Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline marieu
5150 příspěvků moje polička 27. listopadu 2020 15:24

viktorka_od splavu podle stavu kostního metabolismu se pak aplikuje substituce, podává vit D v dávkování podle výsledku. Určitý stupeň osteopenie nebo teda osteoporózy se asi zvrátit nedá, ale ten proces lze zastavit a to ve spoustě případů taky není málo. 80ti letá babička s kompresivními frakturami obratlů a bolestmi zad už z toho samozřejmě profitovat nebude... čím dřívější je nástup menopauzy, ať už přirozeně nebo uměle, nebo při rizikových faktorech, tím důležitější ten screening je. Víc by věděl osteolog...

edit: substituci myšleno vápník a vit D

Offline viktorka_od splavu
49168 příspěvků moje polička 27. listopadu 2020 15:39

marieu aha takze podchytit v zacatku a suplementovat cilene, dekuju!

Offline marieu
5150 příspěvků moje polička 27. listopadu 2020 15:40
Offline tina
6276 příspěvků moje polička 27. listopadu 2020 22:44

Víc než před rokem! nám truhláři přijeli namontovat vestavnou skříň (ta je super), načež jsme se dohodli, že nám vymění troje dveře (rozuměj objednají u dodavatele a přijedou namontovat). Prý do (loňských) Vánoc to nebude, tak někdy brzy po Novém roce. Takže po třech urgencích (poprvé přiznali, že zapomněli objednat), se ozvali včera, že přijedou dnes. Muž se dohodl v práci, že přijede o něco později, aby jim byl k ruce, já měla na starost děti. Místo v osm dorazili bez omluvy v devět, crcali se s tím 5 hodin!!! a korunu tomu nasadilo, že dveře do koupelny máme bez kliky - dodavatel nedodal. Takže jsem zvědavá, jak dlouho na ni budem čekat. No, jsem vlastně ráda, že muže neklepla pepka, já se tomu fakt už jen směju...

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. listopadu 2020 23:34

Catherinne Nemyslím, že bys měla osteoporózu. Proti osteoporóze je totiž pohyb a zatížení kostí pohybem to úplně nejlepší, co můžeš udělat. Lepší než všechny doplňky. Mimoto si myslím, že určitě sportovní vitamíny bereš a tam je dostatečné množství i vitamínů a minerálů. 

Rizikové faktory jsou nedostatek pohybu a ne práce nebo chůze, ale sportu, nízké BMI ve smyslu vyhublá postava bez osvalení, kouření, alkohol už od malého množství, který je pravidelný, artritida, zlomenina krčku u rodičů, léky na štítnou žlázu, žaludek a kortikoidy dlouhodobě, inhibitory aromatáz (většinou po rakovině prsu). Umělá nebo předčasná menopauza.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. listopadu 2020 23:40

marieu Jsou léky, které se aplikují u těžké osteoporózy a mají dobrou odpověď. Zlepšení je jak u koho, ale většinou je potřeba mimo léků změnit i ostatní rizikové faktory. Dokonce i u těch kolem 75, tam odpověď je, ale tam už se léčí většinou jen ty opravdu aktivní ženy. Naopak kdo spoléhá jen na léky, tak je může začít brát už ve 40 s lehkou formou a může to být úplně k ničemu. 

Offline Catherinne
10779 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 00:12

Renusatko děkuji, zavolala jsem na obvod, uvidím se s mudr v úterý a uvidím jestli mi dá žádanku. Já si to klidně změřit nechám, přeci jen chci makat i nadále, takže budu ráda v klidu. 

Tohle je opravdu úraz z přetížení ( ty Dlouhé stráně a 30 km po betonu) a špatného došlapu.

Offline marieu
5150 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 08:18

Renusatko jo, vlastně bifosfonáty... už si to nepamatuju, asi už jsem "fachidiot", jak mám dlouho od školy. Já už prostě jen písmu ty žádanky a buzeruju svoje pacientky

Offline barbucha blogger
35581 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 09:00

Renusatko 

To je dobrý. Nesportuju (leda chodím se psem), mam celkem sedavý zaměstnání, kouřím, piju pravidelně mam za sebou umělou menopauzu - a kosti jako dvacítka

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 10:32

barbucha zase často  pomáhá nadváha, i když tu nemáš, ale důležité je to zatížení kostí a zatížení vlastní vahou je často dostatečné, obézní mají osteoporózu méně. Jinak je to jak u každé jiné nemoci, dobrá genetika, dostatek hormonů nebo jen dobré vstřebávání vápníku.

Catherinne běžně se posílá nějaký rok po menopauze a potom už podle výsledků. Nic tím nezkazíš. Obvodní nemůže posílat na denzitometrii. V Brně obvodní pošlou k nám do centra a my si indikujeme denzitomertii. Jak je to v Praze, to nevím.

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 11:54

Hádejte komu rohlík zase přivez blbej chleba a jiný věci?

Offline 711990
18311 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 15:23

Ounz teda ty mas smulujakej chleba to byl dneska?

Offline Candance
5630 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 15:24

Ounz tak oni asi vedi, ze ty si chleba neupeces, jak je rok dlouhy.

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 15:25

711990 právě ten samej jako minule! A tentokrát už sem výměnu chtěla a poslali mě víš kam..eska došla  

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 15:25

Candance jenže já su nemocná a péct se mi nechtělo

Offline Pinot Noir
29742 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 15:30

Ounz mě včera dojalo Tesco a jejich slavné "náhrady". Místo mletých mandlí sekané. Už vidím ty vanilkové rohlíčky

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 15:31

Ounz No, já dnes vyhrála místo dvou nízkotučných jogurtů dvě skleničky sterilovanýho kopru.
Takže k svačině má táta banán a zítra bude koprovka.

Offline 711990
18311 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 15:36

Ounz jezis mozna to tu nekdo cetl a chtel te nasrat

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 15:42

Ounz Já Rohlík využívám od toho co je a minimálně 2x týdně a ještě mi nepřivezli nikdy nic jiného Jednou mi v nákupu něco chybělo a jednou rozmašírovaná vejce, ale za těch už určitě 1000 nákupů, to nic není. U obojího mi teda vrátili peníze. 

Pinot Noir Nahrady Tesca jsou super. Já jednou místo banánů dostala banánove kondomy. Na to teda koukal i kurýr. 

Offline Pinot Noir
29742 příspěvků moje polička 28. listopadu 2020 15:42