Luna já chodím na preventivky a říkám si, že je to asi tak jediné co můžu dělat
Stěžovací vlákno
Bowle To asi jo. Ale já jsem měla něco, co se třeba nedá zjistit vůbec a neměla jsem absolutně žádné příznaky...Prostě jsem přesvědčená o tom, že musíš mít štěstí. A nestresovat se.
Luna ano, nejsme ve sporu. Já jenom nevědela že ultrazvuk nepatří do preventivní gynekologické prohlídky, proto jsem se tak divila
Bowle bohuzel opravdu nepatri. Navic i na UZ je nalez nespecificky. Ale moje spoluzacka mela v tehle diagnoze steati v nestesti. Bylo to na skole (cca 21let) a gynekolog ji chtel ukazat UZ jejiho bricha, kdyz studuje tu medicinu a nasel cystu. Poslal ji do nemocnice a skoncila na laparoskopii. No a byl to nadir cajecniku, ale prezila to, protoze prisla opravdu strasne brzo
Jos takže preventivní gyn prohlídka obsahuje pouze stěr z děložního čípku, chápu to dobře?
Bowle moje gynekolozka taky UZ dela, otazka je, jestli 1x za rok staci a nebylo by po tom roce pozde. Ale aspon neco.
Bowle Nejsem gynekolog a muzu se mylit. Ale UZ snad neni nutnou soucasti gyn.prohlidky. Nicmene treba moje gyn ho dela...
viktorka_od splavu Bowle continuity marieu nejlepší na tom je, že byla na ultrazvuku u gynekologa a on...tam nic nenašel. už mezitím byla na žlutém kopci na ct, takže je to celkem důkladně viděno, a podle lékařky je úplně přes celé břicho, tolik k (tedy jen podle mě a mých mnoha osobních zkušeností) často přeceňované prevenci. někteří lékaři, nedokážu říct jestli z objektivních příčin (nechci jim křivdit, třeba to vůbec nejde), nebo prostě z neschopnosti, mají očividně problém vidět i obrovský nález.
já problém s vaječníky mám trvalý, trpím na cysty a strašné bolesti, několikrát jsem si byla jistá, že už rakovinu mám, byla jsem i na onkomarkrech, zatím to pokaždé byla prasklá velká cysta, třeba 6 cm. lékařka mi ultrazvuk dělá vždycky, asi protože jsem riziková, taky jsem netušila, že se do nedělá běžně.
Než jsem dovařila oběd a sklidila po všech, bylo jž všechno napsáno. Gynekologická prevence je opravdu screening přednádorových stavů děložního čípku. Proto z principu není UZ vyšetření jeho povinnou součástí a ani ho tak pojišťovny nehrad, ale samozřejmě ho dnes každý gynekolog dělá. Takže při pravidelných preventivních vyšetřeních člověk snižuje riziko, že by "nepřišel včas". Bohužel opravdu jen snižuje riziko- bohužel v I. stadiu je diagnostikováno asi jen 20-30% invazivních nádorů a ano, na rovinu si musíme říct, že karcinom ovaria je prostě sr*č. Zatím neexistuje žádný screeningový test - včetně UZ nebo serologických markerů z krve, nebo jejich kombinace- který by bylo lze použít jako prevenci. Luna má pravdu, člověk musí věřit, že bude mít štěstí a nestresovat se...
Jiná Realita běžně se to samozřejmě už dělá, u nás odjakživa- co jsem nastoupila. A ano, máš pravdu a plně chápu tvoje rozhořčení, kvalita lékařů obecně je velmi kolísavá. Dělám v nemocnici, dělám i ultrazvuky a tak vím, co je v "terénu" u soukromých gynekologů možné. A tím nechci říct, že špitál sám o sobě je záruka péče. V konečným důsledku má být odpovědností každýho lékaře na sobě makat s vědět o svých limitech- co je mimo můj dosah, posílám dál... je to naivistická představa, ale já osobně se jí snažím držet.
