline viktorka_od splavu
49353 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 21:21

Catherinne sice ti v přízemí, kteří vidí leda kmeny těch stromů a shora mají jen tmu jsou na tom trochu biti, ale i tak je to lepší než holá pláň/beton. v moskvě jsem viděla, jak takové město bez stromů vypadá.. je to strašný, opravdu k nežití

Offline Catherinne
10848 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 22:07

viktorka_od splavu a tak jsou tam i keře, tráva, kytky, záleží kde. Opravdu velké stromy jsou v ulici dva, tři jinak je to menšího vzrůstu. 

Offline Fiction
1642 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 22:28

Pinot Noir a čím jste ty jilmy nahradili /pokud jste je nahradili nečím zeleným tedy / . Čtu to nepravidelně a neuceleně, tak se omlouvám, pokud už jsi to psala.  potřebujeme vysadit nějakou zelenou hranici, tak hledám insipraci, díky.

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 22:38
Reakce na moora:

Pinot Noir Sairon hele, já mám pocit, že tenhle jilm doporučijou pěstovat preppeři. jako že roste tak rychle, že menší lesík ti vystačí k energetické soběstačnosti

takže by to stálo za zvážení v těchto nelehkých časech? Že by po té, co došla mouka a toaleťák, nám utáhli kohoutky s plynem? Jen by to chtělo ten krb, který nemáme

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 22:49

Vypadá to, že se mi rozjela periorální dermatitida Takže najíždím na "nulovou terapii", mám převařenou vodu na umývání a zubní pastu bez fluoru používám už dávno. Myslím, že Ounz má zkušenosti, nějaký tajný tipy?

Jedním z důvodů je asi hodně vysušená pokožka, koupila jsem si na to lipobase repair, co chválila prďola , ale hádám, že to teď taky nemůžu používat.

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 18. dubna 2020 22:50

coralline mně pomoh ten 2 derm reha special krem

Offline Pinot Noir
29888 příspěvků moje polička 19. dubna 2020 04:21

Fiction postupně vysazuju takovou pestrou směs jedlých a okrasných rostlin různé výšky tak, aby už nenastala situace, že bude třeba naráz ostříhat těch padesát metrů. Jsou tam různé druhy malin, ostružin, z jedlých arónie, muchovník, kamčatská borůvka, rybízy, angrešt, smokvoň, kiwi. Potom popínavé růže, zlatice, motýlí keř, ibišky, pár těch znovuobživlých jilmů. A mezitím bylinky, skalničky a všelijaké trvalky a cibuloviny. Tu dřevěnou zástěnu tam necháme, dokud se nerozpadne, už jsme si na to zvykli. Tyhle rostliny až na výjimky rostou pomalu, nebo jsou nižší, takže funkci úplného zakrytí mít nebudou.

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 19. dubna 2020 04:40

Pinot Noir Muchovnik jsme letos sazeli taky. Vykopali jsme letos definitivně tuje vzadu u plotu a zasadili tam směs jedlých keřů a stromů, ještě dříny, mišpuli, už z loňska tam mám kdouli. 
myslim, ze taková zahrada, jak popisuješ, dava smysl 

maliny a ostružiny nám bohužel nerostou, to samy rybizy, máme jich asi 5 a loni z toho bylo sotva na jeden malej koláč 

popinavy růže jsme taky na podzim kupovali, vyhlášený od pelců od Sobotky a já sobě pro radost nějaký anglicky, tsk jsem zvědavá, jak to u nás poroste

Offline tzaziki
1156 příspěvků moje polička 19. dubna 2020 07:33

coralline Osvedcila se mi prisna nulova terapie, omyvani dubovou kurou a nesolene sadlo, ale v lete to neni nic moc na cuchani. 
Preji at je to brzy pryc. 

Offline Pinot Noir
29888 příspěvků moje polička 19. dubna 2020 07:57

Potrefenáhusa u nás jdou maliny, josta a rybíz dobře, takže jsem přikoupila i různé další druhy, žlutou a černou malinu, bílý rybíz, další černý. Angrešt se nám nedařil, tak zkouším jinou odrůdu na jiném místě. A rozhodla jsem se zrušit zeleninu, záhon jsem osadila jen jahodami a květinami, možná kopr se tam ještě vejde. Ale u toho plotu mi zbylo takové nevyužité místo, tak tam dám pár sazenic rajčat a jestli se jim bude dařit, tak bude bývat kus živého plotu z rajčat . Dřín jsem taky vlastně chtěla

Ale jsem teda pěstitel za všechny prachy, tak se teprve uvidí, co se opravdu povede. Muž tomu nerozumí vůbec, ten mi neporadí, správný čas na různé zahradní práce obvykle prošvihnu... Navíc všechno sázíme mezi pařezy po těch jilmech, takže vykopat díru, jak se správně má, vůbec nehrozí. 

Online Garfie
28561 příspěvků moje polička 19. dubna 2020 09:06

moora Ale liliovník je krásnej!! :-) Ale teda mám zafixovaný, že je to velkej strom!

Mohučanka Dcera měla první (u nás na zahradě!) už asi před třemi týdny :-/ Taky u pupíku shodou okolností! Ale naštěstí teda ne uvnitř, to by mě štrajchlo. 

Jo a jinak teda, mě osobně každej pokácenej strom fakt fyzicky bolí, někdo z mých předků asi byl stromová víla... Hrozně se mi líbí ten japonskej přístup, pokud je to možné, raději strom obestaví, než by ho pokáceli. 

Offline Fiction
1642 příspěvků moje polička 19. dubna 2020 09:36

Pinot Noir Díky za inspirativní výčet, některé rostliny jsem podle jména ani neznala, třeba muchovník, přitom jsem kolem zahrady s plotem z muchovníku každý den chodila do školy. Nejsem vůbec šikovná pěstitelka, zkušenost s ostružinou, kdy plody byly kyselý, jen zahradní altán plný fialových ptačích h-v-n taky nic moc.. Ještě koukám i na příspěvek Potrefenáhusa , něco určitě vybereme, díky

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 19. dubna 2020 10:19

Ounz Díky, objednám si to.

tzaziki Díky. Ve večerce na rohu jsem viděla sádlo, doufám, že nesolený. Nulovou terapii asi nepřežiju, v noci jsem se třikrát vzbudila a nemohla usnout. Ten pocit je prostě strašnej. Musím to aspoň něčím namazat, než budu mít ten krém. Obě lékárny, kam bych mohla dojít, jsou samozřejmě dneska zavřený.

Jako bonus mám oteklej ret - duckface zdarma

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 19. dubna 2020 10:21

Potrefenáhusa mišpule!!!!

Offline Pinot Noir
29888 příspěvků moje polička 19. dubna 2020 10:22

Fiction však všechny rostliny mi loni poradily tady