Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 11:04

Luna já chodím na preventivky a říkám si, že je to asi tak jediné co můžu dělat

Offline Luna
10864 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 11:09

Bowle To asi jo. Ale já jsem měla něco, co se třeba nedá zjistit vůbec a neměla jsem absolutně žádné příznaky...Prostě jsem přesvědčená o tom, že musíš mít štěstí. A nestresovat se.

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 11:33

Luna ano, nejsme ve sporu. Já jenom nevědela že ultrazvuk nepatří do preventivní gynekologické prohlídky, proto jsem se tak divila

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. ledna 2021 12:47

Bowle bohuzel opravdu nepatri. Navic i na UZ je nalez nespecificky. Ale moje spoluzacka mela v tehle diagnoze steati v nestesti. Bylo to na skole (cca 21let) a gynekolog ji chtel ukazat UZ jejiho bricha, kdyz studuje tu medicinu a nasel cystu. Poslal ji do nemocnice a skoncila na laparoskopii. No a byl to nadir cajecniku, ale prezila to, protoze prisla opravdu strasne brzo

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 12:55

Jos takže preventivní gyn prohlídka obsahuje pouze stěr z děložního čípku, chápu to dobře?

Offline Kokoska
34642 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 12:58

Bowle moje gynekolozka taky UZ dela, otazka je, jestli 1x za rok staci a nebylo by po tom roce pozde. Ale aspon neco.

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. ledna 2021 12:59

Bowle Nejsem gynekolog a muzu se mylit. Ale UZ snad neni nutnou soucasti gyn.prohlidky. Nicmene treba moje gyn ho dela...

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 13:04

viktorka_od splavu Bowle continuity marieu nejlepší na tom je, že byla na ultrazvuku u gynekologa a on...tam nic nenašel. už mezitím byla na žlutém kopci na ct, takže je to celkem důkladně viděno, a podle lékařky je úplně přes celé břicho, tolik k (tedy jen podle mě a mých mnoha osobních zkušeností) často přeceňované prevenci. někteří lékaři, nedokážu říct jestli z objektivních příčin (nechci jim křivdit, třeba to vůbec nejde), nebo prostě z neschopnosti, mají očividně problém vidět i obrovský nález.

já problém s vaječníky mám trvalý, trpím na cysty a strašné bolesti, několikrát jsem si byla jistá, že už rakovinu mám, byla jsem i na onkomarkrech, zatím to pokaždé byla prasklá velká cysta, třeba 6 cm. lékařka mi ultrazvuk dělá vždycky, asi protože jsem riziková, taky jsem netušila, že se do nedělá běžně.

Offline marieu
5152 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 13:10

Než jsem dovařila oběd a sklidila po všech, bylo jž všechno napsáno. Gynekologická prevence je opravdu screening přednádorových stavů děložního čípku. Proto z principu není UZ vyšetření jeho povinnou součástí a ani ho tak pojišťovny nehrad, ale samozřejmě ho dnes každý gynekolog dělá. Takže při pravidelných preventivních vyšetřeních člověk snižuje riziko, že by "nepřišel včas". Bohužel opravdu jen snižuje riziko- bohužel v I. stadiu je diagnostikováno asi jen 20-30% invazivních nádorů a ano, na rovinu si musíme říct, že karcinom ovaria je prostě sr*č. Zatím neexistuje žádný screeningový test - včetně UZ nebo serologických markerů z krve, nebo jejich kombinace- který by bylo lze použít jako prevenci. Luna má pravdu, člověk musí věřit, že bude mít štěstí a nestresovat se...

Offline marieu
5152 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 13:18

Jiná Realita běžně se to samozřejmě už dělá, u nás odjakživa- co jsem nastoupila. A ano, máš pravdu a plně chápu tvoje rozhořčení, kvalita lékařů obecně je velmi kolísavá. Dělám v nemocnici, dělám i ultrazvuky a tak vím, co je v "terénu" u soukromých gynekologů možné. A tím nechci říct, že špitál sám o sobě je záruka péče. V konečným důsledku má být odpovědností každýho lékaře na sobě makat s vědět o svých limitech- co je mimo můj dosah, posílám dál... je to naivistická představa, ale já osobně se jí snažím držet.

Offline Luna
10864 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 13:18

No ja mam gynekologa, kterymu je snad 100. Ja ted nejakou cystu nebo neco mam, ukazalo se to uplne btw na poslednim PET/ct. Ja jsem jako rada, ze pokracuje remise a nechce se mi to resit. Ale tak teda asi nekam pujdu...