No ja mam gynekologa, kterymu je snad 100. Ja ted nejakou cystu nebo neco mam, ukazalo se to uplne btw na poslednim PET/ct. Ja jsem jako rada, ze pokracuje remise a nechce se mi to resit.
Ale tak teda asi nekam pujdu...
Jiná Realita Moje gynekoložka třeba ultrazvuk má, a začínající myomy na děloze (v době, kdy už dělaly poměrně velkou paseku, kterou jsem i hlásila) mi neobjevila. Až už se to tam opravdu hodně zvětšilo, poslala mě ke kolegovi na ověření, že to jsou fakt ony. On je asi, jak mi říkala dcera, která studuje medicínu, problém, že je nutné UZ i umět používat a číst, což prý ne každý bez nějaké průpravy dělá dobře.
marieu No to by bylo fajn. Mimochodem...Myslela jsem si, ze po chemu uz zadnou nemam:
Isca no právě. proto jsem třeba trvala na tom, ať teta jede na ct na žlutý kopec a ne do naší nemocnice (ona nechtěla, když jí tolik doktorů řeklo, že nevidí zásadní problém), protože vím, že v naší nemocnici to bohužel moc neumějí. tedy tohle by asi našel i slepej, ale tehdy jsme nevěděli, že je to až tak, a menší nález by určitě nenašli. mojí matce tvrdili, že má kamínek. kdybychom nenaléhali, ať jede předčasně na kontrolu na žluťák, tak bychom její diagnózu zjistili, až by už v podstatě umírala. stejně to bylo pozdě, ale lépe pozdě než později, nějaký čas to získá. u její diagnózy asi stejně žádné včas neexistuje, i "včas" nemá skoro žádné terapeutické možnosti.
ale určitě nechci, aby vznikl dojem, že nabádám ke kašlání na prevenci, to v žádném případě.
a ještě tedy nesmírně bolestivý problém zdravotnictví je, že na ct a podobné věci mají třeba dvouměsíční objednací doby, a dva měsíce u takových stavů je strašně moc. je pěkné, že doktor uvidí problém a pošle na ct, ale po dvou měsících čekání už je i stav, na který by ještě byly možnosti, už často opravdu nezastavitelně rozjetý, protože některé nádory rostou před očima.
Luna neznám podrobnosti ohledně tvé chemo a nechci to rozebírat veřejně. Jen jsem chtěla uklidňující poznámku na okraj. Naštěstí většina útvarů na vaječnícch bývají funkční záležitosti spojené s ovulací, nebo žlutým tělískem... za kontrolu to ale samozřejmě stojí.
a už teda končím, omlouvám se za novoroční depku s něčím tak hnusným.
marieu Jasne, to ja jsem myslela obecne. Mela jsem za to, ze ty reprodukcni organy poskodi kazda chemoska...Ja jsem v tomhle oboru totalne nevzdelana, patri to do priznani, ale ja biologii jako predmet snad nikdy nemela, krome zakladky.
A je to znat. ![]()
Luna jsem sice mudr, ale úplně praktický zkušenosti nemám, onkologii jsem měla naposledy ve škole... v obecný rovině se nejspíš předpokládá, že dojde k poškození ovariální funkce, ale řekla bych, že ne automaticky v plném rozsahu, u někoho asi i může dojít k její částečné obnově- statistiku z hlavy opravdu neznám. Taky jsou postupy ke snížení rizika, že se tak stane, využívají se u mladých pacientek, které si přejí zachovat plodnost (hormonální blokáda po dobu chemoterapie apod.). Jinak i v případech, kdy nejde o plodnost jako takovou, se mají u pacientek s předčasně vzniklou menopauzu řešit rizika z ní vyplývající...
marieu teda ja jen koukam a jsem zdesena, mela jsem za to, ze prevence zachyti vsechny tyhle veci
pridavam to teda na seznam vsech mych strachu, abych mela po nocich o cem premyslet![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my