Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline baltik
4981 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 07:33

jo a jeste jedna poucka - nekupujte lahve se "sleevy" - takovoutou folie natazenou pres celou lahev nebo pokud je v takto balen vas oblibeny vyrobek, tak tu folie alespon sundavejte pred odhozenim do plastu - ta folie brani recyklaci lahve pod tim, protoze je z jineho materialu  

Offline Garfie
28558 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 08:06

Sairon To máš nechtěně úplně japonský systém!  Už jsem to tu psala, popelnice (ani koše) na ulicích vůbec nejsou, existují tu svozová místa (třeba co tři ulice), kam se nosí konkrétní odpad jen v určené dny a časy (jakože nesmíty vyhodit večer před odvozem a ten den třeb do osmi nebo do deseti, záleží na konkrétním místě). Směsný a bio se vyváží 2x týdně, plasty taky (jiný den), sklo a plech 1x, kartony, tetrapaky atd. 2x měsíčně. Za uložení mimo vyhrazenou dobu se platí pokuta. 

Jo a kartony a papír se nesmí vyhazovat, když prší a protože je to jen 2x za měsíc, už tu mám komoru plnou, protože jednou jsme zapomněli a 2x pršelo....

baltik JJ, tady se musí z petky sundat etiketa i vršek, to patří do plastu, petka do speciálního jiného odpadu. 

berush Je to na hlavu. A je mi vás líto, nechápu, proč by si tam nemohla dát nealko, když už! A přiznám se, že mě překvapil ten NY, myslela jsem si, že je to jen na jihu, nebo v menším městech, ani nevím proč! :-)

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 08:46

Garfie tyo, představa, že kvůli práci prošvihnu oba termíny vývozu směsného odpadu a mám to doma přes týden...ew to musí  bejt někdy adrenalin..

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 08:49

Garfie četla jsem to, když jsi to tu psala, ale tu podobnost jsem si ani neuvědomila.

Offline Garfie
28558 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 08:50

Ounz On ten svoz bývá ráno, většinou to tam musí být do deváté/desáté, takže většina lidí to má při cestě do práce, ale pokud děláš třeba na směny, je to adrenalin. No dáš to tam večer, ale nemělo by se. Nejhorší je, že se fakt třídí kde co, takže máš doma hromadu pytlů s odpadem, navíc často v těch jejich pidibytech. Taky tady mají všichni obrovský koše, asi aby případně přežili.  Vůbec si nedovedu představit, že by to fungovalo u nás! 

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 08:51

Garfie no to jsem si taky říkala, kam to všechno dávaj  

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 09:06

berush To je škoda, tyhle předpisy jsou občas na palici.

Pamatuju si, jdyž jsem byla v paté třídě s našima v Anglii, tak museli taky hodně premlouvat obsluhu, aby mě nechali sedět s pubu s nimi (nebylo to večer, ale někdy po obědě).

Online Karja
44702 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 09:27

berush Je to na palici ve 20 už je holka dospělá se vším všudy, natož s mámou:-D. Naopak mi říkal jeden kluk z Chicaga, že ty řidičaky od 16 jsou prostě blbost, že to je možná tak někde na venkove, že on měl samozřejmě hned v 17 nehodu, že na to ty mladý lidí prostě nejsou dozrálý, i když treba zkoušky udělají bez problémů. Taky si to myslím. 

Offline continuity
43128 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 09:32

baltik

Prosím tě, jak se dnes prakticky recyklují kovy?

Teoreticky se recykluji dobre, zejména hliník.

Minimálně je výroba hliníku přibližně 100x větší ekologicky masakr než plastu. Ten škodí hlavně, pokud je dostane do prírody.( A můžeme se bavit o mikroplastech, ale tento třídění nijak neřeší). 

Offline baltik
4981 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 09:42

continuity my do kovu nebalime, takze k tomu nemam podrobne informace

co jsem slysela, tak se obsah tech popelnic opravdu recykluje, to ze je mame jen par let bylo zpusobeno jen tim, ze se u nas tolik plechovek neprodavalo, takze se sber nevyplatil, zmenilo se to s prichodem hlavne radleru

ano, vyroba plechovek coby obalu je velmi energeticky narocna a i tomu by prave pouziti recyklatu melo pomahat

zkusim se na to realitu jeste zeptat odborniku a dam ti vedet

Offline Garfie
28558 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 09:45

Karja Což mi připomnělo, že můj muž včera vyletěl od japonských řidičských zkoušek, není to úplně stížnost (teda jeho jo, ale mě to spíš pobavilo). Problém byl, že se při předjíždění nedostatečně rozhlédl (=méně než 10x ) a při zatáčení do úzké uličky si moc najel, musí udělat co nejmenší oblouk. Prý tam s ním byl nějaký Ind, který už to zkoušel poosmé....

Offline Dadoo
11688 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 10:00

Garfie při dlouhodobém pobytu musí mít místní řidičák? 

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 10:17

baltik co to má třeba za výrobek prosím? Mě se ten sleevy obal nepodařilo vygooglit a ani jsem to asi nikdy nepotkala.

Offline Kokoska
34951 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 10:23

Zu nejsou to ty prebaly treba na petkach? Takovy igelitovy pruh s napisama, neni to natisteny na lahvi. Na tech detskych lahvich to byva zabaleny cely, treba Kubik.

Offline Garfie
28558 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 10:25

Dadoo Jj, mezinárodní má platnost jen rok, pak už musíš udělat zkoušky. 

Offline 1010
217 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 10:47

Ten obal na lahvích, to je toto, ne? 

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 10:53

Kokoska 1010 aha! A možná nějaká petka to má místo etikety, která je přilepená, to jsem asi už teda potkala. Díky!

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 10:55

Krehutka Dík za info, vidíš, do spalovny jsem taky plánovala jít, a nezrealizovala, talk musím hlídat termíny. koukám, že zítra už je obsazeno :-) A nepamatuješ si, jestli je to tak, že po spálení ještě nějak vychytávají z toho zbytku kovy?

Offline andulka01
12840 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 11:15

baltikDíky moc za informace a přesvědčení, že třídění do mrtě má smysl. Mě vždycky naštvou ty kecy typu "dyť to stejně sesypou do jednoho".
Ty lahve se sleevem se snažím nekupovat, z L'Oru to sundavám, to je na skle. Ale když vidím kolik toho spotřebuje ségra s dětma... všechny ty Jupíky a tak, a to i oni nakupujou teda celkem zodpovědně. 

Offline baltik
4981 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 11:23

Zu jojo, ta folie pres celou lahev, byva to treba i na avivazich, kde se navic chlubi tim, ze ta lahev pod tim je z recyklatu, ale pokud se ta folie nesunda, tak dalsi kolo recyklace uz neni mozne