Offline Isca
4888 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 13:19

Jiná Realita Moje gynekoložka třeba ultrazvuk má, a začínající myomy na děloze (v době, kdy už dělaly poměrně velkou paseku, kterou jsem i hlásila) mi neobjevila. Až už se to tam opravdu hodně zvětšilo, poslala mě ke kolegovi na ověření, že to jsou fakt ony. On je asi, jak mi říkala dcera, která studuje medicínu, problém, že je nutné UZ i umět používat a číst, což prý ne každý bez nějaké průpravy dělá dobře. 

Offline marieu
5152 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 13:26

Luna malinká poznámka- obecní rentgenologové, co popisují i CT, MRI a pod. často přečtou jako cystu i ovulaci. Čirá cystička do 3cm je běžný, funkční nález, který zpravidla během několika cyklů vymizí.

Isca jo, to je další věc- kvalita přístroje, kvalita zobrazení a kvalita vyšetřujícího...

Offline Luna
10864 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 13:27

marieu No to by bylo fajn. Mimochodem...Myslela jsem si, ze po chemu uz zadnou nemam: 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 13:36

Isca no právě. proto jsem třeba trvala na tom, ať teta jede na ct na žlutý kopec a ne do naší nemocnice (ona nechtěla, když jí tolik doktorů řeklo, že nevidí zásadní problém), protože vím, že v naší nemocnici to bohužel moc neumějí. tedy tohle by asi našel i slepej, ale tehdy jsme nevěděli, že je to až tak, a menší nález by určitě nenašli. mojí matce tvrdili, že má kamínek. kdybychom nenaléhali, ať jede předčasně na kontrolu na žluťák, tak bychom její diagnózu zjistili, až by už v podstatě umírala. stejně to bylo pozdě, ale lépe pozdě než později, nějaký čas to získá. u její diagnózy asi stejně žádné včas neexistuje, i "včas" nemá skoro žádné terapeutické možnosti.

ale určitě nechci, aby vznikl dojem, že nabádám ke kašlání na prevenci, to v žádném případě. 

a ještě tedy nesmírně bolestivý problém zdravotnictví je, že na ct a podobné věci mají třeba dvouměsíční objednací doby, a dva měsíce u takových stavů je strašně moc. je pěkné, že doktor uvidí problém a pošle na ct, ale po dvou měsících čekání už je i stav, na který by ještě byly možnosti, už často opravdu nezastavitelně rozjetý, protože některé nádory rostou před očima.

Offline marieu
5152 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 13:37

Luna neznám podrobnosti ohledně tvé chemo a nechci to rozebírat veřejně. Jen jsem chtěla uklidňující poznámku na okraj. Naštěstí většina útvarů na vaječnícch bývají funkční záležitosti spojené s ovulací, nebo žlutým tělískem... za kontrolu to ale samozřejmě stojí. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 13:40

a už teda končím, omlouvám se za novoroční depku s něčím tak hnusným. 

Offline Luna
10864 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 13:49

marieu Jasne, to ja jsem myslela obecne. Mela jsem za to, ze ty reprodukcni organy poskodi kazda chemoska...Ja jsem v tomhle oboru totalne nevzdelana, patri to do priznani, ale ja biologii jako predmet snad nikdy nemela, krome zakladky. A je to znat.

Offline marieu
5152 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 14:02

Luna jsem sice mudr, ale úplně praktický zkušenosti nemám, onkologii jsem měla naposledy ve škole... v obecný rovině se nejspíš předpokládá, že dojde k poškození ovariální funkce, ale řekla bych, že ne automaticky v plném rozsahu, u někoho asi i může dojít k její částečné obnově- statistiku z hlavy opravdu neznám. Taky jsou postupy ke snížení rizika, že se tak stane, využívají se u mladých pacientek, které si přejí zachovat plodnost (hormonální blokáda po dobu chemoterapie apod.). Jinak i v případech, kdy nejde o plodnost jako takovou, se mají u pacientek s předčasně vzniklou menopauzu řešit rizika z ní vyplývající... 

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 03. ledna 2021 14:29

marieu teda ja jen koukam a jsem zdesena, mela jsem za to, ze prevence zachyti vsechny tyhle vecipridavam to teda na seznam vsech mych strachu, abych mela po nocich o cem premyslet